Eindhoven GLOW ’s again

GLOW 2021 Eindhoven Moved by Light © foto Wilma_Lankhorst
GLOW 2021: Moved by Light © foto Wilma Lankhorst.

We gloeien nog na van ons bezoek aan GLOW 2021 in Eindhoven. Per fiets zijn we door de lichtstad gereden. Het alom aanwezige licht was onze ‘roadmap’. Dit is precies wat de organisatie voor ogen had met de opzet van Moved by Lights. Op vier locaties straalt de stad en stralen de bezoekers. Je bent nog welkom t/m zaterdag 13 november 23.00 uur. Denk wel aan je QR code en ID.

Glow 2021 Porta Celesti ©Studio Festi © foto Wilma_Lankhorst
Een van de 25 Porte Celesti © Studio Festi © foto Wilma Lankhorst.

Feestelijke lichtpoorten in het centrum

De sfeer in het centrum wordt beheerst door de vijfentwintig feestelijke lichtpoorten, Porta Celesti zoals Valerio Festi / Studio Festi ze noemt. Deze lichtpoorten dompelen Eindhoven direct in kerstsfeer. Het mooie is dat ze ook na GLOW blijven staan. Je kunt van de Porta Celesti genieten tot begin januari 2022. Ergens in mijn hoofd begint een lichtje te branden. Ik heb deze poorten toch eerder gezien in Eindhoven? Dan op eens schiet me iets te binnen. In de editie van 2015 versierden deze poortelementen gezamenlijk het Stadhuis. De ohs en ahs hoorde je toen veelvuldig. Door de elementen nu los van elkaar over het centrum te verspreiden is dat magische gevoel er voor mij een beetje af. Elke poort heeft een eigen verhaal, dat je hier kunt lezen. P.S. de zesentwintigste lichtpoort staat op de luchthaven van Eindhoven

Sneak preview GLOW 2021 Moved by Light – Eindhoven © video Wilma Lankhorst.

Domus Luma

Eindhoven telt vele kerken. Elk van de zeven dorpen waaruit Eindhoven is ontstaan, heeft meerdere kerken. Multimedia kunstenaar Yann Nguema noemt zichzelf ‘een digitale kunstenaar. Hij creëert kunstwerken met licht en muziekeffecten. De façade van de Domus-Dela-kerk in Eindhoven is dit jaar Nguema’s canvas voor het Nguema’s lichtkunstwerk Domus Luma. 
Met ons coronraproofbandje mogen we binnen de hekken staan, waardoor we alle ruimte hebben om te genieten van dit licht- en geluidspel. Wie wil, kan binnen nog een kaarsje op steken in de Wensfabriek.  

sneak preview van het feestelijke jubileum op de TU-campus © video Wilma Lankhorst.

Feest op de TU

De Technische Universiteit van Eindhoven viert dit jaar haar 65ste verjaardag. Een bijna pensioengerechtigde leeftijd, maar de TU/e straalt als nooit te voren. Verschillende groepen studenten hebben in het afgelopen jaar de koppen bij elkaar gestoken. Het resultaat is intrigerende lichtkunstwerken zoals Growth, de feestelijke Ballroom en Cage of Thoughts. Verspreid over het TU-terrein staan lichtgevende paddenstoelen, de zogenaamde wegwijzers (Wayfinders) die de verschillende kunstwerken met elkaar verbinden. 

GLOW 2021 Ballroom ©TU-e studenten © foto Wilma_Lankhorst.
Ballroom ©TU-e studenten © foto Wilma Lankhorst.

Vrolijk stuiterende ideeën

Het lichtkunstwerk dat steeds door mijn hoofd blijft gaan is ‘bouncing ideas’, stuiterende ideeën. De lichtballetjes stellen hier de ideeën voor. Als je bij het TU/e complex aankomt, stuiteren tientallen balletjes over het grasveld. Het fascineert de bezoekers en je wilt weten hoe dit werkt. Ik verklap het principe dat Studio Toer hier heeft toegepast niet. Ga zelf kijken als het enigszins kan. Je wordt er vrolijk van. 

GLOW op Strijp S

Een van de grootste terreinen van het voormalige Philips-imperium vind je op Strijp S en T. Dit is een nieuwe locatie voor GLOW. Velen zullen het herkennen van als de basis van de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven.  Net als tijdens dit creatieve evenement, bruist en straalt het hier nu tijdens #glow2021. Tien grote en kleine installaties dingen hier naar de aandacht van de bezoekers. Onze eerste stop is bij PING van Gijs van Bon. PING verwijst naar een Chinese traditie waarbij in een ver verleden boodschappen op bergtoppen werden doorgegeven door middel van rooksignalen, trommels en vuurbakens. Het ontwerp van Van Bon verwijst naar een draak, een andere Chinese traditie. Van Bon laat licht en geluid langs 200 bakens reizen, soms traag en soms aanzwellend. 

GLOW 2021 Gaslicht Strijp S © Olga © foto Wilma_Lankhorst
Footprint Hugo Vrijdag © foto Wilma Lankhorst.

Ecologische voetafdruk

Even verderop staan we in de groene vallei van de ‘Footprint’ van Hugo Vrijdag (1970). Het voelt als een stukje klimaatconferentie op het Ketelplein op Strijp S. Terwijl wij ons verbazen over het nog steeds toenemende verbruik van de mens en de bedrijven op aarde, wordt in Glasgow vergadert tijdens de zesentwintigste klimaattop COP26. Kunstenaar Hugo vrijdag visualiseert met Footprint de Nederlandse voetafdruk. Het totale lichtkunstwerk is vijf hectare groot. Dit komt overeen met het oppervlakte dat wij als Nederlands gemiddeld claimen voor onze huidige leefstijl. Als we de planeet gezond willen houden, zouden we het met 1,6 hectare per persoon moeten doen. We leven duidelijk op een te grote voet en gebruiken gemiddeld drie-en-een halve planeet per jaar. 

Glow 2021 Strijp S Eindhoven © foto Wilma_Lankhorst
GLOW 2021 Sfeerbeeld op Strijp S en T Eindhoven © foto Wilma Lankhorst.

Via de vuurvliegjes naar het DIORAMA

Achter Strijp S ligt het terrein van Strijp T. Op het Gloeilampplantsoen worden we betoverd door de installatie ‘Firefly Field’ ook van Studio Toer (bouncing ideas bij de TU). Honderden vliegende punten van LED lichtjes simuleren hier de dansende bewegingen van vuurvliegjes. Uiteindelijk weten we ons los te rukken van deze betovering en lopen we door naar het TQ gebouw. Dit complex staat symbool voor de vier windrichtingen in relatie tot de wetenschap. Ontwerper Dick van Poppel laat ons via zijn DIORAMA-project kennis maken met de zoektocht naar het onbekende. Een zoektocht naar datgene wat er nog niet is. Met het project Diorama brengt de kunstenaar een kleine ode aan iedereen die zich soms een wetenschapper voelt. 

Glow 2021 Eindhoven centrum © foto Wilma_Lankhorst
GLOW 2021 Sfeerimpressie Eindhoven centrum © foto Wilma Lankhorst.

Vier de vrijheid met licht

De laatste plek die wij bezoeken ligt op het NRE-terrein aan de kanaaldijk. Het eerste werk dat we zien is Loom Light (nevellicht) van Titia Ex. Loom Light is een lichtmonument waarmee Titia Ex de Eindhovense verzetsheld Jan Zwartendijk en vele andere onzichtbare verzetshelden uit WO2 eert. Loom Light is een symbool voor 75 jaar leven in vrijheid. Des te meer mensen er dicht bij de installatie komen, des te feller gaat de lichtvlam branden. Zo geven we samen licht aan de vrijheid en de toekomst. 

GLOW 2021 Carbon Arc © Ivo Schoofs © foto Wilma_Lankhorst
Carbon Arc © Ivo Schoofs © foto Wilma Lankhorst.

Carbon Arc zoeklicht

Op het havenhoofd staat een stellage waarop Ivo Schoofs een enorme lichtbundel heeft gezet. Een krachtige lichtbron verspreidt een blauwe lichtstraal. Ook deze lichtbron gaat terug naar WO2. Met grote zoeklichten werd naar de hemelboog getuurd om vijandelijke vliegtuigen te spotten. Schoofs leert ons dat de techniek van de hier gebruikte koolspitslampen ouder is dan de gloeilamp. Op de stellage staat een oud Sperry Anti Aircraft Carbon Arc-zoeklicht. 

GLOW 2021_Carbon Arc © Ivo_Schoofs © foto Bart van Overbeeke.
GLOW 2021 Carbon Arc © Ivo Schoofs © foto Bart van Overbeeke.

Lichtboog over het kanaal

De krachtige blauwe lichtbundel wordt aan het einde van het kanaal teruggekaatst waardoor een lichtboog ontstaat die fel over het Eindhovens Kanaal straalt. Bij een heldere hemel kan het licht van een Carbon Arc maar liefst vijftien kilometer ver stralen. Voor ons sluit dit licht ons GLOW-bezoek van 2021 af. We zijn helaas niet op de vierde locatie bij De Caai (oude Campina-terrein) geweest. Daar staat tegen over dat we twee avonden op Strijp waren waar vuurvliegjes ons in vervoering brachten. Tijdens GLOW 2021 hebben we ons laten bewegen door het licht. 

GLOW 2021 Eindhoven sfeer centrum © foto Wilma_Lankhorst
GLOW 2021 Sfeerbeelden centrum Eindhoven © foto Wilma Lankhorst.

GLOW 2021, Moved by Light is nog t/m zaterdag 13 november 2021 te bleven op vier GLOW locaties in Eindhoven. Deze vier locaties worden begrensd (met hekken) je kunt er alleen in met een Corona toegangsbewijs (CTB, QR code) in combinatie met je ID-bewijs of een polsbandje. Lees hier de laatste nieuwsfeiten over het corona toegangsbewijs, (CTB), je ID en het Eindhovense polsbandje. 

© tekst, video’s en foto Wilma Lankhorst; foto nr 8 © Bart van Overbeeke-St. GLOW Eindhoven
© gebruik van de afbeeldingen met toestemming van de stichting GLOW Eindhoven en de genoemde kunstenaars. 

Lees ook …praktische informatie voor een bezoek aan GLOW 2021.
En mijn eerdere ervaringen met GLOW 2015: Invite a friend and glow.