Dansende lampen bij Licht2

Licht2 Dansende lampen 

Vandaag,  Aswoensdag 2016, sluit Maastricht zijn jaarlijks carnavalsfeest af met het traditionele haring happen. Met Licht2 straalt er nu weer ander licht over het Vrijthof. Museum aan het Vrijthof verrast met lampen die bellen blazen, dansende lampen, licht dat reageert op je ademhaling en lichaamsbeweging. Nee ik heb geen carnavalskater, Licht2 zet je weer even op scherp. Of als je dat liever wilt, zet Licht 2 de wereld even op een andere manier in de schijnwerpers. Laat je verlichten en verrassen tot 28 februari 2016 in Maastricht.

Sneak Preview Licht2

Stralend Licht wordt traditie

Met de tweede tentoonstelling volgens het thema Licht, mag je gerust zeggen dat Maastricht een inspirerende nieuwe traditie ontwikkelt. De op één na oudste stad van ons land, kent veel en kleurrijke tradities. Vorig jaar hebben we de eerste Licht expositie gezien en dat smaakte naar meer. Dus koersen we wederom naar het Zuiden, op zoek naar Licht2.

Licht2 Front Surface Tension Lamp  © Booo in foto in Museum aan het Vrijthof Maastricht
Front Surface Tension Lamp © Booo – Museum aan het Vrijthof

Lampen die bellen blazen

Licht2 telt aanzienlijk minder kunstwerken dan de eerste tentoonstelling in de winter van 2014 en 2015. Maar de verbazing en originaliteit van Licht2 is des te groter. Heb je ooit een lamp gezien die bellen blaast? Kunstenaar Booo laat met zijn ‘Front Surface Tension Lamp’  zien hoe je met zeepbellen een lampenkap kunt maken. Als we over de glazen verbindingsbrug op de eerste etage lopen, begint een lamp van Studio TOER te bewegen als wij er langs lopen. We stoppen en besturen deze lamp die reageert op kinetische energie. Door tegen de lamp te raten of te klappen, komt het in beweging.

Licht2 Moti Lamp  © Studio Toer in foto in Museum aan het Vrijthof Maastricht
Moti Lamp © Studio TOER in Museum aan het Vrijthof

Oscar-nominatie

In een mooie klassieke kamer draait de film ‘The Origin of Creatures’ van Floris Kaayk . De toren van Babel was de inspiratiebron voor deze korte film van nog geen vier minuten. Met deze productie heeft hij een Oscar-nominatie binnengehaald, dus ga er maar even voor zitten.

Dansende lampen

Het feest gaat verder met de dansende lampen van Guus van Rooy. Ontdek zijn ‘Dancing ladies’ die in strakke gele rokken dansen op muziek van Charles Aznavour. Op de achtergrond ontdekken we een sfeervolle dansfilm in zwart-wit. In de laatste zaal hangen sprekende schilderijen aan de wand. We wanen ons even op ‘Zweinstein’ de tovenaarsschool van Harry Potter. Afwisselend vertellen historische figuren uit Maastricht je iets over de geschiedenis van deze rijke stad.

Licht2 Hommage aan Max Verboeket ©  Museum aan het Vrijthof Maastricht
Hommage aan Max Verboeket in Museum aan het Vrijthof

Extra schijnwerper op Max Verboeket

Aan het begin van de expositie Licht2 staat er een speciale schijnwerper gericht op Max Verboeket. Deze glas- en grafisch kunstenaar is in 2015 overleden. Twee verzamelaars van zijn werk, Viktor Oudkerk Pool en Frans van der Tier brengen hier een fonkelende hommage aan hem. Naast kristalwerken zijn er ook enkele grafische werken van Verboeket te zien.

Museum aan het Vrijthof - binnenplein
Binnenplein met café
Licht2 is nog tot 28 februari 2016 te zien in Museum aan het Vrijthof in Maastricht
 Gratis met de Museumkaart. 
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan Museum aan het Vrijthof en de deelnemende kunstenaars