Moco_Museum Tram In art we trust © foto Wilma_Lankhorst

Studio Irma @ Moco

Studio Irma We all live in bubles (2020 © foto Wilma Lankhorst
We all live in bubbles (2020) © Studio Irma – Irma de Vries

Zowel Irma de Vries als het Moco Museum in Amsterdam weten hoe ze mensen moeten verrassen. Als die twee dan samen een plan smeden, weet je dat je een hit hebt. Studio Irma dompelt je onder in een caleidoscoop van kleuren en motieven. In Bubbels ervaar je hoe het is om in een bubbel te leven. Adam Parker Smith laat zijn ballonkunst zien en Banksy is als één van de Moco-Masters nog steeds van de partij. Al met al drie goede redenen om het Moco Museum weer eens te bezoeken.

I.v.m. het coronavirus kunt u het Moco (binnen) Museum tijdelijk niet bezoeken. Ik vertrouw er op dat mijn korte video je even een moment van ontspanning biedt.

Studio_Irma We all live in bubbles 2 (2020) © Irma de Vries foto © Wilma_Lankhorst
We all live in bubbles (detail (2020) ©Irma de Vries

Beknopte kennismaking met Irma de Vries

Irma de Vries is in 1980 in het Noord-Hollandse Wieringerwerf geboren. Als jong meisje zag ze schilderijen van Piet Mondriaan. Ze vroeg aan haar moeder wat dit was. Haar moeder antwoordde: “Dat is kunst”. Waarop Irma haar vroeg, “Wat is kunst?” . “Ik weet het niet”, was moeders reactie. Nieuwsgierig als de jonge Irma was, werd de zoektocht naar het antwoord op deze vraag, haar levensdoel. In het Moco Museum deelt ze regelmatig een artistiek antwoord op deze vraag met ons. T/m september 2020 doet De Vries dat in de vorm van enkele video-installaties.

Studio_Irma Connect the dots and Universe (2020) © Irma de Vries foto © Wilma_Lankhorst
Connect the dots & Universe (2020) © Studio Irma – Irma de Vries.

Videokunst

 Na de middelbare school, schreef ze zich als 18-jarige student in voor de Rietveld Academy. Irma volgde hier de studierichting Videokunst en sloot deze studie succesvolle af. Sinds die tijd woont en werkt Irma de Vries in onze hoofdstad. Ze heeft ze o.a. samengewerkt met de Engelse schilder en filmregisseur Peter Greenaway (1942), fotograaf Rineke Dijkstra (Heerlen 1959),  videokunstenaar, filmregisseur en fotograaf Shirin Neshat  en Peter Schneider.

Studio_Irma Kaleidoscoop (2020) © Irma de Vries foto © Wilma_Lankhorst
Kaleidoscoop (still) 2020 © Studio Irma – Irma de Vries.

Internationale waardering & prijzen

Het werk van Irma de Vries is bekroond met verschillende (internationale) prijzen. In 2013 kreeg ze de 2e prijs voor haar bijdrage aan het Amsterdam Light Festival. Voor die editie had De vries een videowerk gemaakt in de Mozes & Aaronkerk. Twee jaar later won ze in Roemenië, de 1e prijs voor de video-mapping wedstrijd in het Brukenthal Museum. Irma de vries en het Moco Museum zijn goede bekenden van elkaar. In 2017 was ze er ‘artist in residence’. In 2019 en 2020 heeft de Vries voor en in het museum werken gemaakt.

Studio Irma We all live in bubles (2020 © foto Wilma Lankhorst
We all live in Bubbles (Still) © Irma de Vries.

Studio Irma & Connectivisme

Als we aan het woord reflectie denken, gaan onze gedachten vaak terug in de tijd. We overdenken een eerdere ervaring en voelen na. Moco Museum en Studio Irma draaien de reflectie-beweging om richten de blik op de toekomst. Hoe ziet de toekomst er uit en welke rol spelen wij in die toekomst? Studio Irma heeft in dit kader een nieuw kunst concept ontwikkeld: connectivisme. In dit idee is kunst een middel met als primair doel ‘mensen te verbinden’ en het laat ons een wereld zien zonder grenzen en begrenzingen. Voor Studio Irma is connectivisme een theoretisch raamwerk om de digitale wereld te begrijpen én om ervan te leren. Het benadrukt hoe internet technologieën zoals web browsers, zoekmachines en social media bijdragen aan nieuwe manieren van leren.

“You are a dot in this universe, Just Dance with it’

 Irma de Vries
 noot WL: Just Dance is ook de titel van een muziekspel voor de Wii.
tudio_Irma foto Wilma Lankhorst
je weet niet waar je kijken moet, alles duizelt voor je ogen.

Vier betoverende installaties

 In de kelder van het Moco Museum zijn vier installaties opgebouwd die je een blik geven in de toekomst. Pas op! De vloeren zijn spiegels waardoor de verwarring al in het eerste moment toeslaat. Hoe ziet de ruimte er uit? Waar ben ik? Als ik over de ‘drempel’ ga bij Connect the Dots & Universe, heb ik het gevoel alsof ik een wonderkamer van Yayoi Kusama in loop. Bollen, bollen en nog eens bollen. Maar hier bewegen ze ook. Videowanden met nog meer bollen. In het heelal is alles van hetzelfde basis materiaal gemaakt, deze installatie is een kosmische dans in het heelal. Jij wordt als bezoeker uitgenodigd om mee te dansen.

“Who are the diamonds in your life?”

 Irma de Vries
Studio_Irma header_Diamond matrix (2020) © Irma de Vries foto © Wilma_Lankhorst
Diamond Matrix (still) © Studio Irma – Irma de Vries.

Matrix van diamanten

Als je de installatie Diamond Matrix in loopt, word je omringd door honderden diamanten. Heel toepasselijk voor Amsterdam waar Costers Diamonds de buren zijn van het Moco Museum. Als mens staan we in de 21ste eeuw onder een toenemende druk van o.a. social media. Social falen wordt niet meer geaccepteerd. Diamanten van carbon gemaakt, ontstaan in een proces waarbij sprake is van intense druk. Het kleur- en lichtspel van de honderden diamanten in deze matrix laten je ervaren dat we onderdeel zijn van een groter plan. In dit kader delen we meer overeenkomsten dan dat er sprake is van verschillen. Het leven kan hard en verwarrend zijn, maar dit maakt ons uiteindelijk ook sterker. Irma vraagt zich af of je na wilt denken wie de diamanten in jouw leven zijn?

Moco_Museum_Yayoi_Kusama © foto Wilma_Lankhorst
Yayoi Kusama in het Moco Museum

Yayoi Kusama

Twee etages hoger ontdek ik een hoekkamer die is ingericht met werk van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Op Twee wanden zijn roze en zwarte diagonale strepen geschilderd. In de hoek hangen twee kleine, karakteristieke pompoenen van Kusama, een groene en een gele variant. Op de derde wand zie ik een groot zwart vlak met daarop tientallen witte bollen. Op de roze wand links van de bollenwand hangt een roze pompoen op een craquelé achtergrond.

“Ik heb het voel dat veel van mijn ideeën beginnen als een grap, in voor en tegenspoed”.

Uitspraak Adam Parker Smith
Adam Parker Smith in het Moco Museum © foto Wilma Lankhorst
Adam Parker Smith – bijzondere ballon-kunst.

Adam Parker Smith

Nieuw in het Moco Museum zijn de ballonkunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Adam Parker Smith ( Californië 1978 ). Smith heeft aan de Universiteit van Californië, Santa Cruz zijn bachelor of art (in de schilderkunst) gehaald. Daarna heeft hij zijn master voltooid aan de Tyler School of Art. Hij werkt nu vooral als beeldhouwer in Brooklyn, New York. In deze twee kamers ontdekt je enkele voorbeelden van zijn ballonkunst waarbij je mond open valt van verbazing. Hoe kan een ballon rond blijven als je hem tussen twee marmeren blokken legt? Hoe blijft er lucht in een aardbeienballon als die doorboort is met tientallen pennen? Adam Parker Smith zet je door zijn bijzonder geraffineerde materiaalbewerking steeds op het verkeerde been.

Wil je meer weten over Adam Parker Smith en zijn werk, lees dan hier verder

Moco_Museum_Os_Gemeos © foto Wilma_Lankhorst
The long way home © Os Gèmeos.

Moco Masters op zolder

Naast al de genoemde artiesten heeft het team van het museum haar eigen selectie van Moco Masters. Je vindt werk van hen op de zolderdieping. Tot deze groep horen o.a. verschillende street-art kunstenaars die net als Banksy en Basquiat werken op canvas hebben gemaakt voor galeries en musea. Het is druk op zolder, overal worden selfies gemaakt. Ik word heel blij van het werk van de Braziliaanse tweelingbroers Icy en Scot. Zij werken samen onder de artiestennaam Os Gèmeos. Ik heb een muurschildering van deze twee broers voor het eerst gezien in Heerlen en later nog eens in Berlijn en Londen. In Amsterdam hangt hun werk ‘The Long Way Home’. Als je gebruik maakt van de gratis Moco Museum app, kun je het verhaal achter dit doek hier beluisteren. Andere artiesten die tot de Moco Masters behoren zijn o.a. Andy Warhol, Keith Haring, Jeff Koons en Damien Hirst

Banksy-The-Battle-of-the-Beanfield-1-juni-1985-MOCO-Museum-Amsterdam-foto-Wilma-Lankhorst
The battle of the Beanfield © Banksy (1985) foto Wilma Lankhorst

Banksy

Last but not least … een van werelds meest beroemde street art kunstenaars Banksy heeft hier een prominente rol. Deze in het Engelse Bristol geboren kunstenaar laat op onverwachte tijden van zich horen. Eind januari heeft hij nog een variatie op zijn beroemdste werk ‘meisje met rode ballon’ gemaakt met het oog op de Brexit-datum van 31 januari 2020. Maar vóór de gemeente van Bristol het werk kon beschermen met een dikke laag plexiglas, was het helaas al besmeurd door tegenstanders. Uiteraard is het meisje met de rode ballon hier te zien. Wat nog meer opvalt, is het grote groene doek ‘Beanfield’/ Bonenveld uit 2009. In dit werk komt de activistische natuur van de street art kunstenaar goed naar voren. Je ziet vijf personen die door een vredig groen veld rennen. Ze dragen militaire pakken en op hun hoofd een (integraal) helm. Het stel op de voorgrond rent hand in hand en één van hen heeft een bosje madeliefjes in de hand.

Moco_Museum Tram In art we trust © foto Wilma_Lankhorst
In Art we trust is de slogan van het Moco Museum.

Slenteren door wonderkamers

Het Moco Museum voelt voor mij als een wonderkamer. Verrassend en veelzijdig en steeds weer een bezoek waard. Een plek waar ik met een grote glimlach op mijn gezicht rondloop. Het museum is elke dag geopend vanaf 09.00 tot 19.00 uur, op vrijdag en zaterdag zelf tot 20.00 uur. Kijk hier voor alle details.

Reflecting Forward van Studio Irma  is nog t/m september 2020 te ervaren in het Moco Museum Amsterdam.

Gewijzigde openingstijden

In verband met het landelijke beleid omtrent het coronavirus is het Moco-binnen-museum tijdelijk gesloten. De tuin is wel open, daarmee wil het museumteam graag een positief bericht uitzenden in deze spannende tijd. Lees hier het laatste nieuws over het Moco Museum.

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan het Moco Museum, Studio Irma en alle genoemde kunstenaars.
Moco_Museum_buitenmuseum © foto Wilma_Lankhorst
Indruk van het Moco (buiten) Museum foto Wilma Lankhorst.
Moco_Museum_Le_Refuge_Marc_Ange © foto Wilma_Lankhorst
Le refuge (detail) © Marc Ange