Leipzig street art Lindenau Westwerk © foto Wilma_Lankhorst

Stedentrip naar Leipzig

Leipzig Sudvorstadt, oude Interflugtransferbus © foto Wilma_Lankhorst
Sudvorstadt, oude Interflug-transferbus © foto Wilma Lankhorst.

Zin in een verrassende stedentrip relatief dicht bij huis? Wat dacht je van Leipzig? Net als Dresden behoort deze stad tot het historisch erfgoed van de voormalige Democratische Republiek Duitsland (DDR). Leipzig is met trein of auto gemakkelijk te bereiken. Een verblijf in de Spinnerei is een goede uitvalsbasis voor een verkenning. We werden verrast door galerie She Bam! en Jochen Hempel. Op de fiets street art ontdekken en het Atelier van Tübke verkennen. Graag deel ik mijn Leipizig-tips met je.

Leipzig Meisterzimmer loft apt. #1 2021 © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeldvan een loft in de Meisterzimmer (apt. #1) © foto Wilma Lankhorst.

Tip 1: Slapen in de Meisterzimmer

De katoenindustrie was één van de grootste werkgevers in de DDR-tijd. De oude industriële gebouwen zijn grotendeel bewaard gebleven en hebben nieuwe functies gekregen. Logeren in de Meisterzimmer is een van die leuke nieuwe mogelijkheden. Wij hebben een week in een loft gelogeerd en konden op deze manier het uitgebreide terrein van de Spinnerei in ons eigen tempo verkennen. In de loft is geen tv maar wel een oude radio waardoor we ’s avonds muziek luisterden,  boeken lazen en spelletjes deden. De keuken was van alle gemakken voorzien. Op het terrein vind je ook Café Mule met Biertuin waar op weekdagen heerlijke en betaalbare dagschotels worden aangeboden. In de kleine bioscoop op het terrein kun je genieten van cultfilms.

Spinnerei Leipzig Galerie She BAM © foto Wilma Lankhorst
Galerie She BAM! Spinnerei © foto Wilma Lankhorst.

Tip 2: Galeriebezoek op de Spinnerei

Kunstenaars en galeriehouders hebben verschillende gebouwen van het oude Spinnerei-complex heringericht met ateliers en galeries. Je hebt de keuze uit maar liefst dertien galerieën. Daarnaast houden de kunstenaars jaarlijks een weekend open-huis zodat je hun werkterrein kunt verkennen. Wij begonnen bijna iedere dag met een bezoek aan een galerie waarna we geïnspireerd met de fiets de stad in gingen om nog meer ideeën op te doen. Bij She Bam! vind je exclusief vrouwelijke kunstenaars. De eigenaar heeft een scherp gevoel voor nieuwe trends en verrast haar bezoek steeds weer. Het team van Galerie Jochem Hempel richt de galerie elk jaar een aantal keren compleet opnieuw in. Bij Kleinkunst zie ik mooi werk dat volgend jaar zo maar te zien kan zijn in de Fundatie of in het Drents Museum.

Leipzig Fietsen en wandelen langs het Karl-Heine kanaal © foto Wilma_Lankhorst
Fietsen en wandelen langs het Karl-Heine kanaal © foto Wilma Lankhorst.

Tip 3: Fietsen langs het kanaal

Wij nemen graag onze fiets mee als we op stedenreis gaan. De auto of de trein is er voor de lange afstanden. Maar een stad verkennen gaat het beste met de fiets. En als we een leuke wijk hebben gevonden gaan we vaak te voet verder. Door Leipzig stroomt het Karl Heine Kanaal. Op de oevers zijn mooie fietsroutes aangelegd. Laat de drukte van de stad achter je en geniet van de natuur en het water. Picknickmand mee en genieten maar. De vaak oude gebouwen op de route worden als canvas gebruikt door street art en graffiti kunstenaars. Ook wandelaars en joggers hebben de paden ontdekt en lopen hier hun dagelijkse trainingsrondje.

Leizpig Schillerhaus gezien vanuit de Achtertuin © foto Wilma_Lankhorst
Schillerhaus gezien vanuit de Achtertuin © foto Wilma Lankhorst.

Tip 4: Schillerhaus in Gohlis

Vraag de lokale bevolking om tips en je wordt verrast. Galeriehouder Jochem Hempel stelde ons voor om het Schillerhaus in de wijk Gohlis te bezoeken. In Weimar hebben we vorig jaar ook één van de huizen van deze schrijver en filosoof bezocht. Het pand in Leipzig is veel kleiner dan in Weimar. Friedrich Schiller (1759-1805) logeerde als vijfentwintig jarige, aankomend schrijver van 7 mei tot 11 september 1875 op de eerste verdieping van dit huis.
Het is een relatief klein huis, van oorsprong gebouwd als boerderij. Het geheel bestaat uit twee delen met een voor- en achtertuin. De achtertuin is ruim opgezet met een rosarium en vele andere kleurrijke bloemen. Je krijgt een folder mee zodat je in je eigen tempo de ruimtes kunt bekijken waar de jonge Schiller werkte en sliep. Hier vind je alle details. 

Leipzig Atelier Wolfgang_Tübke_bij_Galerie Schwind © foto Wilma_Lankhorst
Atelier Wolfgang Tübke bij Galerie Schwind © foto Wilma Lankhorst.

Tip 5: Atelier van Wolfgang Tübke

In de wijk Gohlis vind je ook het originele atelier van Wolfgang Tübke (1929-2004). Deze gouden tip kregen we van Harry Tupan, directeur van het Drents Museum. Het atelier bevindt zich op de bovenste verdiepingen van Galerie Schwind aan de Springerstrasse 5 in Leipzig. De basis collectie van Schwind omvat alle stromingen van de beroemde Leipziger Schule. Net als Tübke was Wolfgang Mattheur (1927-2004 ) een van de oprichters van de Leipziger Schule. Neo Rauch    en de vier kunstenaars die samen tijdens CRUX in de Fundatie exposeerden. Martin Kobe (1973), Mirjam Völker (1977), Robert Seidel (1983) en Titus Schade (1984) vertegenwoordigen de jongste stroming, de Neue Leipziger Schule.
Het atelier van Wolfgang Tübke is alléén op zaterdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Hier vind je alle informatie. 

Leipzig Een van de kunstwerken in het Clara_Zetkin park © foto Wilma_Lankhorst
Een van de kunstwerken in het Clara Zetkin park © foto Wilma Lankhorst.

Tip 6: Ontspannen in het Clara-Zetkin Park

Als we na de uitvoering van het ‘Thomanchor’ de Thomaskirche verlaten, laten we ons meevoeren door de stroom.  Zo ontdekken we het Clara-Zetkin Park, een grote groene oase in het centrum van Leipzig. Politica Clara Zetkin (1857-1933) riep in 1910 tijdens de tweede internationale conferentie van socialistische vrouwen in Kopenhagen op tot het houden van een jaarlijkse vrouwendag. Hiermee wilde zij de eis voor algemeen kiesrecht voor vrouwen hoger op de politieke en maatschappelijk agenda’s krijgen. In 1911 werd vrouwendag voor het eerst gevierd. Nu voeren we wereldwijd, jaarlijks op 8 maart deze dag. Het park dat naar Zetkin is vernoemd, is een populaire ontmoetingsplek. Op de gazons wordt gepicknickt, overal spelen kinderen en je kunt er fijn wandelen en fietsen.

Leipzig Thomaskirche © foto Wilma_Lankhorst
Thomaskirche © foto Wilma Lankhorst.

De Thomaskirche en de Nikolaïkirche zijn de twee bekendste kerken van Leipzig. Wist je dat Johann Sebastian Bach (1685-1850) de laatste 27 jaar van zijn leven in Leipzig heeft gewoond en muziek heeft gecomponeerd? De Nikolaïkirche en de Thomaskirche waren zijn plek. Lees er hier alles over. 

Leipzig_ apetenwerk Lützner Strasse © foto Wilma_Lankhorst
Tapetenwerk Lützner Strasse © foto Wilma Lankhorst.

Tip 7: Street art in Lindenau & Plagwitz

Street art– en graffiti kunstenaars komen graag naar Leipzig om kleur te bekennen. In de voormalige industriewijken Lindenau en Plagwitz zijn talrijke muren in gebruik als canvas. Dirk van Leipzig Freetours heeft deze overzichtspagina gemaakt waarop je een goed beeld krijgt van muurschilderingen in de stad. Wij zijn onze verkenningstocht begonnen bij S-Bahnhof Lindenau aan de Lützner Strasse. De geluidswanden naast het spoor staan vol met kleurrijke graffiti tags. Iets verder op aan deze straat staat het complex Tapetenwerk. In de oude panden van de voormalige weverijen hebben nu veel kunstenaars en ontwerpers een atelier of hun ontwerpruimte. Loop door de poort aan de Lützner Strasse en ontdek de muurschilderingen in dit complex.

Leipzig Westwerk street-art stripmuur © foto Wilma_Lankhorst
Westwerk, street-art stripmuur © foto Wilma Lankhorst.

Westwerk

Een tweede locatie in deze wijk is het complex Westwerk aan de Karl-Heine Strasse. Westwerk,  van oorsprong een ijzergieterij is sinds 2017 een kunstkwartier. Blikvanger hier is de muurschildering van Kay Schwarz op de gevel van de ‘Grüne Villa’. In dit kunstkwartier vind je nu permanente studio- en tentoonstellingsruimtes. Verschillende kunstenaars werken en exposeren hier hun werk. Op zondagen wordt hier met enige regelmaat een ‘vintage-markt’ georganiseerd. Je vindt er een ook een (biologische) supermarkt, food trucks en een gezellig terras aan het Karl-Heine kanaal bij het voormalige Kaiserbad (zwembad). 

Leipzig with love © foto Wilma_Lankhorst
Leipzig with love © foto Wilma Lankhorst.

Meer weten over Leipzig?

Bekijk hier de site van Leipzig Travel  of het Duits Verkeersbureau in Amsterdam. 

Je kunt Leipzig prima met de trein bereiken. In veel Duitse treinen kun je de fiets ook meenemen. Op deze site staan allerlei treinaanbiedingen. Let daarbij goed op de overstaptijd. Reserveer voor een paar euro per enkele reis een zitplaats, dat maakt het reizen wel comfortabeler. Ik wens je een mooie zomer.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde galerieën en kunstenaars.
Leipzig Geniet van een muziekavond in het Gewandhaus Concertgebouw © foto Wilma_Lankhorst
Geniet van een muziekavond in het Gewandhaus Concertgebouw © foto Wilma Lankhorst.

Andere verhalen over Leipzig op dit blog