Jeroen Bosch Alive Berlin

Bosch-Visions-Alive-zaalimpressie-4-foto-Bosch-Visions-Alibe-berlin-Ilya
Stap in Berlijn in de wonderlijke wereld van Jeroen Bosch

Bosch Visions Alive Berlin

Bosch Visons Alive is de Berlijnse versie van het Bosch jubileumjaar, dat wij in ons land in 2016 vierden. Door de ongekende belangstelling is dit 3D-spektakel verlengd tot en met 4 juni a.s. In Berlijn kun je de kers op de taart proeven in Bosch Alive. Tijdens deze multimedia show zit je midden in de wonderlijke wereld van Jheronimus Bosch. Zo zit je naast Johannes op Patmos, dan loop je een stukje mee met de Pelgrimsganger om van de Tuin der Lusten in het hellevuur te belanden. Heb jij nog niet genoeg van het Bosch-spektakel of heb je de exposities gemist, pak dan deze kans in Berlijn en onderga Bosch Alive.

Video Bosch Alive

Bosch-Visions-Alive-zaalimpressie-foto-Bosch-Visions-Alibe-berlinOpvolger Van Gogh Alive

Het 3D multimedia spektakel Bosch Visions Alive is de spectaculaire opvolger Van Gogh Alive. In luttelere seconden reis je van 2017 terug naar de Middeleeuwen. Beleef de visioenen van Jheronimus Bosch (1450-1516) en reis mee in zijn gedachten. Mijn ogen moeten even wennen aan het donker. Als dat is gelukt, zie ik overal mensen zitten en liggen in het landschap van Bosch. Op grote videoschermen op alle wanden van de ruimte worden fragmenten van schilderijen van Bosch getoond. Samen met de goed gekozen muziek ben je zo vergeten dat je in Berlijn bent. Het is net of je door het middeleeuwse Den Bosch loopt.

Bosch-Visions-Alive-zaalimpressie-3-de-poort-van-de-hel-foto-Bosch-Visions-Alibe-berlin

En dan gaat de kerkdeur open

De kerkdeur is nog gesloten de toortsen branden, je hoort het knisperende vuur. Dan gaan de deuren open en word je meegenomen in het religieuze leven van Jheronimus Bosch. Hij putte intensief uit de kerkelijke leer en de zeven hoofdzonden van de mensheid: woede, afgunst, hebzucht, onmatigheid, luiheid, wellust en ijdelheid. Bosch liet zijn kijkers beide opties. Hij liet de hemel en de hel zien en bood ieder zijn keus.

Bosch-Visions-Alive-zaalimpressie-2-foto-Bosch-Visions-Alibe-berlin

Als een vogel zo vrij

De samenstellers van deze 3D show hebben uit dertien werken van Bosch afbeeldingen en fragmenten gekozen Zo kan het zijn dat je opeens de hooiwagen herkent en daarna in de tuin der lusten loopt. Je ziet het schip met de idioten voorbij varen en Christoffel loopt even langs. Het luchtige, weldadige leven in de tuin der lusten schept licht en vrolijkheid. Vogels kwetteren en vliegen voorbij. Het gemoed wordt zwaar als de poorten van de hel gaan kraken. Bosch weet in zijn schilderijen over de hel al een intense sfeer op te roepen. Bij de hel in 3D gecombineerd met muziek komen daar nog twee dikke lagen emotie overheen. Er zit niet echt een begin en een einde aan de voorstelling. Je kunt dus blijven kijken. Ik heb verschillende rondes gekeken en zag steeds weer nieuwe details.

Bosch-Visions-Alive-stil-video-1-foto-Wilma-Lankhorst.

Gratis audiogids & wifi

In de App-store kun je een gratis Bosch Alive app downloaden. Als je dat niet hebt gedaan, kun je dat via de QR code bij de receptie alsnog doen. Hier is gratis wifi aanwezig zodat je de app fijn (gratis) kunt gebruiken. Ik zou het niet doen tijdens de vertoning want al die oplichtende beeldschermen beïnvloeden de sfeer wel een beetje. Je vindt in deze app achtergrondinformatie over de dertien werken die zijn gebruikt bij het samenstelen van deze 3D-show.

Bosch-Visions-Alive-zaalimpressie-5-overzicht-van-de-beelden-foto-Bosch-Visions-Alibe-berlin-Ilya

 Mijn ervaringen:

  • Indrukwekkende en wervelende presentatie van de meesterlijke werken van onze
  • Nederlandse trots Jeroen Bosch.
  • Ik vond het leuk om na het intensieve jubeljaar rondom Bosch, op en andere manier zijn werken te ondergaan.
  • Ook leuk om dit samen met kinderen (vanaf de middelbare school) te doen, interactieve les kunstgeschiedenis.
  • Ontspannen omgeving waarin alle bezoekers in het donker naar de verbeeldingen van Bosch lijken.
  • In de laatste ruimte kun je op videoschermen en op fotocollages aan de wand allerlei wetenswaardigheden lezen over de gebruikte afbeeldingen en het leven van Jeroen Bosch.

Bosch-Visions-Alive-entree-foto-Wilma-Lankhorst

 Bosch Visions Alive is nog tot en met 4 juni 2017 te zien in de Alte Münze aan de Molkenmarkt 2 in Berlijn Mitte, schuin achter het Rode Raadhuis en het Nikolausviertel. Dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur.

Verwacht

Na Jeroen Bosch volgt deze zomer Monet & Kandinsky Visions Alive…!

Eerder verscheen op dit blog

Vincent van Gogh Alive in Berlijn

 Berlin-on-Bike-Prenzlauer-Berg-Street-Art-2017-foto-Wilma-Lankhorst
Berlijn verkennen op de fiets met @Berlinonbike

Meer weten over een stedentrip naar Berlijn

Lees dan hier verder

De stad Berlijn is bijna zo groot als onze provincie Utrecht. Er is een ruim aanbod aan openbaar vervoer zoals de metro (U-Bahn), de tram (Strassenbahn) en verschillende regionale treinen. Met de Berlin Welcome Card  kun je handig gebruik maken van dit grote aanbod. Met de Berlin Welcome Card krijg je korting voor allerlei musea en attracties. Als je deze kaart thuis online al besteld, kun je er na aankomst in de stad direct gebruik ban maken. Denk er aan dat je de kaart wel even afstempelt op het perron vóór je de eerste rit.

Berlijn kun je ook prima ontdekken met de fiets. Uit ervaring weet ik dat je bij Berlin on Bike (Prenzlauerberg) prima fietsen kunt huren. Deze club organiseert ook leuke thema-fietstochten. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Viel Spass!

Laat je ook verrassen door het nieuwste museum van Potsdam Het Barberini Museum.

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik videoclip en beelden zaalimpressies met dank aan Vision Bosch Alive Berlin ©Ilya