Invite a friend and Glow in Eindhoven

Il Giardino Incantato - Luminiairie De Cagne - Glow Stadhuisplein Eindhoven
Laat je betoveren op Glow © Wilma Lankhorst

Invite a friend and Glow

Zeg haven en je denkt aan Rotterdam.
Zeg grachten en je vaart in Amsterdam.
Zeg licht en je bent in Eindhoven!

Tot zaterdag 14 november 2015 kun je nog genieten van de lichtkunst tijdens de 10e editie van Glow.  En gloeien doet het in de lichtstad.

Tijdens de eerste editie genoten vooral 35.000 Eindhovenaren van dit lichtfeest. In 2014 was het bezoekersaantal gegroeid tot 650.000. Vanuit het hele land komen duizenden bezoekers nu een lichtje opsteken in Brabant. Met wat ik afgelopen zaterdag en maandag heb gezien, verwacht ik dat dit tiende licht-kunst-festival alle records gaat breken. De schijnwerpers staan nog tot en met zaterdag op Eindhoven gericht. Gun jezelf een plek in het licht en geniet van Glow.

Kroonluchters gemaakt door 2500 schoolkinderen in Anne Frankplantsoen Glow Eindhoven
Kroonluchters van schoolkinderen in het Anne Frankplantsoen © WL
Huilende bomen

Zowel nationale als internationale kunstenaars en ruim 2500 leerlingen van 40 scholen hebben hun creativiteit rijkelijk laten stromen. Van vuurvliegjes en kroonluchters in het Anne Frankplantsoen tot videoverhalen op huizen in de Poirterslaan. De Frans-Filipijnse kunstenares Noralie zaaide een lichttuin op een gevel. Even verderop aan de Jacob Catslaan bloeien 90 reuze paardenbloemen (Giant Dandelions) van Olivia d’Anonville. De bloemen zijn gemaakt van bijna 9.000 recyclede waterflessen. Zij bewijst hiermee wederom dat afval niet hoeft. In het Anne Frankplantsoen huilen de wilgen lichttranen. Weeping Willows is ontworpen door Har Hollands & Kees Bos. Hollands is ook het creatieve brein van de lichtkoepel in Galerie de Heuvel, het overdekte winkelcentrum in Eindhoven. Een eerlijk is eerlijk, dit vraagt om een moment van stilte.

Catharina kerk Onionlab Diplopia ©  Onionlab Barcelona
Fragment voorgevel Catharinakerk – 3D Diplopia © Claus Langer
3D-kerk

De imposante voorgevel van de Catharina kerk is het decor voor de 3D film van een Spaanse lichtstudio Onionlab uit Barcelona. Zij hebben de show ‘Diplopia’ ontworpen met het idee dat we allemaal iets anders zien als we naar een voorwerp of afbeelding kijken. Dit komt o.a. omdat we vanuit verschillende invalshoeken kijken. Onze ogen voegen twee beelden samen tot één geheel. Als je een drie-D-bril opzet gebeurt dat ook tijdens Diplopia.

2015 Van Gogh jaar De aardappeleters op Glow Eindhoven Hooghuisstraat
De Aardappeleters van Van Gogh op Glow 2015 © WL
Van Gogh @ Glow

Ook tijdens Glow 2015 is er aandacht voor het Internationale Van Gogh jaar.  De Hooghuisstraat in het centrum is tijdelijk omgedoopt tot van Goghstraat. De Hongaarse lichtkunstenaar László Zsolt Bordos heeft zich laten inspireren door het werk ‘de Aardappeleters’ en vroeg zich hierbij af wat er met dit werk zou gebeuren als het licht in het schilderij verandert? Het resultaat van dit proces kun je nu zelf zien op verschillende Tv-schermen in de etalages.

La Giardino Incantato foto Claus Langer - ontwerp Luminiarie de Cagne
Overzicht La Giardino Incantato © foto Claus Langer
Het slotakkoord is voor Guus

Op de gevel van het DELA-gebouw neemt de Duitse kunstenaar Tim Schmelzer je mee in Love. Op basis van kunstwerken uit de bedrijfscollectie heeft hij een liefdevolle videoclip gecomponeerd. De grote Glow-hit op Social media is zonder twijfel: ‘Il Giardino Incantato’ op het Stadshuisplein. De Italiaanse familie de Cagne is de drijvende kracht achter Luminiarie De Cagna. Duizenden gekleurde lichtjes vormen hier samen met het Brabant-lied van Guus Meewis een betoverde tuin.

‘En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht” Guus Meewis

Glow Eindhoven 2015 logo
Glow 2015

Hier vind je alle informatie over de routes
Bijna alles is gratis …
behalve de lichtshow in het Van Abbemuseum, de voorstelling Inside Out in het Park Theater en de lichtbol ‘Hidden Towers’ op de markt.

Nieuw tijdens de jubileumeditie

Wat dacht je van:

Tot slot, drie tips voor een pauze moment

  • Glow pop up bar ‘Luce’ op het Raadhuisplein
  • Usine in de oude Philips lampenfabriek aan de Lichttoren
  • Glow Café in het Parktheater
Veel plezier tijdens het laatste weekend van Glow en straal mee!

© tekst, foto’s en video’s Wilma Lankhorst
© foto’s Catharina kerk – Diplopia en La Giardino Incantato Stadshuisplein door Claus Lager – met dank aan Glow.