Filmpremière: Bart van der Leck, Zijn eigen Stijl

Filmpremière Bart van der Leck Havenarbeid-Work-at-the-docks-1916-foto-Kröller_Müller-Museum.
Havenarbeid ©Bart van der Leck (1916) het eerste werk in primaire kleuren.

Filmpremière Bart van der Leck,
Zijn eigen Stijl!

Zondag 11 maart 2018 is de première van de film ‘Bart van der Leck, Zijn eigen Stijl’ in het Kröller Müller Museum op de Hoge Veluwe. Schilder, graficus, glaszetter, ontwerper Bart van der Leck krijgt een plaats in de zon. Bijna een eeuw leefde bij in de schaduw van zijn Stijl-collega’s. Maar het was Van der Leck die als eerste in de primaire kleuren ging schilderen. Van der Leck betoverde Mondriaan met zijn nieuwe aanpak. Bart van der Leck vocht zijn hele leven voor zijn eigen stijl. En dat is nu te zien in de gelijknamige film. Jij kunt daarbij zijn door je hier aan te melden voor deze eerste filmvoorstelling. Er is beperkt plaats en vol = vol.

Eva Rovers, biografe Helene Kröller Müller vertelt…

Uit de schaduw van Mondriaan en Van Doesburg

Een leven in de schaduw, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken. Helene Kröller Müller ook niet en zij stond fier recht op voor het meervoudig artistiek talent Bart van der Leck. In de lopende expositie wordt al duidelijk dat Mondriaan en Van Doesburg veel aan Bart van der Leck hebben te danken. En niet andersom, zoals velen denken en nog steeds beweren. Helene breekt menig lans voor Van der Leck. Ook haar biografe Eva Rovers neemt het op voor de grote meester. Naast zijn grote kwaliteiten als kunstenaar en zijn vernieuwingsdrang was ‘ere wie ere toekomt’ de aanleiding voor filmmakers Leo van Maaren en Frank Herrebout om de schijnwerpers nu eens goed op Bart van der Leck te zetten.

Filmpremière Bart van der Leck De mecenas en de verversbaas 2017 foto Wilma Lankhorst

Het filmverhaal in een notendop

In deze film krijg je het hele levensverhaal van de veelzijdig kunstenaar Bart van der Leck te zien én te horen. Je leert o.a. meer over zijn relaties met ‘kunstpaus’ H.P. Bremmer en Helene Kröller Müller. Er wordt antwoord gegeven op de vraag: In hoeverre Bremmer en Kröller Müller met hun voorkeur voor de niet-geheel abstract werk, de keuzes van Bart van der Leck (mogelijk) hebben beïnvloed. Deze open vraag legt Eva Rovers op nieuw voor aan verschillende deskundigen.

Mondriaan-en-Van-der-Leck-Van-der-Leck_portret_1915_RKD

Première Bart van der Leck – Zijn eigen Stijl, zondag 11 maart 2018 – 13.30 uur Kröller Müller Museum.

Na de film is er een Meet & Greet met de makers. Aanmelden voor de filmvertoning is verplicht. Dat kan alleen (hier) online, de filmvertoning is gratis als je de entree voor het museum hebt voldaan.

In de museumwinkel is de DVD van deze film te koop voor € 9,95.

Rechts Bart van der Leck met zijn dochter

 

 De mecenas en de ‘verversbaas’ is nog tot 2 april 2018 te zien in het Kröller Müller Museum

Mondriaan en Bart van der Leck entree-expo.

Eerder verschenen op dit blog

Piet Mondriaan & Bart van der Leck 

© tekst en video ‘De mecenas en de verversbaas’ Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan het Kröller Müller Museum