Kunsthal feliciteert Viktor en Rolf: 25 years Fashion Artists

Viktor_en_Rolf_opening_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst.
V.l.n.r. Rolf Snoeren, Viktor Horsting, Thierry-Maxime Loriot en Emily Ansink.

Kunsthal feliciteert Viktor en Rolf:
25 years Fashion Artists

De slingers hangen uit voor mode-kunstenaars Viktor en Rolf in de Kunsthal in Rotterdam. Een kwart eeuw uit het leven van dit Nederlandse ontwerpersduo wordt in hier gevierd met de tentoonstelling: Viktor&Rolf Fashion Artists 25 years. Viktor & Rolf is meer dan een modemerk, ze ontwikkelen o.a. shows, parfums én draagbare kunst. De catwalk-sessies voor de Haute Couture Collecties zijn exclusief voor kleine gezelschappen. Hier in Rotterdam pakt de Kunsthal het grootst aan. Tot groot genoegen van de jubilarissen. Je bent t/m 30 september 2018 van harte welkom op het kleurrijke feest van Viktor&Rolf

Sneak preview

Viktor_en_Rolf_entree_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-LankhorstAl 25 jaar leidt de symbiotische samenwerrking tussen Viktor Horsting (r) en
Rolf Snoeren (l) tot compromisloze schoonheid en spraakmakende collecties.

Het begon allemaal in Arnhem

Twee jonge jongens uit de provincie leren elkaar kennen op de Modeacademie in Arnhem. Viktor Horsting (Geldrop 1969) en Rolf Snoeren (Dongen 1969) zaten twee dagen samen in de snelkookpan van het toelatingsexamen. Ze wisten het direct en werden vrienden voor het leven. Samen naar school, samen tekenen en ontwerpen, samen ontdekken en vernieuwen. Samen vertrekken ze na het eindexamen naar Parijs. Een sprong in het diepe: geen geld op zak en geen mode-label. Maar wel veel energie, ontdekkingsdrang en de gezamenlijke behoefte om de wereld iets nieuws te laten zien. Vanaf het begin willen ze het anders doen dan de gevestigde orde en daarbij schuwen ze de kritiek niet.

In hun conceptuele benadering, geven ze openlijk
kritiek op de mode-industrie, een wereld waar ze zelf ook deel van uitmaken.

Viktor en Rolf 2018_copyright_foto_anton_corbijn_Kunsthal-Rotterdam
Rolf en Viktor (2018) portret ©Anton Corbijn.

Viktor en Rolf Modemerk

In Parijs aangekomen huren ze een appartement in een buitenwijk. Ze doen ze mee aan ontwerpwedstrijd en winnen in 1993 tijdens het gerenommeerde Festival de la Mode (Hyères) alle prijzen. Als ze op het podium staan, willen de aanwezige journalisten weten wat de naam is van hun modelabel. Ze hebben (nog) geen naam. Maar ze weten dan al wel dat ze net als Yves Saint Laurent een eigen merk willen. Dan wordt gevraagd hoe ze heten en zo ontstaat spontaan het Viktor en Rolf Modemerk.

Viktor en Rolf Prinses_Mabel-l.-rouwjurk-2013-r.-trouwjurk-20104-foto-Wilma-Lankhorst
Ontwerpen van Viktor en Rolf voor prinses Mabel

Nu 25 jaar later kennen niet alleen de inwoners van de Brabantse plaatsen Dongen en Geldrop hun oud-inwoners. Maar ook Madonna, Prinses Mabel, Michelle Obama en talrijke andere bekende internationale sterren hebben het telefoonnummer van V&R in hun agenda staan. Ik niet, maar ik mocht wel op hun feestje komen.

“Na het succes van onze overzichtstentoonstelling
in Melbourne, zijn we er trots op dat hij nu in de
Kunsthal in Rotterdamte zien is. We houden ervan
ons werk niet alleen op de catwalk,
maar ook als tentoonstelling te laten zien.
Op die manier kan iedereen het bekijken”.
Uitspraak Viktor & Rolf, Rotterdam mei 2018
Viktor en Rolf Van_gogh_girls_2015_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
Van Gog Girls (2015) ©Viktor&Rolf

Viktor & Rolf de Kunsthal

Ja, ik hoor een aantal mensen denken: mode in een museum? Ja, inderdaad draagbare kunst in een museum, want dat is wat Viktor en Rolf doen. Ze beginnen elke collectie weer op nul en vragen zich af wat de wereld bezig houdt, wat hen persoonlijk bezig houdt en welk verhaal zij met hun kleding willen delen. In 1999 worden ze als eerste Nederlandse modehuis toegelaten tot de streng bewaakte haute-couture-lijst. Na vijf jaar Haute Couture, exclusief voor op de catwalk, waren ze klaar met de stress en de immense druk steeds weer een nieuwe collectie te maken. Terwijl zij zich zelf steeds meer bezig houden met maatschappelijke vragen als milieudruk en het effect van het schijnbaar eindeloos blijven produceren van goederen zoals kleding.

Viktor_en_Rolf_ZENgarden_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
ZEN garden (2013)  ©Viktor&Rolf

Comeback op de catwalk

In 2013 vieren ze toch een comeback op de rode loper. Ze stelen de show met een serie zwarte gewaden geshowd in een nagebouwde ZEN-tuin. Op hun feestje in de Kunsthal geeft het ontwerp duo aan dat zij zich steeds meer storen aan de “de verspilling en lichtzinnigheid van het modeklimaat”.

Overal om je heen zie je de verspilling van de kledingindustrie. Grote ketens die milieuonvriendelijk produceren en hele
collecties doordraaien. Alles wordt na één seizoen weg gegooid,
terwijl wij de behoefte hebben dingen vast te houden.
Wij denken na over de vraag: Hoe bewaar je materialen, ontwerpen en herinneringen langer”.
Viktor & Rolf tijdens ontvangst in de Kunsthal (mei 2018)

Viktor_en_Rolf_THeater-Kostuums-en-Nationaal-Ballet_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst

Van de catwalk naar het theater. In 2014 dansen 21 ballerina’s van het Nationale Ballet in Parijs in V&R-creaties. Je ziet hier ook kostuums uit de voorstelling 2Lips and Dancers and Space  van de Amerikaanse regisseur Robert Wilson.

 Viktor_en_Rolf_Russion-Dolls-Collection-1999_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
de Russian Dolls Collectie (1999) ©Viktor&Rolf

De shows en presentaties van V&R zijn steeds weer verrassend en spraakmakend. Model Magie Rizer liep de catwalk op in een korte juten jurk. Viktor en Rolf trokken haar daarna steeds aan met een extra laag. Aan het einde droeg Rizer een creatie van ruim 70 kilo.

Viktor_en_Rolf_Cutting-Edge-Couture-2010_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
Cutting Edge Couture (2010) ©Viktor&Rolf

Jean Paul Gaultier

Als ceremoniemeester voor het jubileumfeest van Viktor&Rolf ging de Kunsthal in zee met de Canadese tentoonstellingsmaker Thierry-Maxine Loriot (1976). Veel Kunsthal liefhebbers kennen hem nog van de smaakmakende expositie: The Fashion World of Jean Paul Gaultier, From the Sidewalk to the Catwalk. Ook bij Viktor&Rolf pakt Loriot groot uit. Eerlijk is eerlijk, hij had ook heel wat te kiezen uit het grote en omvangrijke Viktor&Rolf oeuvre. Hier in de Kunsthal in Rotterdam ontdek je maar liefst 78 creaties variërend van trouw & rouw, een catwalk vol Haute Couture, kostuums voor ballet & opera, het inzamelingsconcert van Madonna in 2016 (Miami Art Basel) en prachtige ZEN-creaties.

Viktor_en_Rolf_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst

Viktor&Rolf keramische poppen

Een project waar ze al enkele jaren mee bezig zijn en dat nog steeds loopt is hun work-in-progress serie ‘Dolls’. Hier staan tientallen replica’s van antieke poppen die gekleed zijn in de meest iconische werken uit de Viktor en Rolf collecties. Stuk voor stuk kunstwerkjes. In het kinderatelier ontdek ik de bruidsjurk van Prinses Mabel uit 2004. Bij de ingang staat een pop uit de Bedtime Story. Het grote model staat er naast. Ze draagt een kapok-gestikt-bedovertrek als jas met een kraag van kanten kussens. De serie ‘Dolls’ ligt Viktor&Rolf na aan het hart. Ze kleden er elk jaar een of twee, het werkt volgens hen heel mediterend.

Viktor_en_Rolf_Wearable-Art-2015_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
Wearable Art (2015) ©Viktor&Rolf

Wearable Art

Ik kijk mijn ogen uit bij de serie Draagbare Kunst (Wearable Art). Ik ken het fenomeen vanuit Nieuw-Zeeland, ook hier spat de fantasie en adrenaline er van af. Jurken als samengestelde composities van delen van lijsten en gedrapeerde schilderdoeken. Een intensere liefdesverklaring tussen mode en kunst heb ik niet eerder gezien. En dat is wat de mannen ook graag willen.  Hun creaties delen met een groot publiek. Niet alleen de zogenaamde ‘happy few’ die op nette stoeltjes langs de rode loper zitten. Nog liever dan dat een groot, enthousiast en gemengd publiek dat in een tentoonstelling als deze in de Kunsthal alle tijd heeft voor hun ontwerpen.

“De Kunsthal is precies even oud als Viktor&Rolf.
Beider vijfentwintigjarig ·jubileum is dan ook aanleiding
voor deze unieke samenwerking.
Deze past naadloos binnen onze programmering”.
Emily Ansink, directeur Kunsthal (mei 2018).

Aan het einde van catwalk staat rechts de bekende grijze jas met geniete naden & zoom uit de NO-Collectie. Met deze show protesteerden Viktor en Rolf tegen de rat race van het energievretende modesysteem. In dit systeem is nooit tijd voor een rustmoment, een moment om op adem te komen. Iets verderop staat de pop met dezelfde jas.

Viktor_en_Rolf_Red-Carpet-Dressing_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-LankhorstViktor & Rolf behang

De wanden in de grote, centrale zaal zijn beplakt met schetsen van Viktor&Rolf. Als je goed kijkt ontdek je elementen van de Red Carpet Dressing, schetsen van hun handtekening en nog veel meer. De zaalteksten zijn afwisselend op de muur geplakt of in wandkleden geweven. Zo ook de tekst over hun populaire parfum V&R Flowerbomb. Bij de ingang van de jubileumtentoonstelling ontdek ik de tekst Flying Dutchmen waar je een korte kennismaking met de kunstenaars kunt lezen.

Viktor_en_Rolf_Pop_up-store_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
Speciale feestkleding voor V&R jubeljaar, te koop bij de Bijenkorf

Viktor&Rolf: Fashion Artist 25 Years is t/m 30 september 2018 te zien in de Kunsthal in Rotterdam.

omslag-catalogus-25-jaar-Viktor-en-Rolf

 

Voor liefhebbers is er een speciale Viktor&Rolf Pop-Up Store waarin je naast de prachtige catalogus van NAI010 Uitgevers.  (212 pagina’s € 39,95)

 

 

Viktor en Rolf omslag kinderboek

 

 

Ook een uniek kinderboek over de jubilerende modekunstenaars (€ 17,95)  kunt kopen: Viktor en Rolf Modekunstenaars.

 Traverse_2018-Rewriters010-pop-up-street-art-foto-Wilma-LAnkhorst-
Tijdens de Traverse bloggerscongres gekleed in een Viktor&Rolf.

Viktor&Rolf Pop Up Store in Rotterdam

Het aanbod was wel heel verleidelijk allemaal in deze Pop-Up Store. Van prachtige boeken, mokken & sokken tot pins & kaarten. Zelf heb ik er mijn eerste Vikto&Rolf gekocht: een heerlijk T-shirt vol tekeningen uit hun schetsboeken.
In het juni-nummer van het mode maandblad Vogue kun je nog veel meer lezen over het kunstenaarsduo. Dit tijdschrift is zowel in de museumwinkel als online (€6,99) te koop.

Rotterdam-Witte-de-Withstraat_foto-Wilma-Lankhorst-2018
De kleurrijke Witte de Withstraat is echt een aanrader.

Zin in een feestje?

Samen met de Kunsthal heeft het Mainport hotel een Viktor&Rolf jubileumarrangement samengesteld. Kijk hier voor alle details en de boekingsmogelijkheden.

© video, foto’s en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Kunsthal Rotterdam en Viktor&Rolf.

 Time_To_Mo_medeia_REISGIDS_Rotterdam.Tip
Handige reisgids met leuke routes als je een paar dagen de havenstad Rotterdam wilt verkennen.
De route door Rooterdam-Noord kan ik je van harte aanbevelen. Verrassend veelzijdige week, veel vintage winkels, en lekker eten bij Mevrouw Meijers.!!

 

Viktor_en_Rolf_Action-Dolls-2017-18_Kunsthal-Rotterdam-©Wilma-Lankhorst
Action Dolls (2017-8) ©Viktor&Rolf