Crowd control in het Colosseum

zondag 11 december lezing in Museum het Valkhof

Gladiatoren-de-Wapenkamer-Museum-het-Valkhof-Nijmegen-foto-Wilma-Lankhorst 

Crowd control in het Colosseum

 Dat je in Museum het Valkhof de Gladiatoren kunt zien, wist je al. Maar dat je er ook lezingen kunt volgen is nieuw. Zondag 11 december om 14.00 uur bijt Dr. Daniëlle Slootjes het spits af met haar verhaal over ‘Crowd control in het Colosseum’. Wist jij  dat het Colosseum model heeft gestaan dat de Amsterdam Arena? Deze en andere leuke weetjes krijg je te horen tijdens de lezingen op verschillende zondagen tijdens de expositie “Gladiatoren helden van het Colosseum’.

UPDATE augustus 2022

Museum Het Valkhof gaat verbouwen. Het museum wordt gerenoveerd en krijgt een toegankelijkere uitstraling. Ook de presentaties van de collecties worden vernieuwd.
Vanaf 1 oktober 2022 sluit het museum daarom tijdelijk de deuren van het pand aan het Kelfkensbos voor bezoekers. De benedenverdieping blijft tot het einde van het jaar nog wel open voor scholenbezoek.
Vanaf 1 maart 2023 is een deel van de collectie te zien in het voormalige ABN AMRO gebouw.
In het voorjaar van 2025 opent het vernieuwde Museum Het Valkhof aan het Kelfkensbos.

Gladiatoren-Jordan-Artisan-diverse-kunstewerken-Museum-het-Valkhof-foto-Wilma-Lankhorst
Gladiatoren door Jordan Artisan in Museum het Valkhof

De Amsterdam Arena is het Colosseum van nu

De Amsterdam Arena is gebouwd vanuit de traditie van het Colosseum, de eerste grote arena in Rome. De Amsterdam Arena lijkt met 65 ingangen en plaats voor ruim 50.000 toeschouwers veel op het Colosseum. Deze Romeinse arena telt 76 ingangen en bood plaats aan bijna 70.000 toeschouwers. Door nieuwe computertechnieken en digitale simulaties van het Colosseum werd duidelijk dat er op de tweede verdieping vernauwingen waren die tot opstoppingen van mensenmassa’s moeten hebben geleid. Deze simulaties worden vergeleken én gebruikt in onze moderne stadia. De huidige verbouwing van de Arena laat zien waar een verbreding van verschillende ringen straks zorgt dat de massa’s beter doorstromen.

De tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ is een leuke interactieve expositie waarbij je als het waren in het harnas van de gladiator kunt kruipen om zo zijn vechttechnieken beter te leren kennen. Bekijk hier de video ‘de gladiatoren zijn terug in Nijmegen’.

In deze expositie is daar een apart hoekje voor ingedeeld en in de catalogus staat een leuk verhaal. Ik ging in Londen op zoek naar het originele reliëf van ‘Amazon Achillia’. Bekijk hier de korte video van mijn reis.

Praktische informatie

Je kunt de lezing reserveren voor zondag 11 december 2016, 8 januari 2017 of 19 februari 2017 Aanvang 14.00 uur. De kosten per lezing bedragen € 8,50 exclusief museumentree of  € 24,50 inclusief entree. Kijk hier voor meer informatie en het kopen van tickets gladiatoren.museumhetvalkhof.nl

Colosseum Gladiatoren-Museum-het-Valkhof-Nijmegen-foto-Wilma-LankhorstGladiatoren, helden van het Colosseum, is nog tot en met 5 maart 2017 te zien in Museum het Valkhof in Nijmegen. Als je een Museumjaarkaart hebt, betaal je € 5 toeslag. Daarvoor krijg je een gratis audiotour in de expositie.

© video, foto’s en tekst Wilma Lankhorst