Museumweek in Brabant en Zeeland

Museumweek in Brabant en Zeeland (1)

Zeeuws-Museum-Middelburg-

Hoera, het is deze week weer Nationale Museumweek in ons land. De teams van meer dan 400 musea in ons land selecteerden hun lokale/regionale trots uit hun collectie. Onder de noemer #OnsEchteGoud staan t/m zondag 15 april, 401 pronkstukken extra in de schijnwerpers. Daarnaast zijn er prachtige exposities te zien. In deel één, deel ik graag mijn tips voor de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Geniet van deze museumweek!

Noordbrabants-Museum-vooraanzicht-foto-Wilma-Lankhorst

Sneak preview: a Chinese Journey

Mijn museumweek tip voor Noord-Brabant:
a Chinese Journey

Er is op dit moment zoveel moois te zien in de Brabantse musea dat een keuze maken nog niet zo gemakkelijk is. De overzichtstentoonstelling van fotograaf Rineke Dijkstra in Museum de Pont in Tilburg is zeker de moeite waard. Toch kies ik deze nationale museumweek voor iets ongewoons: een reis door China.
In het Noordbrabants Museum kun je een prachtige reis maken door het kunstlandschap van China. De Zwitserse kunstverzamelaar Uli Sigg laat in Den Bosch zijn mooiste collectiestukken zien. Wat weet jij van Chinese kunst? Welke Chinese kunstenaars ken jij? Ik wens je een mooie ontdekkingsreis!

The-Sigg-Collection-Death-of-Marat-2011-©-He-Xiangyu-foto-wilma-Lankhorst
Death of Marat (2011) ©He Xiangguy – Sigg Collection ©foto Wilma Lankhorst

Je kunt A Chinese Journey zelf nog t/m 8 juli 2018 maken in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Gratis voor Museumkaart houders en met de Rembrandtkaart.

De keuze van Brabant #OnsEchteGoud

 Museumweek-Liesje-is-jarig-1929-detail-Jan-Slujiters-coll-Noordbrabants-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

Jan Sluijters schilderde dit portret ter gelegenheid van de zesde verjaardag van zijn dochter.  Uit de vaste collectie van Het Noordbrabants Museum.

Als er zoveel kunst in de kelder staat, wat kies je dan voor de actie Ons Echte Goud? Het team van het Noordbrabants Museum ging voor een Brabantse schilder. Nee, dit keer niet Jeroen Bosch of Vincent van Gogh, maar Jan Sluijters (1881-1957). Zijn schilderij ‘Liesje is jarig’ staat deze museumweek extra in de schijnwerper. Ontdek in het museum nog veel meer werken van Jan Sluiters.

Mijn museumweek tip voor Zeeland:
Das Leben am Haverkamp

Sneak Preview

Het Zeeuws Museum in Middelburg zet met de expositie Das Leben am Haverkamp, alles lekker op zijn kop.  Bij binnenkomst in de zaal, flitst het groen, geel en roze voor je ogen. Vier kunstenaars hebben op basis van verhalen van bezoekers voorwerpen gemaakt. Het is aan jou om uit te zoeken, welk object in het depot past bij het nieuwe ontwerp. Ieder voorwerp straat op een zuil en daarin zit een knopje. Als je hierop drukt, hoor je een verhaal van een bezoeker. Hij/zij ziet het originele collectiestuk, maar mag niet zeggen wat het is. Hij mag alleen een omschrijving geven. In de derde ruimte is een depot ingericht. Hierin kun je het originele object vinden. De combinaties zijn verrassend, inspirerend en soms surrealistisch.

 Museumweek-2018-Das-Leben-am-Haverkamp-Zeeuws-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

Das Leben am Haverkamp is nog t/m 5 mei 2018 te ontdekken in het Zeeuws Museum in Middelburg. Gratis toegang met je Museumkaart.

Psss … je mag de suppoost om hulp vragen als je er niet uitkomt!

Museumweek Zeeuws-Museum-Middelburg_Ons-echte-goud-2018_Votiefsteen-door-Ingenuinius-lanuarius-geschonken-aan-de-godin-Nehalennia.

Deze votiefsteen is door Ignenuinius Ianuarius aan de godin Nehalennia geschonken. Dankgeschenk voor een behouden vaart (150-250 n. Chr).

De keuze van Zeeland #OnsEchteGoud

Voor de actie Ons Echte Goud heeft het Zeeuws Museum gekozen voor een bijzondere Romeinse vondst. In de permanente tentoonstelling ‘Dit is Zeeland’ kun je deze Votiefsteen vinden. De Romeinse godin Nehalennia was beschermvrouw van de handelaren en scheepslieden. Vóór dat een schip vertrok vroeg de bemanning op een behouden vaart. Na een veilige thuiskomst, beloonden ze de godin met een offer. Dit was vaak een votiefsteen.

Meer tips voor de Nationale Museumweek  2018 …
wordt vervolgd!

Woensdag 11 april        Tips voor Gelderland
Donderdag 12 april      Tips voor Overijssel & Drenthe
Vrijdag 13 april              Tips voor Groningen en Friesland
Zaterdag 14 april          Tips voor Noord-Holland
Zondag 15 april             Tips voor Zuid-Holland

© tekst en video Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen van #OnsEchteGoud met dank aan het Zeeuws Museum en het Noordbrabants Museum.