Heilige Anthonius van Jheronimus Bosch

Heilige Anthonius goede vrind…

Heilige Anthonius van Jheronimus Bosch

Heilige Anthonius blijkt een goede vrind….Op de vooravond van de opening van de grote Jheronimus Bosch tentoonstelling is er al volop voorpret in Den Bosch. Het schilderij ‘De verzoeking van de heilige Anthonius’ uit een museumdepot in het Amerikaanse Kansas City, blijkt een echte Jheronimus Bosch te zijn. Gisteren werd deze bijzondere ontdekking aan de media getoond en vanaf 13 februari 2016 kan iedereen het werk zien op de grote jubileum tentoonstelling in Den Bosch. In 2016 herdenkt zijn geboorteplaats massaal ‘500 jaar Jheronimus Bosch’.

Den Bosch,presentatie van de resultaten van het Bosch Research and Conservation Project. Op de foto het nieuw ontdekte schilderij geheten De Verzoeking van de Heilige Antonius
Presentatie van De Verzoeking van de Heilige Antonius (resultaten van het Bosch Research and Conservation Project)

Anthonius goede vrind

Als mijn oma iets kwijt was, prevelde ze altijd: “Heilige Antonius goede vrind, help dat ik m’n … weer vindt”. Meestal was het mijn moeder, met de heilige Antonius op haar schouder, die het gevraagde kleinood dan ontdekte. Nu lijkt het er op dat de heilige zichzelf terug heeft gevonden. Vele tientallen jaren stond het werk in het depot van het Nelson-Atkins Museum of Art in Kansas City. Maar onder een andere naam. Al die tijd werd het werk toegeschreven aan een leerling van Bosch. Uit onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) blijkt nu dat het wel degelijk een werk van de meester zelf is. Met deze ontdekking wordt het beperkte oeuvre van Bosch (1450 – 1516) weer iets uitgebreid.

blog_Het Laatste Oordeel_The Last Judgement_Brugge, Musea Brugge, Groeningemuseum_LR
Het Laatste oordeel (JB) collectie Groeningemuseum Brugge

Bosch komt thuis

Het schilderij dat door het BRCP is ontdekt, dateert uit ca. 1500-1510, en is straks te zien tijdens de Jheronimus Bosch overzichtstentoonstelling. Deze expositie opent op 13 februari 2016 in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. De inhoud van deze tentoonstelling is gebaseerd op het omvangrijkste en meest internationale onderzoek dat ooit naar de schilderijen en tekeningen van Bosch is gedaan. Negen van de gerestaureerde werken zijn hier voor het eerst weer te zien. De hoofdstad van Noord-Brabant maakt zich feestelijk op de thuiskomst van een bijzondere stadsgenoot. Niet eerder keerden zoveel werken terug naar ’s-Hertogenbosch, de plaats waar ze ooit door Bosch zijn gemaakt.

De expositie Jheronimus Bosch is van 13 februari t/m 8 mei 2016 te zien in het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch.  Museumkaart-houders en leden van de Rembrandt vereniging betalen € 10, zonder kaart is de entree € 22 p.p. In verband met de verwachte drukte is het raadzaam je entreebewijs en gewenste bezoekdag/tijdstip vooraf online vast te leggen.

standbeeld Jheronimus Bosch in centrum 's HertogenboschTot slot 2 tips

Naast deze expositie kan ik je een bezoek aan het Jheronimus Bosch Art Center van harte aanbevelen. Hier kun je in een sfeervolle omgeving (kopieën van) al zijn werk zien en mag je naar harte lust foto’s maken.

Mijn collega blogger en journalist Marianne Schoone, is een blog gestart om het herdenkingsfeest van haar stadsgenoot online vast te leggen.

© foto presentatie van De verzoeking van de heilige Antonius’ Marc Bolsius.