Jan Hoek in Stedelijk Schiedam

serie-Sistaaz-of-the-Castle-©-Jan-Hoek-Stedelijk-Museum-Schiedam-foto-Wilma-Lankhors

Jan Hoek in Stedelijk Schiedam

In 2015 maakten we samen, wereldwijd, dagelijks ruim 80 miljoenen foto’s! Na de introductie van de smartphone heeft digitale fotografie en enorme vaart genomen. Maar wat doen we met al die plaatjes? Een deel verspreiden we via sociale media, een ander deel wordt verwerkt in fotoboeken. Het grootste deel blijft ongezien wordt uiteindelijk verwijderd om weer nieuw geheugen te verkrijgen. Slechts een héél klein percentage haalt het tot in een museum. Fotografie als kunst. In het Stedelijk Museum in Schiedam zijn nu drie verschillende fotografie-exposities te zien. Ieder met een eigen sfeer en alle drie interessante gezichtspunten. Niet alleen leuk om naar te kijken maar ook interessant om nieuwe perspectieven te ontdekken voor je eigen toekomstige foto’s. Maak hier kennis met de New supermodels van Jan Hoek.

Sneak preview Jan Hoek

Super model Kim ©Jan Hoek Stedelijk Museum Schiedam foto Wilma Lankhorst
Super model Kim ©Jan Hoek nu in Stedelijk Museum Schiedam

Fotovleugel

De linker vleugel van het Stedelijk Museum in Schiedam is deze zomer helemaal gereserveerd voor fotokunst. Jan Hoek opent het feestje met kleurrijke foto’s waarin hij zijn nieuwe supermodellen presenteert. Hoek (Utrecht 1984) heeft zo zijn eigen definitie van een schoonheidsideaal. Als professioneel fotograaf omringt hij zich met amateurs die hij ontmoet op het internet, gewoon op straat of tijdens zijn vele reizen. Zo is de Amsterdamse junkie Kim één van zijn modellen waar we hier kennis mee maken. Ondanks haar door drugs getekende uiterlijk droomde zij van een baan als model. Jan Hoek geeft haar een kans en maakt door de jaren heen diverse reportages van haar. De laatste die ik hier zie is een fotoverslag van een vakantie die Jan Kim en haar grote liefde Paul heeft aangeboden naar Oostende. In een filmhoek draait een 11 minuten durende film waarin Jan Hoek vertelt over ‘Me & My Models’.

Serie 'Sweet crazies' © Jan Hoek in Stedelijk Museum Schiedam foto Wilma Lankhorst
Serie ‘Sweet crazies’ © Jan Hoek in Stedelijk Museum Schiedam

Sweet Crazies

Tijdens zijn bezoek aan Kenia schiet Jan Hoek de serie ‘ Sweet Crazies’ (2011). Zijn modellen zijn allemaal dakloos en verstoten door de maatschappij omdat ze geestelijk in de war zijn. Hoek wil hen graag een positief gevoel geven, een ervaring van een ‘hero for one day’. Hij huurt voor zijn project een atelier. Daarin staan o.a. nep Romeinse zuilen en gouden stoelen, decorelementen die in Kenia populair zijn voor huwelijksreportages. Met behulp van deze materialen en Hoeks professionaliteit en originaliteit geeft hij de zwervers op zijn foto’s een koninklijke allure.

Een tweede project in Kenia is Hoeks contact met de (nieuwe) Masai. Hoek heeft een aantal Masai die al jaren in de stad wonen gevraagd hoe zij het liefst op de foto willen. Het contrast tussen de kleine, traditioneel geklede Masai zoals we die allemaal uit reisgidsen kennen is groot met de foto van de Masai dame op de motorkap van haar zilver glanzende auto.
Weer een ander project in Afrika is het studenten project in Tanzania. Hoek zet een workshop op met studenten fotografie en vraagt aan hen om via hun foto’s te laten zien hoe zij de blanken in hun land ervaren. In een korte film, nemen de studenten je mee in hun ervaringen en zie je het eindresultaat.

Serie Sistaaz of the Castle - kaapstad © Jan Hoek foto Wilma Lankhorst
Serie Sistaaz of the Castle – kaapstad © Jan Hoek

Vier sterren uit Kaapstad

Op zijn reis door Zuid-Afrika legt hij in Kaapstad contact met Sistaazhood. Via hen ontmoet hij enkele transseksuelen die op straat leven in de omgeving van het Kasteel in Kaapstad. Vier van hen staan hier in ‘Sistaaz of the Castle’ in de spotlights. Van ieder model lezen we wat haar/zijn wensen zijn. Vanuit een portret uit het leven van alledag werkt Hoek met zijn model toe naar het ultieme hoogtepunt: het meest begeerde portret. Ontmoet in deze zaal Cleopatra, Coco, Sulaiga en Fiavina. Als ik door deze ruimte loop, komen mijn herinneringen aan verschillende bezoeken aan Kaapstad en de Kaap-provincie weer naar boven: Sweet memories! En dat is ook de kracht van foto’s, herinneringen oproepen & nagenieten.

 Droomatelier-Stedelijk-Museum-©-concept-Jan-Hoek-Wilma-Lankhorst
Droomatelier in Stedelijk Schiedam © concept Jan Hoek

Mijn ervaringen;

Stan-en-Jan-Show-in-Stedelijk-Museum-Schiedam-©-Jan-Hoek

De tentoonstelling is verfrissend en ruim van opzet. Soms zijn de foto’s gewoon op de muur geplakt en vaak voorzien van handgeschreven teksten van Jan zelf. Ik kreeg de gevoel alsof ik door een reusachtig fotodagboek van Hoek liep. Zijn modellen komen heel dicht bij.De betrokkenheid van Hoek bij zijn medemens raakt me. Dan weer stimuleert hij Afrikaanse studenten om het beste uit zichzelf te halen (Tanzania). Een andere keer maakt hij van de mensen die aan de rafelrand van onze maatschappij leven ‘ helden voor één dag’ zoals de Sweet Crazies.

Vergeet de mini-tentoonstelling ‘de Stan en Jan show’ niet.

 

Dirty-touist-2013-stan-en-Jan-©-Jan-Hoek-foto-Wilma-Lankhorst
Dirty touist (2013) Stan © Jan Hoek

 Stan Aziz Ahmend is een schilder uit Ghana. Hij schilderde toeristische souvenirs en droomde van een expositie in een galerie, bijvoorbeeld in Amsterdam. Jan geeft aan dat zijn huidige werk (en aanpak) niet goed genoeg is voor een galerie in het Westen. En dan daagt Jan Stan op een bijzondere manier uit. Lees en zie hier hoe de samenwerking verliep en bekijk enkele werken van Stan die deze zomer te zien zijn in het Stedelijk in Schiedam. Het werk Dirty tourist is een eye opener!

Last but not least, de medewerkers van het Stedelijk in Schiedam verdienen wat mij betreft een pluim. Er hangt een plezierige ongedwongen sfeer waarin je op een hartelijke en informatieve manier wordt verwelkomt. Als de keukenprinses er bijvoorbeeld even niet is, valt een collega direct in. Als gast voel je hier optimaal welkom.

Stedelijk Museum Schiedam - foto Wilma Lankhorst

New supermodels van Jan Hoek is nog tot 25 september 2016 te zien in het Stedelijk Museum in Schiedam. Gratis met de Museumkaart.

 

 

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Jan Hoek en het Stedelijk Museum in Schiedam