Kunstenaar van de maand Doro krol

Kunstenaar van de maand Doro Krol

 Doro_Krol_extra_beeld_bizonbaai_24_okt_2018.jpg
Bizonbaai (2018) ©Dor Krol, onderdeel van Waalkgeluk

update januari 2019

Vanaf 13 januari t/m 17 maart 2019 kun je de expositie Waalgeluk van Doro Krol zien in het nieuwste museum van Nijmegen: de Bastei. AANRADER!

Maak kennis met Doro Krol

Vanuit de Achterhoek gaan we dit keer naar Nijmegen. Deze maand stel ik 7 vragen aan Doro Krol. Een actieve én artistieke duizendpoot. Ze was van 2010 tot en met 2014 de eerste Nachtburgemeester van Nijmegen, ontwikkelde het fenomeen film-flirt, maakt filmportretten, was jarenlang programmamaker, ontwikkelde ‘kunst-aan-tafel’ voor LUX Nijmegen, nam deel aan festivals als Oerol en de Nijmeegse Armada, verzorgt winkelpresentaties, organiseert evenementen en heeft ook nog tijd om te schilderen en om mix-media installaties te ontwerpen.

Doro Krol Waalbrug-met-mensen-2016-©-Doro-Krol.j
Waalbrug met mensen (2016) © Doro Krol

Doro krol Beekse-landschap-zomer-2016-©-Doro-Krol.1. Waar liggen je wortels en hoe zou je het gezin willen omschrijven waarin je opgroeide?

Doro Krol: Ik ben in 1963 geboren in het Brabantse Veghel en opgegroeid in Dinther. Mijn wieg stond in een warm gezin. Mijn ouders kregen 10 kinderen, ik was nummer negen, samen met mijn tweelingzus. Ik kom uit een familie van boeren en kunstenaars. Mijn oudste zus is kunstschilder en een andere zus maakt bronzen beelden. Op jonge leeftijd nam mijn oudste zus me mee naar musea en als ik bij haar was, werd er getekend en geschilderd. Mijn moeder was ook creatief, zij hield ook erg van gedichten. Door het vele werk op de boerderij en het grote gezin, had zij helaas weinig tijd voor zichzelf.

2. Kun je iets vertellen over je (kunst) opleiding(en) en/of je artistieke vorming?

Na de middelbare school heb ik eerst een Mbo-opleiding cultureel werk gedaan en daarna kunstacademie ARTEZ in Arnhem.

Cafe-Goossens-Nijmegen-2016-©-Doro-Krol.
Café Goossens aan de Grote Markt Nijmegen (2016) © Doro Krol

3. Wie of wat inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?

Dat is in elke periode van mijn leven weer iets anders. Zo heeft Pop Art me jaren geboeid. In de eerste periode van mijn kunstopleiding was ik gefascineerd door de stroming der Blaue Reiter. Wat me inspireert heeft vooral te maken met het type werk dat ik zelf op dat moment maak. Dat is uiteindelijk heel divers van bijvoorbeeld Mark Rotkho, Werkman, Marianne Dirksen, Seet van Hout, Uwe Poth, de Nijmeegse kunstenaar Harrie Gerritz en vele anderen.

Stevenstoren-en-twee-huizen-2016-©-Doro-Krol.
Stevenstoren met twee huizen (2016) © Doro Krol

4. Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?

Ik begin de dag altijd met kantoorwerk, zoals de planning en mijn eigen PR.
In de middag begin ik met tekenen, schilderen of foto’s maken. Soms werk ik dingen uit of maak ik een plan voor wat ik wil gaan doen. Vaak werk ik ’s avonds ook nog een paar uur.
Op dinsdag of donderdag werk ik voor De Villa of voor mijn evenementenbedrijf waarvoor ik ‘andere uitjes’ organiseer.

panorama-Nijmegen-oost-2016-©-Doro-Krol.

Panorama Nijmegen Oost (2016) © Doro Krol

5. Heb je ooit een prijs gewonnen? Heb je mee gedaan aan exposities of misschien een boek gepubliceerd?

In 2015 ben ik genomineerd voor de prijs ‘Nijmegnaar van het jaar’.  Sinds 1993 doe ik jaarlijks mee aan een of meerdere exposities of festivals. Dit varieert van solotentoonstellingen tot groepsexposities en wat locatie betreft van Amsterdam tot Praag.

Doro-Krol-prenten-Grote-Markt-De-Bruggen-en-landschap-en-boomgaard-2016.Via het Nijmeegse bedrijf K.N.U.S.T. is een grote deel van mijn werk gepubliceerd. De vorm varieert van boek tot losse kaarten van kaartensets tot behang. In boekvorm zijn verschenen het Apenkoppenboek (Dakar-Senegal 1996); Voor oogjes & oortjes (1995); Doro krol- de reizende expositie van de tentoonstellingsdienst (1994 SBKAG) en EmmA (1993 – in Slowakije). Op de site van drukkerij KNUST worden nog verschillende kunstwerken aangeboden . Mocht je na het lezen van dit blog belangstelling hebben om zelf werk van Doro Krol aan te schaffen, mail dan direct met de kunstenaar op dkrol@fo.nl

6. Welk museum of welke galerie heb je recent bezocht en waarom zou je mij een bezoek aanraden?

Ascent © Fiona_Tan_Fuji_1938 nu te zien in Museum de Pont Tilburg
Nu te zien in Museum de Pont  in Tilburg – Fiona Tan – Ascent

De Pont in Tilburg vind ik geweldig voor hedendaagse kunst. Hier worden mooie exposities aangeboden! In Nijmegen kom ik vaak in Galerie Bart op het Honig Complex. Ook hier worden vaak exposities van jonge hedendaagse kunstenaars georganiseerd. Je kunt daar echt zien wat er op dit moment in de kunstwereld speelt. Extrapool kunstenaarsinitiatief, ook in Nijmegen, is een echte aanrader met het oog op bijzondere en onverwachte kunst. Ik ga ook vaak en graag naar het Stedelijk Museum en allerlei galeries in Amsterdam. In Rotterdam kun je me vinden in Museum Boijmans van Beuningen en in verschillende galeries aan de Witte de Withstraat. Echt top!

Doro Krol bloesem-Perenboom-Palland-2016-©-Doro-Krol
Palland – Perenboom met bloesem (2016) © Doror Krol

7. Welke film zou je me willen aanbevelen en waarom?

Er draaien op dit momenteel veel goede art films in LUX Nijmegen zoals ; Elle, Poesia sin fin, Moonlight, Brimstone en the Founder. Elke film heeft een eigen stijl. Ik zou zeggen: “ga lekker kijken”.

Mijn relatie met de kunstenaar

Doro krol portretMijn eerste contact met Doro Krol gaat terug naar het begin van 2004. We zagen elkaar toen bijna wekelijks tijdens zwemochtenden in het voormalige Zwembad Oost in Nijmegen. Toen Doro Nachtburgemeester werd van onze gezamenlijke woonplaats Nijmegen, heb ik af en toe meegedaan een culturele evenementen die ze organiseerden tijdens de wisseling van seizoenen. In filmhuis LUX en de Villa kom ik haar ook af en toe tegen. Ik ben altijd weer verrast door haar leuke ideeën en de tomeloze energie die ze lijkt te hebben om steeds weer nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik zou iedere stad een Doro toewensen!

Hier kun je het werk van Doro Krol in 2019 zien

Doro Krol Beekse-landschap-zomer-2016-©-Doro-Krol.
Landschap rondom Beek bij Nijmegen zomer 2016 © Doro Krol

Waalgeluk in De Bastei, Waalkade  Nijmegen van 13 januari tot 17 maart 2019
Waalgeluk is geïnspireerd op het landschap en de natuur rondom Nijmegen. Speciaal voor deze tentoonstelling tovert Doto de Arkelzaal van De Bastei om tot atelier. Je kunt zo als bezoeker een uniek inkijkje in Krol’s manier van werken.

Als je mijn Facebook account een like geeft,  blijf je actief op de hoogte van het laatste nieuws rondom Doro Krol.

Doro Krol-opdracht-voor-VDL-schilderij-met-Doro.
Doro Krol aan het werk, opdracht voor VDL.

wordt vervolgd…

Op woensdag 16 maart 2017 maak je op dit blog kennis met de kunstenaar Josie Debije.

© tekst Wilma Lankhorst
© foto’s met dank aan Doro Krol - foto Fiona Tan met dank aan Museum de Pont Tilburg

 Eerder verscheen in deze rubriek het verhaal van

Monique Wolbert