Expeditie door Honig in Nijmegen

Nijmegen is een top attractie rijker. Vrijdag 31 januari 2014. is om 15.00 Expeditie Honig feestelijk geopend. Soep-, sauzen- en vermicelli fabrikant Honig stopte in april 2012 de productie aan de Waal in Nijmegen. Nu is er weer volop leven in de brouwerij met Expeditie Honig, een smeltkroes van creatieve ideeën en innovatief ondernemerschap. Er was zoveel leuks te zien dat ik veel foto’s heb gemaakt om mijn expeditie met jullie te delen. Ik nodig je uit om zelf ook naar Nijmegen te komen en de expeditie zelf aan te gaan. Laat je verrassen!

2014_Honig opening (1)Tijdens de opening van Expeditie Honig werd er ook een reünie voor Honig-medewerkers georganiseerd. En hoe krijg je die dan een beetje leuk en herkenbaar op de foto?

2014_Honig en MartinMartin met oud-Honig-medewerker

2014_Honig start expeditieStart van de expeditie, kaart afhalen in de hal van de Bazaar

2014_Honig Brandweer bbq (8)BBQ Brandweer
Als we na de tunnel de hoek omgaan, zien we rook, gelukkig is de brandweer dichtbij. Nee, het is d brandweer die de rook veroorzaakt. We staan oog in oog met de BBQ Brandweer. Zij verzorgen catering op locatie met een fel rode brandweer auto, ‘der Franz’, als pop up keuken.
2014_Honig Brandweer bbq (4)

Gluren bij Bart
De Brinta en Bouillonblokjes hal wordt het nieuwe onderkomen van Galerie Bart. Nu nog in het centrum van Nijmegen aan het bezoek van de Ziekerstraat. Galerie Bart is na elf jaar uit zijn jasje gegroeid. Op 1 mei sluit Bart zijn deuren in het centrum om later deze zomer opnieuw te beginnen in de Honig. Via piepgaten in de ramen kun je nu alvast gluren bij Bart.
2014_Honig opening (15)

2014_Honig opening (16)Hostel in Nijmegen
Als het aan Godfried Verstegen van de Cultuur Coöperatie ligt, zal er snel en hostel in Nijmegen komen. Hij heeft enthousiaste plannen voor een combinatie van cultuur en slapen. Op 21 maart begint zijn theater avontuur. Na de zomer volgt de hostel waarbij ze vier persoonskamers aanbieden met gezamenlijk gebruik van wc en douche. Je kunt Godfried en zijn plannen volgen op Facebook 

2014_Honig Oersoep (3)Proeven bij Oersoep
Het is druk bij Oersoep  , de nieuwe bierbrouwerij in Nijmegen. Ik was hier eerder, een ludiek kerstdiner als ‘sneak preview’ in de Honig. De winkel is nu ingericht en trekt veel belangstelling. veel expeditieleden gaan met en fles Oersoep naar huis. In de Bouillonfabriek staan nu grote aluminium bierketels waar unieke complexe bieren, gerookt smakend naar hooi of kruiden worden gebrouwen. De soep van mout, hop en water (de oersoep) is de basis van steeds weer nieuwe smaken. Er wordt volop geproefd en genoten.
2014_Honig Oersoep

2014_Honig Fabrikaat (1)Wonen in karntonnendozen
Stichting Fabrikaat    is een concept van Katerien Bast – ter Meulen en Ewoud Groenendijk. Het idee is ontstaan om kunstenaars in de breedste zin van het woord de mogelijkheid te geven om op een tijdelijke locatie, te experimenteren binnen de gegeven ruimte. Hiervoor worden o.a. wedstrijden uitgeschreven. De resultaten die je nu kunt zien in de Honig zijn eigenzinnig ontwerpen voor tijdelijke bewoning voor twee personen met de miniaal benodigde faciliteiten. Low budget en relatief snel te maken. Deze oproep leverde 18 inzendingen op van kunstenaars uit verschillende disciplines.

2014_Honig Fabrikaat (2)Winnaar werd Jeroen Bomers met ontwerp ‘out of the box’ idee gebaseerd op slakkenhuis en als bouwmateriaal heeft Jeroen gekozen voor karntonnendozen

2014_Honig Fabrikaat (10)De schetsen van alle inzendingen zijn te zien bij Fabrikaat #1, een model op schaal van het winnende ontwerp staat op het dak van Fabrikaat. Ik zag direct kansen voor een uniek vrijetijdsconcept: Slapen onder kartonnen dozen. Bomer start zijn vervolg onderzoek in februari 2014 en zijn ontwerp zal in mei 2014 worden gerealiseerd. Je kunt Jeroen volgen op zijn blog.

2014_Honig opening (51)Voormalig Zomerkwartier
Tijdens de expeditie kom ik ook op de plek waar afgelopen zomer het Zomerkwartier werd georganiseerd. Hier lag toen een prachtig opgespoten strand, er werden films en theatervoorstellingen vertoond, je kon meedoen aan de wekelijkse bbq of lekker ‘chillen’ op een stoel met uitzicht op de Waal. Het zou leuk zijn als de Gemeente voor de komende zomer nog een budget heeft voor een tweede Zomerkwartier.
2014_Honig opening (20)

2014_Honig opening (53)Een oude bekende
Als ik de Soeppakafdeling in loop zie ik een oude bekende. De grote, rood-wit gestreepte strandstoel die ik in oktober ook zag tijdens de Design Week in Eindhoven. Ook hier is de stoel populair als klimrek.

2014_Honig opening (57)Een bakkie bij Blommers
En dan is er koffie. In een hoekje ontdek ik opeens een kluitje die in de rij staan voor een kop koffie koffie. Ik hoor dat de broers Berend en Robert Blommers zich hebben laten inspireren door familie en vrienden in Mexico die al jarenlang koffie produceren in de provincie Chiapas. Eind maart begin april kun je in de Honig terecht voor een bakkie (h)eerlijke koffie bij Blommers Coffee Roasters en Coffee bar.  De Meesterproef in het Honigcomplex is het eerste restaurant in ons land dat koffie van Blommers serveert.  Het is maar dat je weet

Kaarslicht in mengerij
In de voormalige mengerij ontdek ik o.a. een presentatie van Stadsboom  ( ) die bomen een tweede kans biedt en combinatie met hernieuwde kansen voor jongeren. Even verderop twinkelt kaarslicht bij Samosa, meubilair op maat van pure materialen.

2014_Honig Waalhalla de buren (2)De buren
Net naast het Honigcomplex ligt Waalhalla, het indoor skatepark van Nijmegen. De buren zijn vandaag te gast in de Maalkamer. Waalhalla is een skatebaan, een skate shop en oefenruimte voor bands, een breakdancevloer en ze weten er alles van graffiti en games.

2013 Honig bazaar (15) 2013 Honig bazaarDe Bazaar
Ieder weekend op zaterdag en zondag is er een vlooienmarkt in de vroegere inpakafdeling van krulvermicelli en mie. Deze Animo-markt is geopend van 09.30 tot 17.00 uur.

2014_Honig Meesterproef (2)De Meesterproef
De indrukwekkende expeditie eindigt voor mij bij De Meesterproef  en plek waar pure smaken, vakmanschap, culinaire tradities en leuke mensen samenkomen. Wekelijks kun vanaf donderdag 12.00 uur culinaire expedities aangaan voor lunches of het grotere werk, een diner op locatie. Ik heb met vriendin Moniek afgesproken dat wij onze Honig expeditie de komende week een culinair vervolg geven.

2014_Honig Meesterproef (18)2014_Honig Meesterproef (23)2014_Honig Meesterproef (5)2014_Honig Meesterproef (8) © tekst en foto’s Wilma Lankhorst2014_Honig Meesterproef (22)