Ontmoet Eva in het Tropenmuseum

kunst uit 1960 -ieder week nieuw onderwerp op reis- en kunstblog wilma takes a break

Step into the Sixties met Eva

Groot op de gevel en in verschillende kleuren kun je kennismaken met Eva, het campagnebeeld van de tentoonstelling ‘Step into the Sixties’ in het Tropenmuseum. Met haar fijn uitgelijnde ogen, volle lippen en strak gesprayd haar, verwelkomt ze de bezoekers. Fotograaf James Barnor schoot deze foto in 1960. Barnor geboren in Ghana, selecteerde zijn ‘modellen’ op straat. Hij maakte niet langer gebruik van modellenbureaus maar benaderde zelf mannen en vrouwen op straat. Zo ook Eva die je met een schuine blik over haar schouder lijkt te verkennen.

Eva - fotograaf James Barnor, 1960  © St. Nationaal Museum van Wereldculturen
Eva (1960), campagnebeeld Step into the Sixties Amsterdam © James Barnor

De fotograaf

James Barnor werd op 6 juni 1929 in Acca (Ghana) geboren. Sinds 1990 woont en werkt hij definitief in Londen. Hij maakt al ruim zestig jaar foto’s, toch kun je zeggen dat zijn werk recent is her-ontdekt door een nieuw publiek. Barnor maakt straat- en studiofotografie voor mode- en dagbladen. In zijn beelden laat hij een samenleving in transitie zien. In 1957 is Ghana het eerste land in Afrika ten zuiden van de Sahara dat zijn onafhankelijkheid mag vieren. Barnor was in die tijd fotograaf bij de krant en legt mede om die reden dit transitieproces veelvuldig vast.

Familie van fotografen

Barnor komt uit een familie van fotografen, zowel zijn twee ooms als zijn neef (J.P. Dodoo) waren fotograaf. Als 17-jarige krijgt hij zijn eerste (plastic) Kodak camera van het hoofd van de missie-school waarop hij zat. In 1970 gaat hij terug naar Ghana daar blijft hij tot 1994 waarna hij definitief naar Engeland verhuisd.

Lucky Jim

De jaren zestig woont & werkt Barnor in Londen. Daar ziet en beleeft hij de transitie naar een multiculturele metropool. Zelf zei hij hierover: “Ik was blij dat ik bij leven deze verandering mocht meemaken…het moment dat Ghana onafhankelijk werd en veranderde en toen ik in Londen kwam, speelden daar de Beatles. Er gebeurde van alles in de jaren zestig en ik noem mezelf daarom graag ‘Lucky Jim”. Hij maakte een fotodocument onder de titel ‘Africans is Britain’. Hij als modefotograaf betrokken bij het magazine Drum en maakte hiervoor iconische beelden van zwarte Afrikaanse vrouwen tegen de sky-line van de zich transformerende multiculturele hoofdstad. Zo schoot hij in 1960 het beeld van Eva, dat nu het campagnebeeld is van de tentoonstelling ‘Step into the Sixties’ in Amsterdam.

Leuk om te weten

  • In 1953 heeft Barnor zijn eerste studio ‘Ever Young Studio’ in Ghana geopend
  • Kofi Annan – voormalige VN-secretaris is een landgenoot van Barnor
  • In de Parijse Galerie ‘Clementine de la Feronnierre’ is veel van zijn werk te zien.
© tekst Wilma Lankhorst
 © foto Eva – James Barnor in tentoonstelling ‘Step into the Sixties’ Tropenmuseum Amsterdam / collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen