In het zomervakantie artikel ‘Kunstronde door de Achterhoek’ heb ik je al even op de Zutphense Musea geattendeerd. Dit kunst(stads)paleis verdient meer dan een alinea in een zomerreportage. Daarom hier een uitgebreidere kennismaking met dit museum in de historische Hanzestad Zutphen.
De blikvanger op de eerste verdieping is het doek Museumbezoek (2017). Dit schilderij is 2,50 bij 1.60 meter, het grootste werk dat Van Dokkum tot op dat moment heeft gemaakt. De muren van het museum zijn leeg, we worden aangestaard door de bezoekers. Er is er zelfs een die een foto van ons neemt.
Er zijn maar een handvol levende kunstenaars in ons land met een eigen museum. Naast het Ton Schulten Museum in Ootmarsum, Museum Helmantel van schilder Henk Helmantel in Westeremden, Museum Møhlmann van schilder Rob Møhlmann in Appingedam is er het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk. In het centrum van de oude Hanzestad staat het gebouw van de oude snijkamer van de voormalige universiteit van Harderwijk. Op dit historische pand liet van Dokkum zijn oog vallen. De liefde van Harderwijk voor het werk van Marius van Dokkum èn de wederkerige liefde van de kunstenaar voor de stad, komen samen op deze historische plek. Sinds mei 2018 ben je aan de Academiestraat van harte welkom in het museum. Van Dokkum werkt hier zelf soms op locatie. Hij heeft ook zelf de geluidsfragmenten ingesproken. Ga deze zomer naar Harderwijk en laat je verrassen.
De opening door André van Duin is door deze Gelderse Omroep vastgelegd op video.
Op dag 3 van de digitale Museumweek 2020 brengen we een online bezoek aan Slot Loevestein. Op de uiterste westpunt van de provincie Gelderland, waar Waal en Maas samen verder stromen ligt het dorp Poederoijen. Op deze plek in de Bommelerwaard ontsnapte Hugo de Groot op miraculeuze wijze uit zijn gevangenschap. Binnen de muren van Slot Loevestein worden mooie verhalen verteld. Sinds de coronatijd worden deze vertellingen online gedeeld en komt de collectie naar je toe. Wat weet jij van het #OnsEchteGoud van Slot Loevestein?
In de video nemen de Ridders van Gelre je mee naar de Bommelerwaard en Slot Loevestein
Tijdens ons bezoek aan Friesland, adviseren vrienden ons om het Jopie Huisman Museum te bezoeken. Dit is één van de populairste musea in het noorden van ons land. De Friese schilder laat ons hier zijn liefde voor de natuur zien. Huisman is bij uitstek de schilder van de menselijke maat. Iets wat klein en onbelangrijk lijkt, weet hij op een bijzondere manier weer te geven. De voormalige handelaar in oud ijzer weet zijn kijker te beroeren met zijn penseelstreken. Laat je meevoeren door de kunstenaar, dan maakt hij je deelgenoot van zijn passie.
“Hoe kleiner de wereld, hoe beter ik me voel”.
uitspraak Jopie Huisman
Mijn eerste indrukken van het Jopie Huisman Museum
Unieke Stijl-woning te bezichtigen en op website Iconic Houses
Verken het VanDoesburgRinsemahuis
Soms moet je wat verder reizen om mooie parels te ontdekken. In het Friese Drachten ligt zo’n parel ‘ het VanDoesburgRinsemahuis ’. Tijdens de STIJL-periode in de vorige eeuw, speelde Drachten een belangrijke rol. De Gemeente geeft opdracht voor het ontwerpen en bouwen van een serie middenstandswoningen. Architect De Boer vraagt Van Doesburg om kleuradvies. Uit deze samenwerking zijn enkele bijzondere huizen ontstaan. Eén ervan is nu volledige gerenoveerd en open voor bezichtiging. Als je over de drempel stapt waan je jezelf in de kleurrijke jaren van de STIJL. Welkom in het Van Doesburg Rinsemahuis.
update 11 juli 2019
De Museumwoning Van Doesburg-Rinsemahuis is door de internationale website Iconic Houses uitgeroepen door ‘House of the Day’.
Op deze website staan unieke, iconische (museum)woningen die je overal ter wereld kunt vinden. Naast het Van Doesburg-Rinsema huis ontdek ik o.a. de kubuswoningenin Rotterdam, het El Capricho de Gaudí (Spanje) en het huis van Edvard Munch in Noorwegen.
Kasteel Ruurlo in de Achterhoek is nu het monumentale huis voor de grootste Willink-collectie. De initiatiefnemers van Museum MORE, Hans en Monique Melchers, openen op 27 juni a.s. een tweede museum. Dat het echtpaar Melchers echte Willink liefhebbers zijn wordt hier nog eens extra duidelijk. Zij bezitten lands grootste collectie van Carel Willink: zo’n 50 schilderijen en ruim 100 werken op papier. Met de opening van Kasteel Ruurlo Museum MORE is de Achterhoek een (cultuur) parel rijker. En wordt de geschiedenis van het kasteel, dat dateert uit 1326, op een artistieke manier verrijkt.
In deel 2 over het jubileumjaar De Stijl 2017 neem ik je mee naar Winterswijk. In dit mooie Achterhoekse dorp begon officieel de schildercarrière van Piet Mondriaan (1872-1944). Het voormalige woonhuis van zijn ouders is nu een sfeervol museum waarin je de vroege Mondriaan leert kennen. De korte introductie van Villa Mondriaan wordt in deze bijdrage gevolgd door het tentoonstellingsoverzicht van het eerste kwartaal van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design, 100 jaar De Stijl. Pak je agenda er maar vast bij.
l. in de tuin van de Villa Mondriaan – r. kerktoren Winterswijk
Na de kennismaking met de families Frank & Holländer in Frankfurt en de verhuizing naar Nederland, ga ik in deel twee van deze trilogie naar het Achterhuis in Amsterdam. De stad waar Otto en Edith Frank een veilige plek zochten voor hun jonge gezin. Hoe anders pakte dit uit?
Anne Frank en het Achterhuis
De eerste keer dat ik Het Achterhuis bezocht, is meer dan 25 jaar geleden. Nog vóór de grote renovatie van 1999. Ook toen al werd je gewaarschuwd voor lange wachtrijen. Omdat we een weekend in onze hoofdstad logeerden zijn we ’s morgen heel vroeg met de fiets naar de Prinsengracht gegaan. Tijdens het bezoek aan Frankfurt realiseerde ik me dat ik heel graag nog eens naar het Achterhuis wil. Hier sta ik dan! Dit is het huis waarin Anne haar dagboeken schreef en waarin zij samen met Peter op zolder naar de kastanjeboom keek. Heb jij het Anne Frank Huis al eens bezocht? En wat kun jij je nog van dit bezoek herinneren?
Dit jaar wilden we iets anders met Pasen. Niet naar de hoogmis maar vroeg in de ochtend uit de veren en zelf op zoek naar het graf. Vrijwilligers van Museumpark Oriëntalis hebben voor de vierde keer een Paasochtendwandeling georganiseerd. Als we om kwart over vijf aankomen rijden, branden er vuren bij de ingang. Een half uur later zijn we met ruim dertig mensen. Marie Christine heet ons welkom en daarna volgen we Gonnie die een toorts draagt en ons zo door het donkere bos leidt. Het is volle maan en dat geeft dit samenzijn een speciaal karakter. Een haan kraait drie keer…
Het decor van deze Paaswandeling is het Museumpark Oriëntalis. Een historische plek waar 100 jaar geleden een kopie van het Heilige Land werd ontworpen. Bouwkundig tekenaar, beeldhouwer, schilder en katholiek in hart en nieren Piet Gerrits (1878-1957) heeft van 1915 tot 1931 de wereld geschapen waarin wij deze ochtend lopen. Lees verder Pasen in Museumpark Oriëntalis→