Harmke Zwep blauwe hoofdjes_foto Harmke_Zwep_Seijbel

Kunstenaar van de maand | Harmke Zwep

Harmke Zwep in haar atelier foto Harmke_Zwep_Seijbel
Harmke Zwep in haar atelier in Nunspeet.

Werken in coronatijd vraagt om andere manieren van contact leggen. Social media helpen daarbij. Er komt dagelijks op allerlei digitale kanalen veel mooie kunst voorbij. En zo legde ik contact met Harmke Zwep Seijbel, die nu veel uren in haar atelier zit en werkt. Dagelijks laat ze ons mee genieten van haar keramiek ontwerpen. Een goede aanleiding voor mij om haar te vragen voor de rubriek Kunstenaar van de maand. Ik wens jullie allemaal een mooie mei maand.

UPDATE 21 juni 2021

26 en 27 juni 2021 is er weer een #dekunstdamesdepotverkoop
in het souterrain van #villablauwhemel
Hezenes 6 in het Drenthse Diever

draadschaal van poserlein © Harmke Zwep
Draadschaal van porselein © Harmke Zwep Seijbel

Waar liggen je wortels en in wat voor soort gezin groeide je op?

Harmke Zwep Seijbel: Mijn geboorteplaats is het Gelderse Elburg. Daar ben ik in 1964 geboren. Ons gezin was een warm gezin. Mijn vader werd ziek, net voor mijn geboorte. Hij is overleden toen ik twaalf jaar was. Mijn moeder bleef toen achter met drie thuiswonende kinderen waarvan ik de jongste was. Er was geen ruimte voor kunst of muziek … Of het moet het zingen zijn wat ik altijd deed (doe) als ik thuis was (ben) 😉
Voor creativiteit was héél veel ruimte, het begon met breien en haken. Later kwamen daar ook macramé en kantklossen bij. Wij maakten eigenlijk van alles wel iets.

Harmke Zwep matje van porselein foto Harmke_Zwep-Seijbel
Matje van porselein © Harmke Zwep Seijbel

Kun je iets vertellen over je artistieke vorming?

Als je het over mijn kunst opleiding hebt, vind ik mezelf een autodidact. Van kindsbeen af werk ik graag met mijn handen. Als ik een steen zag, pakte ik een vijl en dan zag ik wel wat er gebeurde. Voor keramiek heb ik ooit acht lessen gevolgd. Daarna wist ik wat ik wel en vooral niet moest doen. De rest leerde ik mezelf in de loop van de tijd. Natuurlijk leer je ook van anderen.
Voor mij is werken met keramiek een ontdekkingstocht. Ik zie het als een uitdaging om nieuwe technieken uit te proberen. Dat is een uitdaging waar ik enorm van geniet.

Waterwerken foto Harmke_Zwep_Seijbel
Waterwerken © Harmke Zwep Seijbel

Wie of wat inspireert je in je werk en waarom?

Wat inspiratie betreft, ik heb niet echt iemand die ik bewonder om zijn of haar werk. Als ik naar een tentoonstelling of museum ga, dan spreekt mij een groot werk aan dat is samengesteld uit heel veel kleine, dezelfde, dingen. Bijvoorbeeld een collage van schilderijtjes, doppen of lintjes. Je ziet dat uitgangspunt ook terug in mijn werk. Ik maak heel veel op elkaar lijkende dingen en stel daarvan een groot werk samen.

Harmke Zwep porseleinentorens foto Harmke_Zwep-_Seijbel
Porseleientorens © Harmke Zwep Seijbel

Hoe ziet je werkdag er uit?

Ik heb mijn atelier aan huis. Soms zit ik er de hele dag te werken. Met keramiek werken is best prettig, je hoeft er geen uren achtereen mee bezig te zijn. Soms zit ik van 10.00 tot 22.00 uur in mijn atelier en moet dan ik echt tegen mezelf zeggen: ’zo nu is het wel klaar voor vandaag.’

Op andere dagen ga ik alleen naar mijn studio om even iets kleins te doen. Dan ben ik met 15 minuten weer weg van mijn werkplek. Net als vandaag. Ik heb nu alleen even de oven ingepakt.

Materiaal keuze

Voor mijn grote werken maak ik gebruik van reguliere klei. Voor kleinere stukken geef ik de voorkeur aan porseleinklei. Daarmee kun je heel dunne, soms doorschijnende creaties maken. Mensen waarderen mijn keramiek ook door het ontbreken van de veel gebruikte traditionele afwerkingsmethoden. Ik gebruik nauwelijks glazuur.

Harmke Zwep schaal met bollen_foto Harmke_Zwep_Seijbel
Schaal met bollen © Harmke Zwep Seijbel
Oventemperatuur

De variatie in ‘mijn’ kleuren zit hem vaak in de temperatuur van de oven. Zo kun je klei op 950 graden bruin stoken en wordt dezelfde klei op 1200 graden zwart. Daarnaast gebruik ik in het kleuringsproces regelmatig oxide metalen.  

Heb je ooit mee gedaan aan een expositie?

Op dit moment staat er werk van mij bij galerie en kunstuitleen Aan de Amstel in Biddinghuizen. Er is ook werk te zien bij Atelier en galerie en Kunstlokaal in Kerkrade.   De derde locatie is bij Expositie 2018 Veluvine Nunspeet. Daar exposeerde ik mijn werk samen met nog een andere kunstenaar.

Yayoi_Kusama_pumpkin-2009-foto-Wilma-Lankhorst
Wilma bij Pumpkin (2009) van Yayoi Kusama in Museum Voorlinden

Welk museum zou je willen aanraden en waarom?

Museum Voorlinden in Wassenaar vind ik een echte aanrader. Je ziet er altijd mooie tentoonstellingen. De exposities zijn altijd ruim van opzet en zowel binnen als buiten. ‘Binnen & buiten’ is al een genot voor het oog. Galerie in Kerkrade ook echt een bezoek waard. De eigenaresse is een bijzonder vriendelijke vrouw die je echt het gevoel geeft dat je welkom bent. Mijn derde tip is Galerie Stijl in Eefde. Hier worden altijd mooie en gevarieerde exposities georganiseerd.

Harmke Zwep schijfjes_halssieraad_foto Harme_Zwep_Seijbel
Schijfjes (halssieraad )© Harmke Zwep Seijbel

Welk boek zou je me willen aanbevelen en waarom?

Ik lees meer tijdschriften dan kunstboeken. In tijdschriften over wonen, design en Deens design, kan ik mezelf helemaal kwijtraken. Eigenlijk heb ik dat met alles, of het nu om kleding, schoenen, lezen of om kunst gaat. Als ik iets mooi vind, maakt het me totaal niet uit wie de ontwerper is.

Harmke Zwep blauwe hoofdjes_foto Harmke_Zwep_Seijbel
Blauwe hoofdjes © Harmke Zwep Seijbel

Mijn relatie met de kunstenaar

In deze corona tijd worden we uitgedaagd anders naar onze vertrouwde dag/week indeling en naar onze werkwijze te kijken. Als kunstredacteur heb ik geen vitaal beroep en werk ik dus nog meer vanuit huis. Nieuwe contacten ontmoet ik nu vooral online. Facebook en Instagram zijn in deze weken mijn belangrijkste informatiebronnen. En zo kwam ik het werk tegen van Harmke Zwep. Keramiek kunstenaar Harmke Zwep  post bijna dagelijks werk op haar Facebook pagina en ik ben steeds weer verrast door haar creaties. Het lijken vaak eenvoudige creaties, maar de materiaalbewerking is uniek. Daarom heb ik Harmke benaderd voor deelname aan deze rubriek. En ik was erg blij met haar toezegging.

Harmke_Zwep_balletje-balletje foto Harmke_Zwep_Seijbel
Balletje – balletje © Harmke Zwep Seijbel

Waar kun je het werk van Harmke in 2020 zien?

Galerie en kunstuitleen Aan de Amstel in Biddinghuizen.
Atelier en galerie en Kunstlokaal in Kerkrade.

*noot (WL) i.v.m. corona is het raadzaam om even goed te kijken op welke dagen en op welke voorwaarden de galeries open zijn.

Als je belangstelling hebt voor het werk van Harmke en/of in de buurt van Nunspeet bent, voel je dan vrij om haar te bellen. Op afspraak laat ze je graag haar atelier en werk zien. Harmke is te bereiken op 06-51000942.

Wordt vervolgd

In juli stel ik beeldend kunstenaar Hélène Steenhof aan je voor.
Augustus wordt een pauze-maand en in september krijgt deze rubriek  weer een vervolg met een portret van Suus Suiker.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Harmke Zwep Seijbel.