Rozenfestival 2016 in Lottum

Rozen uit de Kunst

2016_Rozenfestival-Lottum-Gekunseld-ontwerp-Humo-foto-Wilma-Lankhorst.
Rozen uit de kunst – Rozenfestival 2016

Rozenfestival 2016 in Lottum

Het is weer rozentijd in het Noord-Limburgse Lottum. Tot en met maandag 15 augustus 2016 wordt het tweejaarlijkse rozenfestival gevierd. Het thema dit jaar is: Rozen uit de kunst. In 1922 werd het eerste rozenfeest georganiseerd, sinds 1991 wordt het bloemenfeest in de huidige vorm gevierd. De inwoners, kwekers en bloemisten vanuit heel Nederland werken maanden lang, intensief aan de voorbereiding van dit unieke rozenfeest. Voor ons is er altijd nog een extra reden om het rozendorp Lottum te bezoeken. Hier stond ooit het wiegje van mijn lief. Onze passies komen hier in 2016 op een bijzondere samen. Martin’s liefde voor Limburg en mijn passie voor kunst. Als je van bloemen houdt, wil je dit bloemenfeest echt niet missen.

2016_Rozenfestival-Lottum-Wall-of-Fame-rondom-St.-Gertrudiskerk-ontwerp-Joyce-Brueren-foto-Wilma-Lankhorst
Wall of Fame rondom St.Gertrudiskerk ontwerp Joyce Brueren

Laat je laatste stukje twijfel weg nemen en bekijk (én deel) deze video…!

2016_Rozenfestival-Lottum-altaar-St.-Gertrudiskerk-foto-Wilma-Lankhorst
Altaar-St.-Gertrudiskerk Rozenfestival 2016

Rondje rozen in de kerk

Wij beginnen ons bezoek met een rondje in en om de Gertrudiskerk van Lottum. We mogen een kwartier voor de officiële opening de kerk in en zien daar mijnheer pastoor nog volop in de weer met vrijwilligers. We treden binnen in een oase van bloemen samengesteld door Floral Moments (Johan Martens en Ria Nijssen). Dit keer is oudroze de overheersende kleur, in 2014 waren alle decoraties in wit. Op verschillende plaatsen in de kerk hangen prachtige kroonluchters, in een lelievorm waarin tientallen glazen bolletjes hangen met daarin rozen. Het altaar is voorzien van een kleurrijke rozenwand en achter het Christus beeld zien we een groot roze aureool. Een prachtige ‘lichtkrans’ van roze rozen. Als we aan ’s avonds terugkomen in de kerk, verrast het Lottumse koor Angels Rule  ons muzikaal met een stukje hemel op aarde. De kerk is nu extra sfeervol aangelicht en de rozen in de glazen bolletjes twinkelen als sterren in het kerkgewelf.

2016_Rozenfestival-Lottum-middenschip-St.-Gertrudiskerk-foto-Wilma-Lankhorst 2016_Rozenfestival-Lottum-Maria-altaar-St.-Gertrudiskerk-foto-Wilma-Lankhorst.

middenschip en Maria altaar St.Gertrudiskerk ontwerp Johan Martens & Ria Nijssen.

2016_Rozenfestival-Rozenhof-met-beelden-van-Giuseppe-Lamers foto Wilma-Lankhorst 2016_Rozenfestival-Lottum-Gallery-of-Roses-ontwerp-Arno-68-foto-Wilma-Lankhorst.

Bronzen beelden Giuseppe Lamers in Rozenhof, Gallery of Roses - Arno'68

De Rozenhof en de Gallery of Roses

Na ons middagbezoek aan de kerk, lopen we door naar de Rozenhof. Een 6000 m2 groot rozenpark waarin bijna alle rozen die het Nederlands predicaat ‘Excellence roos’ hebben te zien zijn. Hier ook de Duitse toppers met de ADR-Rose-kwalificatie. In de Rozenhof is het thema kunst op allerlei manier uitgewerkt. Hier volgen we een quiz-ronde met vragen over verschillende kunststromingen en we ontdekken tussen de vele Excellence rozen verschillende bronzen beelden gemaakt door Giuseppe Lamers. Op weg naar De Borggraaf komen we langs ‘Gallery of Roses’ een ontwerp van Arno ’68. Een flitsend ontwerp in rood en roze tinten, waarin rozen & mode een harmonische combinatie vormen. Dan slaan we rechts af en daar zien we bloedkunstwerken samengesteld die door verschillende Lottumse verenigingen. Ook hier is weer heel duidelijk dat zo’n mooi festival alleen haalbaar is met de tomeloze inzet van vele vrijwilligers. Petje af!

2016_Rozenfestival-Lottum-Adelijke-Rozen-1-ontwerp-Valise-Atelier-en-Natuur-foto-Wilma-Lankhorst.
Op de Borggraaf Adelijke Rozen ontwerp Valise Atelier en Natuur

Op bezoek op de Borggraaf

 Halverwege de Borggraaf ligt links het kasteel van Lottum. Op de Borggraaf woont Ivo van de Voordt (1943) met zijn hond. Voor het kasteel staan op een gras-cirkel, zes blauw-groen gebreide zuilen (urban knitting) die allemaal zijn afgetopt met een geeloranje kleurige rozenkroon. Deze ‘adellijke rozen’ zijn gemaakt door Valise Atelier & Natuur.

2016_Rozenfestival-Lottum-Kasteel-De-Borggraaf-ontwerp-Valise-Atelier-en-Natuur-foto-Wilma-Lankhorst.j2016_Rozenfestival-Lottum-De-Borggraaf-ontwerp-Valise-Atelier-en-Natuur-foto-Wilma-Lankhorst.j

Wonen op de Borggraaf 14 vertrekken zonder CV - trek-kalabassen       Volg mijn 100 dagen op de #gouden4dschoen op Instagram @imaginewilma

Rechts van poort, hangt wit en beige gehaakt spinrage aan de rand van de slotgracht. Vogelschilderijen van Aniet lokken ons het kasteelplein op. Daar zien we allerlei wildtaferelen en links in een hoek staat een grote tafel gedekt. Ik loop door en ontdek een vlucht ‘kalebas-vogels’ in de slotgracht. Elegante creaties in oranje en groen, met op de oever oranje rozen als dikke broodkruimels.

Maak in deze video (met dank aan Toer de Lei) nader kennis met de Ivo van de Voordt.

 

2016_Rozenfestival-Lottum-en-ton-zagen-we-Rozenkoningin-Rianne-Thijssen-foto-Wilma-Lankhorst.
Rozenkoningin 2016 Rianne Thijssen

Rianne Thijssen is gekozen tot Rozenkoningin van de 2016 editie

Dance the Flower Power

Voor het festival thema ‘Rozen uit de Kunst’ heeft Floral Dance Art  zich laten inspireren door de pop-art stroming. Een stijl waarin alledaagse onderwerpen tot kunst werden verheven. Een bekend voorbeeld is het beroemde Campel soup werk van Andy Warhol. Op het Maasplein zien we daarop een variant in de vorm van rozen à la Warhol. De groep Flora Dance Art heeft een dansshow uitgewerkt rondom het thema roos: Dance the Flower Power. Muziek uit de jaren ’70 met een knipoog naar de bloemsierkunst van nu. Je bent getuige van een unieke show waarvoor meer dan 10.000 rozen zijn gebruikt. In deze show voel je de hippie-sfeer en voel je he een bloemenkind uit de jaren 70. Tijdens de expositiedagen kun je dagelijks genieten van optredens van ‘Dance the Flower Power’ in het paviljoen op het Maasplein. Kijk hier voor tijden en details.

 

2016_Rozenfestival-Lottum-Rozen-en-taoeages-rozen-ontwerp-Johan-Huisman-foto-Wilma-Lankhorst.

Rozenfestival 2016 Rozen en taoeages, rozen-ontwerp Johan Huisman

De kunst van tatoeages

Het thema kunst is heel divers uitgewerkt tijdens dit rozenfestival. Naast schilderen en beeldhouwen is het zetten van tatoeages een heel eigen kunstvorm. De belangstelling voor dit oude vakmanschap is in de laatste jaren in de westerse samenleving snel gegroeid. In aanloop op het festival heeft het bestuur een oproep geplaatst om tatoeages met rozen in te sturen. Van de vijf mooiste inzendingen zijn foto’s gemaakt die de basis vormden van bloemenarrangementen gecreëerd door de voormalige wereldkampioen bloemschikken Johan Huisman uit Balk. Huisman heeft de foto’s prachtig aangekleed met rozencomposities. Voor mij is deze verrassende bijdrage weer een duidelijk voorbeeld waarin de organisatie van het huidige Rozenfestival goed laat zien dat zij oog heeft voor de toekomst. Ze bieden moderne trends een podium op dit historische bloemenfestival.

2016_Rozenfestival-St.-Gertrudiskerk-Wilma-was-thereRozen uit de kunst, is te omvangrijke om in één blogartikel te beschrijven. Hierboven heb ik je kennis laten maken met een kleine greep uit het enorme aanbod aan rozenkunstwerken. In een extra artikel laat ik je later deze week zien welke schilders een bloemen-ode hebben gekregen van de inwoners van Lottum.

Graag ontmoet ik je weer op het rozenfestival in 2018!

Nuttige links

Rozendorp Lottum
Rozenfestival Lottum
Dagje uit in Lottum
Toerisme in Noord-Limburg – Liefde voor Noord-Limburg

2016_Rozenfestival-Lottum-Even-pauze-...-hier-worden-zalmen-gerookt.-foto-Wilma-Lankhorst.2016_Rozenfestival-Lottum-Even-pauze-voor-een-broodje-gerookte-zalm-foto-Wilma-Lankhorst.

Even pauze met broodje gerookte zalm (ingang Fiets en Voetveer Arcen)
2016_Rozenfestival-Lottum-Even-pauze-voor-een-rozen-ijsje-foto-Wilma-Lankhorst
Heb jij ooit rozen-ijs geproefd? Wij nu wel! mmmmmmmm!
© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s van rozencreaties met dank aan alle kwekers en bloemschikkers

2016_Rozenfestival-romantisch-samen-rozenkijken-in-Limburg-selfie-Wilma-Lankhorst2016_Rozenfestival-Lottum-The-sweet-tree-ontwerp-Michael-van-Namen-foto-Wilma-Lankhorst.j

En nog wat extra foto’s,  want wat was het (weer) mooi!
Rozen veelluik door Aniet in de Borggraaf en the Sweet tree van Michael van Namen