Deze zomer hebben we in het kader van de corona pandemie ons eigen land weer eens verder verkent. We waren met grote regelmaat al vele malen in Zuid-Limburg maar in Sittard, Hoensbroek en Kerkrade waren we nog nooit geweest. Getipt door kunstenaar Harmke Zwep kwamen we bij Kunstlokaal Kerkrade terecht. De galeriehoudster, Jacqueline van Putten, is zelf ook beeldend kunstenaar. Ze haalt haar inspiratie vooral uit de mens. Ik nodig je graag uit voor een virtueel bezoek aan Kerkrade.
Waar liggen je wortels?
Jacqueline van Putten: Ik ben geboren (1966) en getogen in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Mijn vader is een door de wol geverfde ‘we-doen-het-gewoon-zelver’. Moeder is een handige knutselmoeder en mijn jongere broer en zus bespeelden beiden een muziekinstrument. Kunst in het algemeen, leefde niet zo in onze directe omgeving, dus ook niet binnen ons gezin. De basis regel was: zoek een baan en werk voor je geld. Iets kunstzinnigs of kunst maken was simpelweg geen optie toen.
Kun je iets vertellen over je artistieke vorming?
Op mijn 19e zijn mijn man en ik gaan samenwonen. Mijn creatieve uitspattingen met betrekking tot inrichting van ons huis kende geen grenzen. Maar daar bleef het vooralsnog bij. Pas jaren later, nadat onze zoon geboren was en ik een alternatief zocht in plaats van sporten, ben ik me gaan oriënteren bij de vrije academie. Daar heb ik een aantal jaren boetseerles gehad van verschillende kunstenaars, tot het moment waarop ik dacht ‘we-doen-het-gewoon-zelver’. Het DNA van pappa nietwaar?! Gaandeweg heb ik me verdiept in alles rondom klei, ik heb veel gelezen en vooral vaak en veel geboetseerd.
Wat inspireert je het meest in je werk en waarom?
De menselijke anatomie heeft mijn grote belangstelling. In de loop van de jaren heb ik me gespecialiseerd in model en portret boetseren. Ik laat me hierbij inspireren door de emotie die iemand uitstraalt, de pose en door mijn eigen gemoedstoestand. Ik werk het liefst naar levend model. Het portretteren voor mij de ultieme vorm van boetseren.
Zo nu en dan laat ik bij gelegenheid de ‘mens-vorm’ los. Dan ontstaat er een verrassende tegenstelling in mijn werk, met robuuste objecten als eindresultaat. Gewoon met het materiaal bezig zijn en kijken wat er uit ontstaan mag.
Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?
Mijn werkdagen zijn zeer gevarieerd. Zo geef ik vier keer per week boetseerles in mijn atelier https://www.jacquelinevanputten.nl aan een groep van in totaal 50 cursisten. Geen lesdag is hetzelfde en elke groep is uniek. Regelmatig geef ik extra model- of portretworkshops, soms boetseren we in de buitenlucht op bijzondere locaties. Daarnaast ben ik eigenaar van galerie ‘Kunstlokaal’. Hier kun je nu werk ontdekken van 20 verschillende kunstenaars. Kunstlokaal ligt naast mijn atelier, dat geeft me de mogelijkheid om te werken tijdens de galerie-openingstijden. Ervaring leert dat bezoekers van de galerie dat waarderen.
Kunstlokaal Kerkrade
Een ander deel van mijn tijd gaat op aan acquisitie voor het atelier en de galerie. Van interactie met mensen tot nieuwe verbindingen maken, kunstzinnige projecten en PR op social media.
Ik ben regiobeheerder van Kunstautomaat NL. De Kunstautomaat wordt als cultureel erfgoed ingezet. Het zijn oude mechanische sigarettenautomaten afkomstig uit Berlijn waarin kunstwerken ter grootte van een sigarettendoosje zitten.
Twee dagen per week zijn exclusief voor mij. Dan zit ik zelf met de handen in de klei aan het werk. Hiervoor gebruik ik mijn kleine knusse werkruimte achter de galerie. Hier kan ik werken zonder afleiding.
Heb je ooit mee gedaan aan een expositie?
Mijn werk is momenteel te zien in de galerie. Ik exposeer eigen werk nauwelijks elders. Als het in de agenda past en ik er echt heel veel zin in heb, wil ik wel eens deelnemen aan een kunstevenement. Dit dan wel samen met bevriende kunstcollegae zodat het ook nog gezellig is. Aan wedstrijden doe ik niet mee. Kunst is zo breed en gevarieerd, hoe wil je dat vergelijken of beoordelen?
Welk museum of welke galerie zou je willen aanbevelen?
Dit jaar helaas bijna geen museum bezocht. Wat veel indruk op me heeft gemaakt was een expositie van Ai Weiwei in Palazzo Strozzi in Florence! En, ook niet naast de deur, maar zeker een bezoek waard: Carrières de Lumières in les Baux de Provence. Iets dichter bij La Boverie in Luik, Musée Rodin in Parijs en het Middelheimmuseum in Antwerpen.
Wat galerieën betreft, heb ik er nog veel op mijn to-do lijstje staan. De Hofgalerie in Den Haag is een kleinere, laagdrempelige galerie met betaalbare kunst, waar je vriendelijk begroet wordt en aandacht is voor de exposerende kunstenaars
Welk boek, film of festival zou je me willen aanbevelen?
Ik heb een selectie te maken van boeken en films die misschoen minder voor de hand liggen, maar die mij geraakt hebben. Mijn boekentips: De overgave van Arthur Japin; De paardenjongen van Rupert Isaacson en Gisèle van Susan Smit. Op filmgebied zijn dat Camille Claudel; Des hommes et des dieux; De zee van pelgrim Antonio; The Danish Girl; Claire Darling; Bridges of Madison County.
Als het om festivals gaat, bezoek ik graag het North Sea Jazz; de Southern Bluesnight in Schouwburg Heerlen.
Mijn relatie met Jacqueline van Putten
Tijdens onze kunstreis door Zuid-Limburg hebben we een bezoek gebracht aan het complex van Abdij Rolduc. Van kunstenaar Harmke Zwep wist ik dat ze werk exposeerde in galerie Kunstlokaal op dat terrein. In verband met de geldende coronaregels had ik vooraf per email gevraagd of we welkom waren. En dat waren we. We werden met Limburgse gastvrijheid en warmte ontvangen. De koffie werd gezet en de vlaai kwam op tafel. Jacqueline van Putten vertelde enthousiast over de galerie en de kunstenaars waar zij mee werkt. Het viel me op dat ze relatief veel vrouwelijke kunstenaars in haar collectie heeft. Uiteindelijk vertelde ze ook dat ze zelf kunstenaar is. We hebben aansluitend met Jacqueline een fijne wandeling over het Abdij complex gemaakt waarbij ze ons het een en ander vertelde van de geschiedenis van deze plek.
Waar zijn de objecten van Jaqcueline van Putten in te zien?
De keramische objecten en modellen van Jacqueline van Putten zijn te zien en te koop in atel’je van Putten en in galerie Kunstlokaal in Kerkrade op het complex van Abdij Rolduc in Kerkrade.
Ik kan je een bezoek aan de galerie van harte aanraden. Er is zo veel te zien en te ontdekken, een heerlijke energie stroomt door deze ruimtes. “De sfeer is hier gemoedelijk en sereen. Kunstlokaal is een tikkeltje eigenwijs, maar vooral onderscheidend, vernieuwend en verbindend. Op zo’n vijftig vierkante meter ontdek je driedimensionaal werk; objecten van keramiek, brons, staal, hout en textiel. De inrichting is smaakvol waarbij koude en/of harde materialen worden afgewisseld met zachte en aaibare kunstvormen.
Regelmatig is een van de exposerende kunstenaars aanwezig in de galerie, er is dan ruimte voor een persoonlijke kennismaking of gesprek over de kunst. Soms wordt er ook gewoon (samen) gewerkt in het atelier. Voor kunstliefhebbers die op zoek zijn naar uniek werk, ga eens kijken en voel geen haast. Bewonder met aandacht en laat je raken.
De galerie is elke woensdag en zondagmiddag geopend voor publiek. Een afspraak maken, kan ook. Bel (06 10303600) of mail info@jacquelinevanputten.nl als je zin hebt om kunst te komen kijken.
© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Jacqueline van Putten en alle genoemde kunstenaars.
Meer weten over kunstenaars in Kunstlokaal Kerkrade?
lees dan hier na ook
- Kennismaking met Harmke Zwep
- Een ontmoeting met Irma Frijlink
- Textielkunstenaar Marjolein Burbank