Bril met blauwe glazen

kunst uit 1960

 kunst uit 1960 wekelijks rubriek op reis- en kunstblog wilma takes a break

Bril met blauwe glazen

Op mijn speurtocht naar kunst & design uit 1960 zag ik bij ‘Step into the Sixties’ in het Tropenmuseum een bijzondere zonnebril. In de hoek met hippiekleding zag ik in een vitrine een grote bril met een breed wit montuur met daarin blauwe glazen. Zelf had ik tijdens mijn studententijd een wit omrande bril met soortgelijke glazen en daarmee keek ik vrolijk de violet gekleurde wereld in. Mijn omgeving zag er altijd een stuk vrolijker uit als ik door die bril keek. Ik kan me voorstellen dat dit ook het geval is met dit icoon uit 1960.

blog 1960 Bril met blauwe glazen collectie Modemuseum Hasselt B
Bril met blauwe glazen © collectie Modemuseum Hasselt (B)

Deze bril uit 1960 komt uit de collectie van het Modemuseum in het Belgische Hasselt. Dit museum heeft een grote collectie van meer dan 17.000 items variërend van kleding tot schoenen van handtassen tot ondergoed aangevuld met accessoires. Je kunt hier de Westerse modegeschiedenis vanaf 1750 tot vandaag zien en beleven. Op de uitgebreide website van het museum kun je 250 stukken uit de kerncollectie uitgebreid bekijken. Deze collectiestukken worden kort beschreven en in een historisch kader geplaatst. De blauwe bril die ik in Amsterdam zag, staat hier helaas niet bij. Wel verschillende andere mode-attributen uit de jaren 60 van de vorige eeuw.

1960_03_Modemuseum Hasselt gang met glazen dak Vittorio SimoniHet Modemuseum in Hasselt is ondergebracht in een voormalig 17e -eeuws klooster van de Grauwzusters. In de muurankers in de gevel staat het jaartal AO 1664. Hergebruik van cultureel erfgoed sluit naadloos aan bij de visie van dit museum. Sinds 1989 mag het Modemuseum dit historische pand haar thuis noemen. Het complex is tussen1993 en 1995 uitgebreid gerestaureerd onder supervisie van Luc Vanroye. De opvallende glazenoverkapping en een deel van het nieuwe interieur zijn ontworpen door Vittorio Simoni.

Modemuseum Hasselt – Gasthuisstraat 11 – Hasselt – België
Volwassenen betalen € 6,- kinderen van 12 tot 18 jaar € 2,- studenten € 3; 65+ € 5,-

Leuk om te weten
  • Het modemuseum organiseert ook filmavonden 
  • in januari, februari en maart 2016 kun je op dinsdagmiddag meedoen aan lunch yoga.
  • 28 januari 2016 wordt voor de 2e keer 100% schoon georganiseerd. Een avond met inspireerde verhalen over duurzame mode. Entree is GRATIS
© tekst en foto Wilma Lankhorst
© gebruik fotos met dank aan Modemuseum in Hasselt (B)