Façades Markus Brunetti in Keulen

Deel 2 in de serie

Keulen, Koningen & Kathedralen

FACADES Markus Brunetti
Paroquia de Santa Marinha de Cortegaca (Portugal) Foto © Markus Brunetti 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Façades van Markus Brunetti
In aanloop op de advent en kersttijd is er veel te zien en te doen in Keulen. In Museum MAKK is een bijzondere fototentoonstelling te zien met werken van Markus Brunetti. Ruim negen jaar reist Brunetti nu door Europa en dit is zijn allereerste tentoonstelling van een deel van de façades van klooster, kerken en kathedralen die hij tijdens zijn droomreis heeft vast gelegd. De fotowerken van Brunetti zijn herkenbaar aan een ultiem gevoel voor detail. Het zijn rustige verstilde beelden van bekende en onbekende voorgevels tegen een bewolkte hemel. Brunetti zal nooit een façade tegen een strak blauwe hemel vastleggen, iets wat hobby fotografen bij voorkeur wel graag doen. Het totale beeld dat je uiteindelijk ziet, is een compilatie van duizenden opnames die Brunetti met geduld en vakmanschap tot één groots en majestueus werk combineert. Door de grote belangstelling is deze tentoonstelling verlengd tot 30 december. Pak je kans en verwen jezelf met een bezoek aan Keulen en de expositie ‘Facades’ in het MAKK.

Droomeis in een busje
Als Markus Brunetti ruim negen jaar geleden beslist om zijn hart te volgen, heeft er al een grote marketing carrière achter de rug. Hij koopt een oude bus, pakt zijn camera, pc, wat kleren en nodigt zijn partner uit om met hem een droomreis door Europa te gaan maken. Hij wil fotograferen en heeft een passie voor façades van kerken en kathedralen. Hij kiest niet perse de bekendste of de mooiste bouwwerken, hij legt alleen die voorgevels vast die hem aanspreken en die hij zelf mooi vindt. Wat opvalt is dat zijn voorgevels recht zijn. Als ik een kerk fotografeer, lopen de torens schuin naar elkaar toe. Markus Brunetti maakt bij zijn fotografische afbeeldingen gebruik van de modernste technische ontwikkelingen in combinatie met vorm van traditioneel handwerk. Wat je ziet zijn spannende combinaties van architectuur in een digitale beeldbewerking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zo ziet mijn foto eruit van de voorgevel van de DOM van Keulen © Wilma Lankhorst

Duizenden foto’s
Brunetti maakt niet één foto, hij maakt er duizenden. Beeldje voor beeldje legt hij de gevel vast. Daarna gaat hij achter zijn pc zitten en daar begint het echte werk. Met een door hemzelf ontwikkelde techniek, bouwt hij de façade beeld voor beeld op. Een soort digitaal metselwerk met een verbluffend resultaat. De DOM van Keulen die je hier ziet, is samengesteld uit 1300 opnames.

FACADES Markus Brunetti
DOM van Keulen, Façades © Markus Brunetti 2014

 

 

De foto’s die je ziet zijn niet alleen super scherp, ze laten je details zien die je met het blote oogt niet kunt ziet als je er zelf voor staat. Zo kun je links in een timpaan op de DOM van Orvieto zien welke Italiaanse studio verantwoordelijk was voor de restauratie van het mozaïek werk. Ook de mozaïeksteentjes kun je steentje voor steentje zien. Op de kerk van het klooster van Santa Maria de la Defension in het Spaanse Jerez de la Frontera zie ik een duif. De geprinte foto’s zijn anderhalf bij drie meter. Zo kun je lekker dicht op de foto gaan staan.

Fotoreis door Europa
In expositie in het MAKK zie je 29 werken van façades van bekende en onbekende kathedralen, kloosters en kerken verspreid over Europa. Je maakt als het ware een reis door de Europese architectuurgeschiedenis, van de Romaanse bouwkunst tot neogotische architectuur. Mijn ogen wordt getrokken naar zijn de tegelkerk uit het Portugese Cortegaça (foto 1) en de kloosterkerk Santa Maria in het Noord-Spaanse Sobrado dos Monxes. Op de voorgevel van deze kerk groeien mossen en varens, het lijkt alsof de kerk groene wimpers heeft. Bij de kassa ligt een lijstje klaar met de namen en plaatsen van de 29 werken in deze tentoonstelling. Het is leuk om samen te raden welke facades je ziet, want de presentatie van Brunetti blijft verrassen.

FACADES Markus Brunetti
DOM van Santa Maria Assunta in Pisa foto © Markus Brunetti 2014

 

Warm aanbevolen
Dit is niet alleen de eerste expositie van Brunetti in Duitsland het is zijn allereerste expositie sinds hij aan zijn droomreis is begonnen. Voor liefhebbers van kathedralen en fotografie kan ik deze tentoonstelling warm aanbevelen. Het is een compacte expositie die zich prima laat combineren met een ronde langs bijvoorbeeld kerststallen in Keulse kerken, een bezoek aan de kerstmarkt of een van de vele andere musea  in de stad. Met de ICE  reis je in anderhalf uur van Arnhem naar hartje Keulen.

Facades van Markus Brunetti
Nog tot 30 december 2014 te zien in Museum Makk in Keulen
Geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur Entree € 3

x-default
Catalogus Façades

Catalogus: 80 pagina’s met 35 afbeeldingen voor € 18 (alleen te koop in het MAKK).

Foto’s © Markus Brunetti – 2014 met dank aan museum MAKK