Planeet Escher geland in Leeuwarden

Planeet-Escher-1e-werk-Leon-Keer-Station-Leeuwarden-
Eerste landing #PlaneetEscher op Station Leeuwarden.

Planeet Escher geland in Leeuwarden

Planeet Escher is geland in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van 2018. Met dit creatieve project nodigt het Fries Museum iedereen uit om mee te denken aan een planeet waar alles mogelijk is. Denk als Escher, laat je door zijn gedachtegoed inspireren. Geef je fantasie alle ruimte en ontwerp een uniek landschap. Dat deed o.a. grafisch kunstenaar Leon Keer. Wie moe wordt van het kijken, kan straks ‘weg dromen’ onder de grootste gehaakte (Escher) deken van de wereld. Ben jij al klaar voor #PlaneetEscher ?

Sneak preview

Correctie: Het feestlied voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad dat je hoort op de video is gecomponeerd en wordt gezongen door Nynke Laverman.

“Ik kan het niet laten om met onze onomstotelijke zekerheden te sollen.”

Uitspraak M.C. Escher

 Planeet Escher 2e-werk-Leon-Keer-wijst-je-de-weg-Leeuwarden-foto-Wilma-Lankhorst.

Leen Keer legt uit wat anamorfische kunst is.

Leon Keer wijst je de weg

De eerste landingslocatie van #PlaneetEscher is het NS station in Leeuwarden. Voor de overdekte voorhal van dit fraaie station heeft kunstenaar Leon Keer samen met Marije Spelbos zich laten inspireren door het werk van M.C. Escher. Leon noemt zijn drie dimensionale creaties zelf anamorfische (straat)kunst.

Planeet Escher 3e-werk-Leon-Keer-detail-Station-Leeuwarden-foto-Wilma-Lankhorst Planeet-Escher-3e-werk-Leon-Keer-detail-2-Station-Leeuwarden-foto-Wilma-Lankhorst

Dit werk van Leon Keer kun je vanuit twee standpunten bekijken.

Wat is anamorfische kunst?

Een anamorfose is een afbeelding die op het eerste gezicht vervormd lijkt. Als je het ontwerp vanuit één speciale hoek bekijkt, wordt het originele ontwerp als donderslag bij heldere hemel zichtbaar. Anamorfose kun je ook omschrijven als: ‘terug in beeld brengen’. En deze speciale vaardigheid beheerst kunstenaar Leon leer als geen ander. Over de hele wereld wordt hij gevraagd om zijn 3D-straattekeningen te maken en met het publiek te delen. In twee van de vijf werken in Leeuwarden probeert Leon een extra kijkpunt uit. Bij iedere tekening staat precies wat het beste punt (voetafdruk) is om ‘het beeld weer terug te brengen’. Volg de route van de vijf driedimensionale straattekeningen en ontdek daarna Escher in het Fries Museum.

Planeet Escher 5e-kunstwerk-Escher-Route@Leon-Keer-3-d-tekenaar-foto-Wilma-Lankhorst
Het vijfde kunstwerk voor de ingang van Fries Museum ©LeonKeer

Escher komt thuis

De wieg van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher stond in 1898 in een oude stadspaleis van Leeuwarden. Als 15-jarige jongen maakte hij zijn eerste buitenlandse reis. Daarna volgden er nog velen. Via Zwitserland, Italië en Spanje kwam hij uiteindelijk terug naar ons land. Baarn werd zijn nieuwe en laatste woonplaats. Tijdens de viering van Leeuwarden Culturele Hoofdstad maak je in het Fries Museum kennis met enkele wereldberoemde Friezen. Mata Hari beet het spits af en nu zijn de zalen voor Maurits Cornelis (Mauk) Escher. Met de expositie Escher op reis,  komt de beroemde Fries weer thuis.

 Planeet Escher Uitdaging-de-grootste-gehaakte-deken-ter-wereld-Bij-Escher-Thuis-foto-Wilma-Lankhorst.
Bij Escher Thuis in het Keramiek Museum

De grootste gehaakte deken van de wereld

Haken & breien zijn weer helemaal in. Op #PlaneetEscher in Friesland is het zelfs nooit weg geweest. In het hoge Noorden kennen nog veel mensen de vaardigheden van het werken met wol en (haak)naalden. Op Planeet Escher hebben de creatieve haakkrachten zich wereldwijd gebundeld in de zogenaamde Deken-Community. Zij laten zien wat de kracht van samen is. Haakliefhebbers maken lapjes van 10 x 10 centimeter waarmee ze op 14 en 15 juli a.s. in Leeuwarden de grootste deken ter wereld maken. Volg deze poging op #ggdw

 Planeet Escher Uitdaging-de-grootste-gehaakte-deken-ter-wereld-Leeuwarden-foto-Wilma-Lankhorst
Drie enthousiaste leden van het haak team Friesland: V.l.n.r Loes, Ineke en Saskia.

Haken volgens Escher

De patronen voor de grootste deken ter wereld zijn geïnspireerd op het werk van Escher. Enkele fanatieke haaksters hebben nieuwe ontwerpen uitgeschreven. In Leeuwarden heb ik drie creatievelingen met wol ontmoet: Loes, Ineke en Saskia.

Op allerlei bankjes  ontdek ik in de Kleine Kerkstraat kleurrijke dekens. Ook deze dekens doen straks mee aan de recordpoging op 14 en 15 juli. In de kelder van het Keramiek Museum zijn elf kleden te zien in de expositie ‘Bij Escher Thuis’.

Als je na het bekijken van deze prachtige kleden, zelf de haakpen op wilt pakken, kun je hier ontwerpen downloaden. Veel plezier!!

Henk Rusman en zijn graancirkels

Escher in het graan

Een derde locatie waar #PlaneetEscher zich deze zomer laat zien is het Friese ’t Bildt. Hier gaan zeven kunstenaars, onder leiding van Henk Rusman, aan het werk in het graan. In juli en augustus worden zeven grootschalige tekeningen in de graanvelden rondom ’t Bildt gemaakt. Met ‘Ode aan M.C. Escher op ’t Bildt’, kan de fantasie flink op hol slaan. Hoe ontstaan deze graancirkels? Als je meer wilt weten, moet je deze zomer in Friesland zijn, dan kan je misschien een stukje van het grote mysterie zelf ontrafelen.

Wil jij ook naar #PlaneetEscher?

Bekijk in deze video hoe dat kan.

 

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Leon Keer, het Fries Museum, het Friese haakteam en het Keramiek Museum in Leeuwarden. Ook dank aan zangeres en teksctschrijver Nynke Havermans voor het Friesland Lied dat zij zong tijdens de officiële opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

 

Enkele handige links

Lees hier alles over street art op #PlaneetEscher.

Leeuwarden kent veel muurschilderingen en aantrekkelijke street -art locaties. In dit blog worden allerlei locaties in het centrum besproken.

Street-Art-in-Leeuwarden-_-Mata-Hari-en-gids-foto-Wilma-Lankhorst

Als je naar Leeuwarden gaat, kan ik je een stadswandeling met het team van ‘a guide to Leeuwarden’  van harte aanbevelen. Zij werken via het principe van de ‘free tour’ dat wil zeggen dat je na afloopt zelf bepaalt wat de wandeling en de inzet van de gids je waard is. Ik vind dit een eerlijk en lovenswaardige principe. Veel plezier in Leeuwarden.

2018 Culturele Hoofdstad

In 2018 is het feest in Friesland. Leeuwarden mag zich 365 dagen lang de Culturele hoofdstad van Europe noemen. In de laatste jaren is hard gewerkt aan een uitgebreid en gevarieerd programma. Naast Leeuwarden doen tal van Friese steden mee aan dit culturele feest. Op de speciale feestsite kun je het hele programma bekijken.

#LF2018

Via Social Media kun je via #LF2018 zien wat er allemaal al geschreven, gezegd en gefotografeerd is over dit bijzondere evenement. Voel je vrij om je eigen bijdragen te posten op verschillende Social Media kanalen zoals TwitterFacebook en Instagram.