Lentekriebels Hof van Saksen_De Rode Hond © William Sweetlove (1949) Collectie Harms Rolde © foto Wilma_Lankhorst

Lentekriebels in musea en galerieën.

Lentekriebels Pegasus © J en M Bremers uit Collectie Harms Rolde
Pegasus © J. en M. Bremers, Collectie Harms Rolde.

Voel jij de lentekriebels al? De zon wint aan kracht, de natuur bekent weer meer kleur. De deuren van de musea staan weer open en er zijn mooie collecties te zien. In deze bijdrage een aantal lente tips voor een dagje uit met een vriend of vriendin. Even de gedachten verzetten, tot rust komen en nieuwe inspiratie op doen. Ik wens je energieke dagen.

Herfstvakantie Hof_van_Saksen_Bert-Kiewiet2020-Collectie_Harms_Rolde-©-foto-Wilma-Lankhorst
Museumbezoekers © Bert-Kiewiet – Collectie Harms Rolde © foto Wilma Lankhorst.

Kunst aan het Hof in Drenthe

Kunst aan het Hof is de nieuwe kunstbeurs van het Noorden in de Havenzate van Resort Hof van Saksen. De initiatiefnemer van dit evenement is Grietiuns Harms. Het aanbod varieert van schilderijen en sculpturen tot antiek, juwelen en design uit de collecties van een twintigtal galeries en kunsthandelaren. Je ziet hier werk van Henk Helmantel, J &M Bremers, Ton Dubbelman, Leo Gestel, Jan Sluijters, Sam Drukker en vele anderen.

Lentekriebels Hof van Saksen_brons Pegasus © JenM_Bremers Collectie Harms Rolde © foto Wilma_Lankhorst
Beeldentuin bij Hof van Saksen, Collectie Harms Rolde © foto Wilma Lankhorst.

Rondom de Havenzate ligt een mooie tuin aangelegd door tuinarchitect Piet Oudolf en er is een speciale wandelroute langs sculpturen.

Je kunt de beurs ‘Kunst aan het Hof’ van 30 maart tot en met 3 april 2022 verkennen in Havenzate van Resort Hof van Saksen, dicht bij Assen. 

Sam Drukker in Museum Jan

De tentoonstelling ‘Onderweg’ van Sam Drukker in Museum Jan (Amstelveen) is verlengd. In Onderweg verken je tekeningen en schilderijen die kunstenaar Sam Drukker (1957, Goes) tussen 2010 en 2021 heeft gemaakt. De mens in al zijn facetten is hét thema in Drukkers’ werk. Ze zijn allen onderweg en je ontdekt onzekerheid, ouderdom, kracht en schoonheid. De ene reiziger gaat doelbewust op pad, de ander is ontheemd en gaat naar bestemming onbekend.

Lentekriebels in musea_Trommelaarsters © Sam Drukker uit Collectie Harms Rolde
Trommelaarsters © Sam Drukker, Collectie Harms Rolde.

Onderweg van Sam Drukker is nog tot en met 26 juni 2022 te zien in Museum Jan in Amstelveen.  Gratis met de Museumkaart.

Lentekriebels Tolerance test © Charlotte Schleiffert artist impression Rijksmuseum Twenthe
Tolerance Test © Charlotte Schleiffert artist impression Rijksmuseum Twenthe

Tolerance Test reist door ons land

De expositie Tolerance Test van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert (1967) reist vanaf dit voorjaar anderhalf jaar door ons land. Schleiffert schildert al jaren hybride wezens. Haar groteske types ontstaan uit collages waarin tijden, stijlen, culturen en geslachten mengen. Je maakt kennis met krijgers en overlevers in de strijd om het bestaan. Tolerance Test is een kring die bestaat uit veertien fantasiewezens. Tussen de metershoge beelden zijn ruimtes zodat je als bezoeker in de open kring kunt gaan staan.

Het Drents Museum in Assen heeft de primeur van de reizende tentoonstelling Tolerance Test. Je kunt tot en met 8 mei 2022 de kring betreden in Assen. Daarna reizen de fantasiewezens door naar het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Daar is de Tolerance test te ervaren van 18 juni tot en met 4 september 2022. In beide musea heb je gratis toegang met de Museumkaart.

Lentekriebels Galerie De Groene © foto Wilma_Lankhorst
Voel de lentekriebels in Galerie De Groene in het centrum van Arnhem © foto Wilma Lankhorst.

SETUP 6.0 in Galerie De Groene in Arnhem

Marjolein De Groene, Peter Jordaan en Ruth Wentink van Galerie De Groene (Arnhem) hebben hun eigen rijke collectie van 400 werken weer eens uitgebreid bekeken. Ze hebben er 40 tot 50 werken uit geselecteerd. Oude en nieuwe kunstwerken uit de galeriecollectie komen samen in de expositie SETUP 6.0. Tijdens je bezoek vertelt het drietal graag over de kunstwerken en over de kunstenaars.

SETUP 6.0 is tot en met 23 december 2022 te zien in Galerie De Groene in Arnhem.
Open op zaterdag en zondag om 14.00 uur. Entree € 10, voor ArtEZ-studenten € 5,00. De Museumkaart geldt hier helaas niet.

Lentekriebels Museum Voorlinden tuin Piet Oudolf © foto Wilma_Lankhorst
Lentekriebels in de tuin van Voorlinden © ontwerp Piet Oudolf © foto W.Lankhorst.

Beat Zoderer met Less & More

Museum Voorlinden heeft weer een primeur te pakken met ‘Less and More’ van de Zwitserse kunstenaar Beat Zoderer (1955). Zoderer maakt met alledaagse materialen uit doe-het-zelf-winkels en de kantoorboekhandel kleurrijke objecten, installaties en sculpturen. De kunstenaar bewerkt de materialen niet, waardoor je ze goed herkent in zijn werk. Zijn intuïtief is leidend in zijn creatieproces. Geniet van dit spel van kleur en vorm.

De solotentoonstelling Less and More van Beat Zoderer is nog tot en met 15 mei 2022 te zien in Museum Voorlinden.

Lentekriebels TEFAF_2200_entree_ © foto TDA
TEFAF, opent altijd met een bloemrijke entree (2020) © foto TDA.

TEFAF is in juni terug in Maastricht

Op mijn laatste bezoek aan de kunstbeurs TEFAF (The European Fine Art Foundation), kreeg ik onderweg naar Maastricht het bericht dat de beurs niet doorging. We hebben twee jaar moeten wachten op een nieuwe editie. Op zaterdag 25 juni kun je weer ronddwalen door 7000 jaar kunstgeschiedenis. Oude en hedendaagse kunst, antiek, juwelen en design uit alle werelddelen komen samen in de Limburgse hoofdstad aan de Maas.

TEFAF Maastricht is open van zaterdag 25 juni tot en met donderdag 30 juni 2022. Tickets zullen je hier online bestellen. 

Lentekriebels Verwevenheid (2019) © Hanneke Vleugel en Els Lemkes © foto Wilma_Lankhorst.
Verwevenheid (2019) © Hanneke Vleugel en Els Lemkes © foto Wilma Lankhorst.

Kunstwandelroute Hummelo 2022

Hier kijk ik echt naar uit.  Na twee jaar komt er weer een kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen bij Hummelo. Dit wordt de 21ste editie van dit mooie jaarlijkse kunst- en poëzie-evenement. Vóór de pandemie genoten jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers van dit gratis kunstevenement dat op eerste Paasdag begint. Kunstenaars, veelal uit de regio, studenten en dichters verrassen de bezoekers steeds weer met nieuwe creaties en dichtregels. De natuur op het Landgoed Enghuizen is een uniek decor en nodigt uit tot wandelen en ontdekken. Poëzieregels en de dichters van de Omsmeders kun je vinden in het kleine natuurtheater bij boerderij ‘De Klevenhorst’. Zowel bij Restaurant-café De Gouden Karper als café ‘FF naar Steef’ kun je voor een paar euro de catalogus kopen.

Je kunt de kunstwandelroute op Landgoed Enghuizen zelf lopen vanaf 17 april t/m 6 juni 2022. Dat is elke dag van Pasen tot en met Pinksteren, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Lees hier de laatste details.

Mijn video impressie van de kunstwandelroute in 2019

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde musea, kunstbeurzen, galeries en kunstenaars.