Berlijn Van Gogh Alive

3D museum Van Gogh Alive Berlijn zelfportretten
Zelfportretten in Van Gogh Alive in Berlijn

Berlijn brengt Van Gogh in 3D

Met Van Gogh Alive doet Berlijn mee aan het Europese Van Gogh jubileumjaar 2015.  Berlijn zou Berlijn niet zijn, als ze niet met iets nieuws zouden komen. Neen, je vergist je niet, Vincent is nooit in Berlijn geweest. Maar als je jezelf midden in de schilderijen van Van Gogh wilt wanen, moet je wel naar Berlijn komen. Want hier komt in de voormalige Munt van Berlijn, schuin achter het beroemde Rode Raadhuis ‘Van Gogh Alive’.

Mijn ervaring:
‘Van Gogh Alive’ is een hele bijzondere manier van kunst beleven. Dit is er eerste multimediale beleving in Duitsland, in Berlijn. Ik kan me niet herinneren dat we zo iets in ons land al eens hebben gehad. Ik weet wel dat wanneer dit Pop Up museum naar Nederland zou komen, het volle zalen zal trekken. In drie ruimtes, die met elkaar zijn verbonden, wordt de presentatie gelijktijdig gespeeld. Ik zie jong & oud op stoelen en in zitzakken en ik vermoed dat ik neef Willem die liever niet naar een museum gaat, hier wel warm voor krijg.

Van Gogh Alive in Berlijn details van De aardappeleters Zundert - Noord-Brabant
Het begon allemaal in Brabant – Van Gogh Alive

 

Vincent trekt volle zaken

Een Van Gogh-tentoonstelling trekt altijd volle museumzalen. Je (her)kent dit gevoel vast wel: Groepen met luid sprekende gidsen op hun stokpaardjes. Je staat, je hangt, je wordt langzaam opgedreven door de nieuwkomers. De vermoeidheid slaat toe. De presentatie ‘Van Gogh  live’ rekent af met deze sores. Kunst beleven wordt een totaal andere ervaring, een die je nog lang bij zal blijven.

Vincent van Gogh slaapkamer in Arles - Van Gogh a live Berlijn
Stap binnen in demeer dan levensgrootte slaapkamer van Vincent van Gogh

Vincent herleeft in Berlijn

Berlijn presenteert een nieuwe vorm van kunstbeleving. Je koopt een kaartje en loopt daarna zo maar de kleurrijke slaapkamer van Vincent in Arles binnen. Na een korte inleiding loop je via een donkere gang naar een filmruimte. Het bezoek zit onderuit gezakt op een stoel of zitzak. Het is donker, je hoort muziek. Meer dan 40 HD-projectoren tonen samen meer dan 3000 beelden en fragmenten. Hier geen originele werken, maar wel afbeeldingen die je pakken.

Van Gogh Knotwilgen en prachtige klassieke muziek in Van Gogh a live Berlijn
Je zit midden in de schilderijen van van Gogh

De schilderijen komen naar je toe

De schilderijen komen als vanzelf aan je voorbij. Vincent van Gogh komt hier als het ware opnieuw tot leven. Ik ervaar hier een totaal andere vorm van museumbezoek. Grande Exhibitions en iVision entertainment hebben een nieuw systeem van museumbeleving ontwikkeld onder de naam SENSORY4 TM. Deze Australische productie heeft bij de première in Singapore al meer dan 1,5 miljoen bezoekers getrokken. En nu mogen wij in Europa er ook van meegenieten.

Het is een multimediale presentatie bestaande uit bewegende ‘graphics’ afgewisseld met groot opgeblazen schilderijen, doorspekt met citaten van Van Gogh en omlijst door klassieke muziek van o.a. Vivaldi, Liszt en Saint Saëns De muziektechniek kennen we vanuit de bioscoopwereld. De zogenaamde ‘dolby surround’ techniek. Je zit midden in het werk van Van Gogh.

Van Gogh Alive Graanveld met kraaien Berlijn
Eén schot, krassende kraaien, de wereld staat even stil

Samen op reis

Je maakt in kleuren en beelden van Van Gogh een belevingsreis door zijn leven. Van Zundert via Parijs naar Arles en St. Remy in Zuid-Frankrijk tot zijn laatste verblijf in Auvers-sur-Oise. Ik word meegezogen in het verhaal en de kleurenpracht. Eén schot, gevolgd door opvliegende, krassende, kraaien brengt me terug in de zaal. Nadat ik het boeiende en tragische leven van Vincent van Gogh opnieuw heb beleefd, kom ik uiteindelijk op een binnenplein. Hier wordt een prima cappuccino geserveerd en kun je volop reproducties en andere souvenirs kopen. Je kunt er ook gezellig napraten over je ervaringen.

‘Van Gogh A live’ is tot 1 november 2015 dagelijks te zien in Berlijn
Je vindt de Oude Munt (Alte Münze) aan de Molkenmarkt 2 – U bahn Klosterstrasse of U- of S-Bahn Alexanderplatz. Kijk hier voor een ‘sneak preview’

Ga eens met de trein naar Berlijn. Geen gedoe met (0ver)bagage en je bent direct in het centrum van deze metropool. Als je je snel, gemakkelijk en prijsbewust door Berlijn wilt reizen, koop dan vóór vertrek de Berlin Welcome Card. Naast gratis openbaar vervoer in bussen, U- en S Bahn, krijg je bij een groot aantal musea een leuke korting.

© tekst Wilma Lankhorst
© foto’s met dank aan en toestemming van VanGoghAlive.de
Amandelbloesem komen tot leven in Van Gogh Alive Berlijn
Amandelbloesem door Vincent van Gogh