Romatisch Huissen bij kaarslicht

2013-12-14 19.22.14Gisterenavond was het weer zo ver. De zaterdag na Sinterklaas, ontkoppelt Huissen in het centrum de straatlantarens en de inwoners zetten massaal kaarsjes voor de (verblinde) ramen. De straten worden verlicht met duizenden kaarsen waardoor het stadje er feeëriek uitziet. Op verschillende plaatsen zingen koren hun mooiste kerstliederen. Vaak lekkere meezingers. Wij hebben er zin in!

Startsein voor kerst
Voor ons is deze avond de laatste jaren het startsein voor de naderende kerst. Warm aangekleed zijn we naar Huissen gereden en bij aankomst zagen we het al, dit wordt een drukke avond. Overal probeerden bezoekers in de woonwijken een parkeerplek te vinden. Aan de noordzijde, de Arnhemse kant voor bekenden, is een parkeerplaats gemaakt. Wij komen vanaf de zuidzijde, de Nijmeegse kant, hier is geen verzamelplaats. We hebben al vijf van de acht edities bij kaarslicht bezocht en weten een beetje de weg. In vele tientallen kramen werden kerstcadeaus, koffie, glühwein, broodjes worst en oliebollen aangeboden. Wij komen met vooral voor de zangkoren. Ruim dertig komen er vandaag bijeen, niet alleen uit Huissen ook uit Arnhem en zelfs uit Duiven.

Kop kloostersoep2013-12-14 19.28.06
De weg naar de kerk van het Dominicaner Klooster is aangelicht met tientallen devotiekaarsen. Voor de kerk branden vuurkorven om de bezoekers extra te verwarmen. Bij een kraam worden amaryllissen verkocht en biedt de kerk kloostersoep aan. Voor het koor uit Duiven begint, steken wij bij Maria nog even een kaarsje aan.

2013-12-14 18.55.27Ster bij luisterplek 
Door het zachte weer is het dit jaar extra druk in Huissen. Jong en oud zet zich in voor de scouting om de kas voor het komende seizoen een extra impuls te geven. Wij zien een ster in een zijstraat en lopen weg uit de drukte. De ster zit aan de poort van de begraafplaats van Huissen en als we dichterbij komen zien we dat het licht van de ster een luisterkei van de Liberation route verlicht. Wat bijzonder dat tijdens deze mooie lichtjesavond ook aan de doden wordt gedacht. Stil vervolgen bij onze tocht en zoeken opnieuw het licht op.