Wat weet jij van Brabant?

Wat weet jij van Brabant?

Den Bosch HNBM (1)Dat het leven goed is in het Brabantse land weten we van de Havenzangers. Ook Guus Meeuwis zingt vol gloed over ‘het land waar ons moeder ons groot heeft gebracht’. In het vernieuwde Noordbrabants Museum in Den Bosch hebben ze een speciale afdeling gemaakt met als thema ‘Ontdek het verhaal van Brabant’.  In deze multimediale presentatie krijg je een uitgebreid beeld van de geschiedenis van het zuidelijke deel van ons land. Op de grond ligt een grote provinciekaart. Als je met je beide voeten op een plaatsnaam gaat staan, ontvouwt de geschiedenis zich als vanzelf. Naast kerkelijk zilver, industriële producten als sigaren, schoenen, bier, wollen dekens en Daffodils maak je kennis met Van Gogh en enkele navolgers van die andere beroemde Brabantse, zeg gerust Bossche  kunstenaar: Jheronimus Bosch. Luisterpalen en video’s nemen je mee in het land van Brabants Bond. Wat weet jij van Brabant?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brabants bont

In 2013 is het Noordbrabants Museum na een grondige renovatie en uitbreiding heropend. Door de Paleistuin wordt dit museum verbonden met het Stedelijk Museum. Ik heb me tijdens dit bezoek exclusief gericht op het Noordbrabants Museum. In dit herdenkingsjaar van Van Gogh is ‘het verhaal van Brabant’ voor mij een logische keuze. Dit museum heeft de op twee na grootste Van Gogh collectie in ons land. De leider in het Van Gogh klassement is uiteraard het van Gogh Museum in Amsterdam, nummer twee is het Kröller Müller Museum op de Veluwe en op drie staat het Noordbrabants Museum met acht werken van Van Gogh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Paleistuin, het groene hart tussen beide musea © Wilma Lankhorst

Om in het Brabantse land te komen, moet je het hele museum doorlopen. Via sfeervolle geel-witte stijlkamers met verrassende moderne kunst, kom je in de glazengang met uitzicht op de Paleistuin. Hier hangen een aantal werken van soortgelijke tuingezichten in andere musea. Aan het einde ligt een grote zaal met links de trap naar de eerste verdieping die toegang geeft tot het rood-wit geblokte Brabantse land.

Brabant De Daffodil (1958), de trots van DAF © Wilma Lankhorst
De Daffodil (1958), de trots van DAF © Wilma Lankhorst

Dekens & Daffodils

Waar denk jij aan bij Brabant? De antwoorden variëren van Philips tot Bavaria, Van Bergen op Zoom tot Overloon, van Daffodils tot Maxi Chosi, van sigaren tot wollen dekens, van Jheronimus Bosch tot Vincent van Gogh, van NAC tot PSV. En daarbovenop komen carnaval, gezelligheid, kathedralen en boerenland. Brabant is divers, Brabant is bont, Brabant is Brabants Bont. Het goede leven bezongen door Guus Meeuwis, Gerard van Maasakkers, Vader Abraham, Corrie Konings en vele andere gouden keeltjes.

Het verhaal van Brabant

Bij elke tentoonstelling maakt het museumteam een handzaam boekje, boordevol informatie, afbeeldingen en opdrachten om actief mee te doen aan de ontdekkingsreis.  De Verkenner van ‘het verhaal van Brabant’ is een gids die je leidt langs de geschiedenis van grote en kleine schatten. Weetjes en wetenswaardigheden, filmpjes en vragen leggen het hart van Brabant steeds verder open. De ontdekkingsreis begint in de Middeleeuwen (1400) en eindigt in het dynamisch Brabant van nu. In de toekomstarena mag jezelf meewerken aan een toekomstvisie. Via vragen kun je aangeven welke  moderne uitvindingen en welke erfgoed onderdelen je mee wilt nemen naar de 22ste eeuw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bosch & Van Gogh

Twee kunstenaars worden in het zonnetje gezet: Jheronimus (Jeroen) Bosch die in de 16e eeuw in het Brabantse Land leefde en werkte en Vincent van Gogh die in 1853 in het west Brabantse dorp Zundert het levenslicht zag. In de geel omlijste hoek zijn alle acht werken die het museum heeft te zien. Van Gogh heeft alle werken geschilderd in zijn vroege Brabantse periode. De donkere kleuren overheersen hier. Van Gogh heeft zichzelf al lezend en oefenend schildertechnieken, kleurmenging en kennis over anatomie bijgebracht.

Om het boerenleven en de kracht van de boerenbevolking optimaal tot zijn recht te laten komen, koos Vincent voor donkeren kleuren. Zijn leidraad was de kleur van een stoffige aardappel. Jaren later, tijdens zijn verblijf in Parijs, leert hij wat het effect is van donkere naast lichte tinten. Via een monitor kun je je kennis over het leven en werk van Van Gogh verder aanvullen. Iets verderop in de zaal staat een ellips die is gewijd aan Jheronimus Bosch. Hier zie je alleen werk van navolgers van de Middeleeuwse meester.  Voor het echte werk moet je in het Jheronimus Bosch Art Centre, elders in de stad zijn. 2016 wordt het themajaar voor Jeroen Bosch..

 Ontdek het verhaal van Brabant, is een leuke en leerzame expositie. Ik heb tijdens mijn studie enkele jaren in Breda gewoond en later nog een paar jaar in het dorp aan de rivier van Anton Coolen. Een van mijn broers woont nog steeds in deze provincie en zijn kinderen hebben de Brabantse tongval opgepakt. Brabant staat voor mij voor gezelligheid, lekker eten en gastvrijheid. Dat voel ik ook in dit museum. ‘Ontdek het verhaal van Brabant’ is zowel leuk voor Brabanders als voor mensen van buiten de provincie. Geniet bij mooi weer in de Paleistuin van een pintje of een lekkere lunch.

souvenir < € 5

Als extra uitdaging probeer ik bij elk museumbezoek in de museumwinkel een leuk aandenken van maximaal € 5 te scoren. Dat valt hier nog niet mee. In de gezamenlijke museumwinkel van het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum liggen met name exclusieve cadeaus met een hoog museum gehalte. De gouden beertje van Ted Noten gaan ver over mijn budget, net als de bijzondere tassencollectie. Ik vind wel een geinige kaart van de Benelux waarin ik met naald en draad waarmee ik zelf aan kan geven waar ik zoal ben geweest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noordbrabants Museum
Gratis met Museumkaart

Volg met museum op Social Media: Twitter @NoordbrabantsM en/of Facebook.com/NoordbrabantsMuseum

Nu ook te zien:

  • Hockey, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth
    Aan de hand van ruim zestig werken, verken je de ontwikkeling van de (vroeg) moderne tot hedendaagse kunst. Naast de eerdere drie genoemde kunstenaars is er werk van Andy Warhol, Niki de Saint Phaille (de partner van Tinguely), Roy Lichtenstein en vele anderen. te zien tot 17 mei. Wordt vervolgd op dit museumblog
  • Design uit het land van de aardappeleters .  In deze expositie ontmoeten ontwerpers Van Gogh. 2015 is voor het van Gogh inspiratiejaar. Hier zijn 85 creatieve objecten te zien waarbij de ontwerper zich heeft laten inspireren door het land van Van Gogh, het bonte Brabantse land. te zien tot 26 april 2015
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
gebruik foto’s met dank aan HNBM