Marzee sieraden schatkamer aan Waal

Galerie Marzee Nijmegen, sieraden serie steekringen ontwerp van Herman Hermsen © Wilma Lankhorst
Serie steekringen ontwerp © Herman Hermsen, Galerie Marzee

De Waal stroomt met grote snelheid langs Nijmegen en voert dagelijks vele schatten met zich mee. Grote en kleine, waardevolle en nutteloze aanspoelsels. Aan de zuidoever van de Waal, ter hoogte van het oudste stukje Nijmegen staat een oud pakhuis. Hierin bevindt zich een sieraden schatkamer: Galerie Marzee. Een unieke plek met een rijk aanbod aan moderne sier- en versierkunst. Op de begane grond en de eerste verdieping vind je de grootste museumwinkel van ons land. Een heuse sieraden-snoepwinkel vol broches, ringen, colliers, hangers en zilverwerk. Als je jezelf of een geliefde wilt verwennen met een speciale versiering ben je aan hier op het juiste adres. Bij Galerie Marzee maken ze graag een lade voor je open.

Galerie Marzee Nijmegen expositie o.a. Marzee Graduate Prize en Marzee Prize © Wilma Lankhorst
Het glazenhuis in Galerie Marzee, een populaire expositieruimte
Glazenhuis internationaal bolwerk

Wat is 1978 begon als een galerie voor moderne sieraden is in ruim 35 jaar uitgegroeid tot de grootste collectie van moderne sieraden ter wereld. In de internationale sieraden-wereld zijn de ogen op Nijmegen gericht. Ik ben steeds weer verrast door dit soort unieke bedrijven in de stad waarin ik woon. Je kunt hier vrij binnenstappen, vrij rondlopen of je laat informeren door een van de enthousiaste medewerkers. Ik ben een dag met vriendinnen op stap en wij kiezen voor een rondleiding. Adrie neemt ons mee op verkenning. Naast een vaste collectie, bestaande uit meer dan 1000 sieraden, worden er jaarlijks minimaal vijf wisselende exposities gehouden. Naast tentoonstellingen organiseert het team van Marzee ieder jaar twee wedstrijden, een voor aanstormend talent (Marzee Graduate Prize) en een oeuvre prijs voor een gevestigde naam ( Marzee Prize). Het glazenhuis, de expositieruimte op de begane grond is geliefd bij veel kunstenaars en als ik naar binnenloop begrijp ik dat direct. Wat een licht wat en ruimte. Hier te mogen exposeren is een droom voor iedere kunstenaar.

Galerie Marzee ligt aan de Waalkade in Nijmegen © Wilma Lankhorst
Uitzicht op de Waal eerste verdieping Galerie Marzee
Nijmeegse kunstenaars

Over drie verdiepingen verdeeld, zien we een enorme variatie aan sieraden en zilverwerk. Op de eerste etage heb je een geweldig uitzicht over de Waal. Het licht is betoverend als wij er rondlopen Ik vraag aan Adrie of Marzee ook werk van Nijmeegse kunstenaars heeft. Zowel Nel Linssen als Herman Hermsen hebben een plaatsje veroverd in de Marzee collectie.

Galerie Marzee heeft werk van sieradenontwerpster Nel Linssen © Wilma Lankhorst
Kettingen en oorhangers ontwerp Nel Linssen
Sieraden van papier

Nel Linssen  maakt sieraden van papier, vaak cirkels, in allerlei kleuren en formaten. Linssen maakt naast armbanden ook halssieraden en broches. Ze bewerkt de papierlaagjes met een flinterdunne kunststof coating waardoor de sieraden lang mee gaan. Ik durf het bijna niet te vragen, maar doe het toch. Hoe zou zo’n sieraad aanvoelen op je huid? Adrie hangt me een halsketting om en daarna een armband. De ketting voelt heel licht aan, door de verschillende papiersoorten verandert de kleur als er ander licht op valt. De armband is wat stug, minder geschikt om mee te werken maar heel geschikt om mee te flaneren. Het werk van Linssen is internationaal bekend en is onderdeel van diverse museale collecties zoals de Hermitage in St. Petersburg, het Brooklyn Museum in New York en National Gallieres in het Australische Melbourne en Canberra en vele andere. Recent heeft de kunstenares een groot deel van haar werk geschonken aan het Museum het Valkhof in Nijmegen.

Galerie Marzee Nijmegen serie plastic broches van sieradenontwerper Herman Hermsen
Serie broches (plastic) ontwerp © Herman Hermsen Galerie Marzee
Steekringen met grote stenen

Van de hand van Herman Hermsen  zie ik stoere zilveren ringen met grote stenen, fragile gouden oorstekers, stervormige broches van edelstaal en een ronde broches van fel gekleurd plastic. De vormen van Hermsen variëren van klassiek tot experimenteel. Hermsen studeerde in 1979 af aan de Academie voor Beeldende kunst in Arnhem in de richting meubels en lampen. Na deze studie kwam hij als assistent in de leer bij Emmy van Leersum, sieradenontwerper. Zijn eerste collectie hadden sobere vormen en waren gemaakt van gelakt verenstaal of goudlegering. Toen Hermsen daarna met kunststof ging werken, werden zijn sieraden steeds groter en opvallender en doen soms aan gebruiksvoorwerpen denken zoals lampen. Zijn steekringen collectie met grote fel gekleurde stenen werkt aanstekelijk op mijn vriendinnen. Ze willen er allemaal een aan. Het passen van de sieraden is een erg leuk onderdeel van ons bezoek.

Later bezoeken we nog de tweede en derde verdieping. Op de laatste staan ladekasten vol sieraden uit de vaste Marzee collectie. Deze exemplaren zijn niet te koop, maar beneden kun je alles kopen wat je hartje begeert of je portemonnee toelaat.

Marzee for startersMarzee for Starters

In een aparte standaard worden tientallen sieraden gepresenteerd die maximaal € 100 kosten. Dit is het rek voor de beginners … of voor liefhebbers die graag tussendoor iets kleins voor zichzelf willen kopen. Als je een sieraad uit deze collectie koopt, wordt hij in een mooie doos verpakt met een kaart en uitleg van de kunstenaar. Ik zie een enorme parel met een piepklein diamantje: “My first diamond” kun je hier al voor € 69 aanschaffen. Deze serie bevat zowel werk van beginnende ontwerpers als van gevestigde namen, alles in “limited editions”.

Galerie Marzee Nijmegen heeft grootste collectie moderne sieraden ter wereld. Veel stukken zijn te koop
Sieraden passen in Galerie Marzee © Wilma Lankhorst

Het middagje schat zoeken heeft veel los gemaakt bij mijn vriendinnen. We hebben leuke foto’s van elkaar gemaakt met de sieraden om (of aan). Marzee en Adrie hebben ons enorm verrast en we vinden allemaal dat de weg naar deze schatkamer aan de Waal niet geheim mag blijven: Galerie Marzee Lage Markt 3 in Nijmegen! Het is maar dat je het weet.

Galerie Marzee heeft speciale sieraden collectie voor startende verzamelaars
Marzee for starters, ontwerp met mini diamant van © Ute Eitzenhöfer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hart broches, ontwerpr van © Urmass Lüüs Galerie Marzee

Urmass Lüüs liet zich inspireren door oude emaillen schalen en kannen. Hieruit haalde ze harten die je als broche kunt dragen. Voor € 50 kun je al iemand een hart schenken

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
Gebruik foto’s met dank aan Galerie Marzee