Rederij Feenstra Vlootschouwdagen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
mps Statendam

Riviercruises anno 2015 … 

Ik zet alle vooroordelen over boord en koers deze zondagmiddag naar Arnhem voor de jaarlijkse vlootschouwdagen van Feenstra Rijn Lijn. Ten zuiden van de Gelderse hoofdstad rijden we ons klem in een voetbalfuik. Motormuizen met zwaailichten, touringcars vol AJAX- supporters op weg naar het GelreDome. Voor ons busjes met knipperende letterborden ‘verboden in te halen’. Wij dachten rustig naar Arnhem af te reizen om kennis te maken met enkele riviercruiseschepen die dit weekend aan de Rijnkade liggen afgemeerd. Het begint allemaal anders dan gedacht. Maar we eindigen ook met andere ideeën dan verwacht. We kijken terug op een gezellige middag aan boord met leuke ontmoetingen en op ieder schip weer een warme ontvangst met koffie, thee en taart. Volgend weekend, 7 en 8 februari, ben je van harte welkom in Rotterdam. Durf jij?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keuze uit twaalf riviercruisschepen

Keus te over: 72 verschillende riviercruises en 12 verschillende schepen. Met dit aanbod biedt Feenstra Rijn Lijn voor ieder wat wils. Bij aankomst op de Rijnkade zien we zowel jonge gezinnen met een buggy, als kwieke 65plussers en actieve rollatorwandelaars. Nee, de riviercruises bieden geen kinderprogramma’s maar zijn wel in trek voor meergeneratiereizen. Een dochter die haar moeder vergezelt op een reis, of omgekeerd. Een kleinkind dat graag een weekje in oma’s gezelschap doorbrengt en tussendoor leuke steden bezoekt. En zie daar de fanatieke kaarters die in-checken op een kaartcruise en durfals die mee gaan op een verrassingsreis.

Tot slot biedt de reisorganisatie de eeuwige twijfelaars verleidelijke snoepreisjes om tijdens een drie- of vierdaagse reis zelf kennis te maken met het leven aan boord en op verschillende plaatsen van twee walletjes te eten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Michael en Michel, sous-chef en chef-kok op de mps Statendam

Vers is het motto

Op het grootste schip de m.p.s. Statendam ontmoeten we Michel en Michael. Als chef-kok respectievelijk sous chef zijn beide heren, samen met twee koks verantwoordelijk voor alle maaltijden. Dagelijks bereiden ze 186 couverts voor de gasten aangevuld met ruim dertig voor de bemanning. Vers is hun motto. Bij het diner hebben de gasten een keuzemogelijkheid voor het hoofdgerecht. De rest van de gangen en maaltijden worden door de koks bepaald. Alle maaltijden zijn bij de cruiseprijs inbegrepen. Voor de drankjes moet worden betaald. Hiervoor laten de gasten aan het begin van hun cruise een krediet op hun ‘cruisekaart’ zetten.

Als de klant zijn tegoed heeft verbruikt, wordt hij daarvan op de hoogte gebracht. Als hij saldo overhoudt, wordt dat aan het einde van de reis teruggestort. Dit betaalsysteem is precies omgekeerd met de aankoopwijze aan boord van de oceaancruisers. Daar betaal je tijdens je reis als het ware virtueel met je cruisepas. Aan het einde van de reis krijg je een factuur met daarop het totaal overzicht aan onkosten (drankjes, excursies, eventuele extra fooien en persoonlijke aankopen in de winkels aan boord).

Meevaren op de brug
Op de m.p.s. Salvinia worden we verrast door de optie dat je tijdens de reis gewoon op de brug kunt zitten. In de besturingsruimte van dit schip staan enkele bankstellen zodat je tijdens het varen, gewoon over de schouders van de kapitein mee kunt kijken of alles goed gaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fietscruises

Aan boord van de m.p.s. Poseidon praten we met de heer Harmsen over veranderingen in de riviercruises in de laatste jaren. Waren de schepen in het begin eigendom van een rederij, nu zijn dat vooral internationale financiële consortia. De afstand tussen rederij en gast wordt daardoor groter en velen ervaren dat als onpersoonlijker. Ook het concept riviercruises gaat mede onder invloed van de internationale consortia steeds meer lijken op de vaarwijze van de oceaancruises. Zo varen de schepen van Viking River Cruises, vaker ’s nachts over de Europese rivieren en kunnen hun gasten voor de dag een excursie boeken naar bezienswaardigheden die ze in het donker zijn gepasseerd. In het programma dat Feenstra aanbiedt, wordt alleen overdag gevaren, ’s nachts liggen de schepen aan de kade.

Fietsen langs de oevers

Nieuw is ook het aanbod van fietscruises. Zo bieden enkele Duitse rederijen riviercruises aan met fietsexcursies. De fietsen zijn op het schip aanwezig en worden gebruikt als excursiemogelijkheid. Feenstra biedt in 2015 twee mogelijkheden aan voor fietscruises een zevendaagse in Noord-Holland en een zevendaagse fietscruise langs en op Rijn en Moezel. In beide gevallen kunnen gasten hun eigen fiets meenemen of via de rederij een fiets huren. De huurprijs voor een luxe toerfiets bedraagt € 72,50 en € 110,00 voor een E-bike. Wie zijn eigen E-bike meeneemt, kan deze aan boord opladen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wilma op de mps Poseidon

Een paar bevindingen…

  • Het was een leerzame middag aan de Arnhemse Rijnkade. Er is de laatste tien jaar veel veranderd op het gebied van riviercruises en ik verwacht dat er in de komende tien jaar nog veel meer zal veranderen.
  • De schepen worden groter en het concept van de riviercruise zal steeds meer op de oceaancruise gaan lijken…als de internationale consortia het voor het zeggen hebben.
  • Kleinere spelers zoals Feenstra Rijn Line kunnen en zullen zich blijven onderscheiden door een meer persoonlijk product. Hun aanbod waarschijnlijk meer van hetzelfde blijven. Is dit erg? Waarom zou je een goed werkende formule veranderen als je graag eigen baas op je eigen charterschip wilt blijven?
  • Daarnaast kunnen kleine schepen havens aandoen en rivieren bevaren die voor grote schepen niet toegankelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rondje Nederland.
  • Verrassend vind ik dat op alle schepen Wifi wordt aangeboden. Vaak in de hut, soms alleen in de lounges en altijd gratis.
  • Ik verwacht dat er meer keuzemogelijkheden komen en dat de markt voor riviercruises verder zal toenemen. Ook combinaties van rivier- en oceaancruises worden mogelijk. Celebrity Cruises gaat hier dit najaar een proef mee doen.
  • Persoonlijk kijk ik uit naar meer fietscruises. Hierdoor kan ik twee favoriete vakantiebezigheden combineren. Met dit type reizen, zal ook de gemiddelde leeftijd van de riviercruisegast (nu nog duidelijk hoger dan 65plus) omlaag gaan en zal de fitheid van de gast verder toenemen. En dit biedt weer kansen voor nieuwe riviercruisevakanties die we nu nog niet kennen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlootdagen in Rotterdam
Zaterdag 7 en zondag 8 februari (2015) liggen tussen 11.00 en 16.00 uur vijf riviercruiseschepen uit het programma van Feenstra Rijn Lijn aan de Boompjeskade in Rotterdam.

Meer weten?
Kijk op de site van Feenstra Rijn Lijn

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst