Zo zie ik het Linda Commandeur entree met foto's van Linda Commandeur © foto Wilma_Lankhorst

Linda Commandeur: zo zie ik het

Zo zie ik het © Linda Commandeur © foto Wilma_Lankhorst
Zo zie ik het, door Linda Commandeur © foto Wilma Lankhorst.

Update februari 2022

‘Zo zie ik het’ is verlengd t/m 1 april 2022

Je herkent dit vast wel: Je gaat samen met een vriend een dagje op stap en jullie maken allebei foto’s van wat je doet en ziet. Als je aan het einde van de dag de foto’s van elkaar bekijkt, ontdek je dat je op hetzelfde moment vaak wat anders hebt gezien. Of dat je hetzelfde object of dezelfde situatie anders (op beeld) hebt vast gelegd. Hier gaat de tentoonstelling ‘Zo zie ik het’ over van Linda Commandeur in Stadsmuseum Doetinchem. 

Mijn sneak preview van Zo zie ik het @Stadsmuseum Doetinchem © Wilma Lankhorst.

Zo zie ik het Linda Commandeur entree met twee foto's van Linda Commandeur © foto Wilma_Lankhorst
Entree van ‘Zo zie ik het’ fotowerk © Linda Commandeur © foto Wilma Lankhorst.

Wie is Linda Commandeur?

Linda Commandeur (1972) is geboren en getogen in de Achterhoek. Tot en met de middelbare school woonde ze in Lochem. Daarna verhuisde ze naar Zwolle voor haar studie aan de School voor Journalistiek (1991-1996). Na de studie verhuisde ze terug naar de Achterhoek. Ze woont en werkt nu al bijna 25 jaar in Groenlo. Sinds 11 jaar heeft Linda een eigen bedrijf waarbij ze verbindingen legt tussen dromen en daden, tussen overeenkomsten en verschillen. In 2012 verscheen het boek ‘Modern naoberschap; hype of houvast’, dat ze samen met Tanja Abbas schreef. Commandeur stond aan de wieg van het Achterhoek LAB BS22.

De wandelschoenen aan

Nadat deze ideeënfabriek in april 2020 definitief werd gesloten, trok Commandeur haar wandelschoenen aan en ging ze op zoek naar haar eigen paradijs. Hoe ziet dat eruit? En wat kun je in je eigen omgeving vinden? Linda liep honderden kilometers door de Achterhoek, met haar rugzakje en smart phone. Ze liep vaak alleen, in stilte, maar ze is als journalist ook nieuwsgierig naar de mensen die ze tegenkwam. 

Zo zie ik het Linda Commandeur video Wortels © Marcelle Hilgers © foto Wilma_Lankhorst
Video Wortels – ontworteld © Marcelle Hilgers © foto Wilma Lankhorst.

Zo zie ik het!

De tentoonstelling Zo zie ik het!’ is net zoals als het gelijknamige boek dat Commandeur schreef, samengesteld op basis van haar wandeltocht. Met haar telefoon heeft ze veel foto’s gemaakt van situaties en ontmoetingen onderweg. De beelden combineert ze met korte teksten, soms met spreuken van anderen die naadloos aansluiten bij haar gevoel en/of emotie. In de tentoonstelling combineert Commandeur haar (foto)werk met dat van zes andere kunstenaars uit de Achterhoek. De foto’s die Linda Commandeur in de Achterhoek heeft gemaakt, zijn het vertrekpunt in deze expositie. In de combinatie met het werk van de collega kunstenaars staat Commandeur op het standpunt: ‘Jij ziet niet wat ik zie. Ik zie niet wat jij ziet. Door het met elkaar te delen, zien we samen meer.’ In het Stadsmuseum is nu heel veel te zien en te genieten. 

Zo zie ik het Linda Commandeur Serie 'a dog a day' © Myra Breukers © foto Wilma_Lankhorst
Serie ‘a dog a day’ © Myra Breukers © foto Wilma Lankhorst.

Wie zijn de zes collega’s

Voor Zo zie ik het! heeft Linda Commandeur de volgende Achterhoekse* kunstenaars uitgenodigd: visueel kunstenaar Maarten Rots, kunstschilder Karin Hogesteeger,  vrije kunstenaar Ben Haggeman, beeldend kunstenaar Myra Spaan-Breukers en fotograaf Marcelle Hilgers. De zesde collega is architect Eelco Schuijl. Samen met Schuijl en Rots heeft Commandeur de tentoonstelling vorm gegeven en ingericht. Het leuke is dat je nu eens een keer andersom door het museum loopt. Het is alsof je een uitstapje maakt en uiteindelijk terugkomt op de basis. 

  • Achterhoekse kunstenaars zijn in dit geval artistieke geestverwanten die in de Achterhoek wonen of uit deze regio afkomstig zijn.
Zo zie ik het Linda Commandeur l. Linda Commandeur r. Karin Hogesteeger © foto Wilma_Lankhorst
Links © Linda Commandeur, rechts © Karin Hogesteeger © foto Wilma Lankhorst.

Zo zie ik het, verander(t) je perspectief

Tijdens de gesprekken die de deelnemers met elkaar en met Commandeur hadden, bleek dat er veel overeenkomsten zijn in hoe we kijken. Er zijn nog veel meer verschillen in wat we zien. Door al deze ervaringen te combineren tilden ze de expositie samen naar een hoger plan. Zo zie ik het! geeft een nieuw, verrassend beeld van de wereld die we denken te kennen. Of zoals Commandeur het verwoordt: Zo zie ik het! verander(t) je perspectief. 

Zo zie ik het Linda Commandeur Berkenbos (2021) © Ben Haggeman © foto Wilma_Lankhorst
Berkenbos (2021) © Ben Haggeman © foto Wilma Lankhorst.

Waarom deze expositie?

Eén van de doelstellingen van het Stadsmuseum Doetinchem is het verhaal van de stad en regio te vertellen. De Achterhoek kent veel historische verhalen en talrijke toeristische plekken. Het museum biedt een podium aan Achterhoekers die zich maatschappelijk inzetten en kunst en cultuur met elkaar verbinden. Linda Commandeur is er daar een sprekend voorbeeld van. Zijn focust in haar werk vaak op het alledaagse en ziet schoonheid in dat wat we niet per definitie mooi noemen. Daarnaast legt Commandeur onverwachte verbanden waardoor je anders gaat kijken naar de wereld om je heen. Overeenkomsten én verschillen zijn hierbij essentieel. Voor deze tentoonstelling heeft het Stadsmuseum Linda nadrukkelijk gevraagd hoe zij kijkt naar haar omgeving (met de Achterhoek als uitgangspunt) en daarbij ook de bezoeker mee te nemen. 

Zo zie ik het Linda Commandeur Zaalimpressie fotoserie Maarten Rots © foto Wilma_Lankhorst
Zaalimpressie van een fotoserie van Maarten Rots © foto Wilma Lankhorst.

Zo zie ik het, is nog tot en met 1 april 2022 te zien in Stadsmuseum Doetinchem. Museumkaarthouders kunnen het museum gratis bezoeken. Graag je komst vooraf even online aanmelden. Denk aan je QR-code. 
 

Zo zie ik het Linda Commandeur Stadsmuseum Doetinchem © foto Wilma_Lankhorst
Zo zie ik het door LindaCommandeur © foto Wilma Lankhorst.
© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met toestemming van Stadsmuseum Doetinchem en de genoemde kunstenaars.
Doetinchem poëzierondje_in_Doetinchem collage © foto Wilma_Lankhorst
Poëzierondje om de kerk in Doetinchem © foto Wilma Lankhorst.

Lees ook, poëzierondje in Doetinchem.