Digitaal bezoek aan Slot Loevestein

Slot_Loevestein_voor corona © foto Wilma Lankhorst
Slot Loevestein, bij ons bezoek in het vóór het corona tijdperk

Verken Slot Loevestein vanuit je stoel

Op dag 3 van de digitale Museumweek 2020 brengen we een online bezoek aan Slot Loevestein. Op de uiterste westpunt van de provincie Gelderland, waar Waal en Maas samen verder stromen ligt het dorp Poederoijen. Op deze plek in de Bommelerwaard ontsnapte Hugo de Groot op miraculeuze wijze uit zijn gevangenschap. Binnen de muren van Slot Loevestein worden mooie verhalen verteld. Sinds de coronatijd worden deze vertellingen online gedeeld en komt de collectie naar je toe. Wat weet jij van het #OnsEchteGoud van Slot Loevestein?

In de video nemen de Ridders van Gelre je mee naar de Bommelerwaard en Slot Loevestein

Slot_loevestein_Collectie-bij-je-thuis-mannen-met-baarden
Ontdek het verhaal van de mannen met baarden © foto Slot Loevestein

Bodemvondsten vertellen verhalen

Slot Loevestein ligt op een oude, rijke archeologische plek. Je loopt op deze locatie dagelijks over de geschiedenis van ons land. Als je hier rond wandelt, loop je over sporen van het leven van onze voorouders, sporen van hun manier van wonen en werken. Bodemvondsten vertellen ons verhalen. De ene vondst herken je gemakkelijker dan de ander. We hebben snel een idee bij een schoen, maar als we een scherf of een stukje bot zien, wordt het al snel raden. De verhalen van de bodemvondsten kun je nu lezen op de site van Slot Loevestein. Thuis kun je als amateur archeoloog als het ware in de voetsporen van de Ridders van Gelre stappen.

Slot_Loevestein_leesruimte-©-foto-Wilma-Lankhorst
Slot Loevestein is een kasteel vol verhalen © foto Wilma Lankhorst

Slot Loevestein als gevangenis

Een van de vele functies van Slot Loevestein in de geschiedenis is die van gevangenis. Eén van de beroemdste gevangen die hier zat is onbetwist Hugo de Groot. Hij was een man van vele beroepen: naast rechtsgeleerde, was hij ook diplomaat, fiscaal advocaat, theoloog, pensionaris van Rotterdam, schrijver en dichter. Hugo de Groot las tijdens zijn gevangenschap heel veel boeken. Stapels boeken worden er voor hem gebracht en later weer vervangen door nieuwe titels. De bewakers controleren in het begin iedere lading op eventueel verdachte zaken. Als ze naar maanden niets vreemds ontdekken in de grote boekenkist, verslapt de aandacht van de bewakers.

De boekenkist (?) van Hugo de Groot © foto Wilma Lankhorst

Ontsnapping in de boekenkist

De vrouw van Hugo, Maria van Reigersbergen en haar dienstmeisje Elsje bedenken een list. Op 22 maart 1621 ontsnapt Hugo in een boekenkist Slot Loevestein. De familie Daetselaar in het naburige Gorcum zit ook in het complot. In hun huis verkleed De Groot zich als metselaar en in die vermomming vlucht hij naar Parijs. Het team van Museum Slot Loevestein koos de boekenkist als #OnsEchteGoud voor deze museumweek.

Tip: Online speurtocht

De online speurtocht is misschien leuk voor je kinderen of kleinkinderen. Via deze link kom je op een special pagina met allerlei vragen over Slot Loevestein en Hugo de Groot.

Slot_Loevestein-kunst-in-de-vijver-Spiegeling-©Roel_Teeuwen-foto-Wilma-Lankhorst
Kunst in de slotvijver, spiegeling van Roel Teeuwen © foto Wilma Lankhorst

Historisch bewijs

Ja, er is al jaren veel te doen over de echtheid van de kist waarin Hugo de Groot is ontsnapt. Eerlijkheid gebied me om dat hier toch ook te melden. In het AVRO-TROS programma Historisch bewijs gingen experts op zoek naar de echte kist waarin Hugo de groot uit Slot Loevestein is ontsnapt. Er zijn drie musea in ons land die zeggen ze dat ze De kist in huis hebben: Slot Loevestein, Museum De Prinsenhof in Delft en het Rijksmuseum in Amsterdam. Ontdek hier wat de uitkomst is van het grote onderzoek. 

Nationale Museumweek op TV

Er zijn allerlei extra kanalen waarop je de Nationale Museumweek 2020 kunt volgen. Dagelijks worden er via dit videokanaal korte clips getoond.

In de eerst uitzending van het speciale museumweek programma #OnsEchteGoud TV is ook aandacht besteed aan Slot Loevestein.

Wil je meebouwen aan het gouden pronkstuk op de DAM?

Stuur je eigen kunstwerk in via museumweek.nl Via deze link kun je je eigen pronkstuk uploaden

Deze week 5x Man en Kunst

Tijdens deze digitale museumweek vertelt Lucas de Man ons in de Tv-serie Man en Kunst het verhaal van vijf iconische kunstwerken die je in Nederlandse musea kunt zien.

Uitzendschema Man & Kunst: NPO 2 22.20 uur
20 april (Niki de Saint Phalle),
22 april (Francis Bacon),
23 april (Willem van de Velde),
24 april (Joop Moesman) en
25 april (Ossip Zadkine) 2020 

Bewandel de digitale museumpaden en volg #

Volg de Nationale Museumweek hier op Facebook of op Instagram

Ook via Twitter kun je actief op de hoogte blijven van de vele acties deze week. Selecteer hiervoor bijvoorbeeld op #NMW2020 en/of #OnsEchteGoud
Volg hier de belevenissen op Slot Loevestein via Instagram.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst