Summer in the City in Amsterdam

Bij een vakantie in eigen land hoort voor mij altijd een dagje Amsterdam. Naast een waterfietstocht door de grachten zijn talrijke musea een bezoek waard. Voor Summer in the City neem ik je mee naar minder bekende bezienswaardigheden in onze hoofdstad. Het aanbod varieert van een zomerse nacht met Jimmy Nelson, tot street art en van Rembrandt tot Richard Long. Ik wens je een mooie zomer.

Amsterdam Je neemt jezelf mee (2023) © Job Smeets (1969) bij ARTZUID-paviljoen © foto Wilma_Lankhorst
Je neemt jezelf mee (2023) © Job Smeets (1969) bij ARTZUID-paviljoen © foto Wilma Lankhorst.

Jimmy Nelson op locatie © foto genomen op tentoonstelling Afrika Museum © Wilma Lankhorst.

Tip 1: Zomerse nachten met Jimmy Nelson

Je kunt tot 6 augustus 2023 nog een zomerse nacht met fotograaf Jimmy Nelson doorbrengen in Fabrique des Lumières. In de immersieve licht- en klankshow Summer Nights dompel je jezelf onder in de wereld van The Last Sentinels, helden van dichtbij en uit een ver verleden. Fotograaf Jimmy Nelson reist de hele wereld rond met zijn camera om het leven en de cultuur van volkeren vast te leggen die dreigen te verdwijnen.
De andere gasten tijdens de zomerse nachtvoorstellingen is de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) en zijn partner de Weense modeontwerpster Emilie Flöge (1875-1952).

Gustav Klimt Gustav Klimt en rechts Emilie Flöge in Reformkleding © foto Wilma_Lankhorst.
Gustav Klimt en rechts Emilie Flöge in Reformkleding © foto Wilma Lankhorst.

De speciale Summer Nights voorstellingen kun je nog tot en met 6 augustus 2023 tussen 17.30 en 21.30 uur ervaren in Fabrique des Lumières. De dagvoorstellingen van Jimmy Nelson en Gustav Klimt zijn te zien tot en met 6 september 2023. Lees hier mijn ervaringen met Klimt & Flöge. 

Amsterdam Richard_Long Grassculpturen in de tuinen van het Rijks © foto Wilma_Lankhorst
Grassculpturen in de tuinen van het Rijks (2023) © Richard Long© foto Wilma Lankhorst.

Tip 2: Richard Long in de Rijkstuinen

De Britse kunstenaar Richard Long (Bristol, 1945)  is de tiende zomergast in de tuinen van het Rijksmuseum. Long is een beeldend kunstenaar, hij werkt met verschillende materialen en dan het liefst met natuurlijke materialen als stenen, gras en hout. In de tuinen rondom het museum liggen zes werken van hem en binnen nog een twee. Long maakt sculpturen die vergankelijk zijn: voetsporen, cirkels en lijnen van verzamelde stenen. Voor de lustrumeditie van kunst in de Rijkstuinen maakte hij  steen- en grassculpturen.

Amsterdam Richard_Long in de tuinen van het Rijks © foto Wilma_Lankhorst
Richard Long in de tuinen van het Rijksmuseum © foto Wilma Lankhorst.

Gras en keien

Voor het waterpaviljoen (Hide & Seek 2013) van Jeppe Hein ligt in het gras de Life Line van Long. In de vijver, iets verderop in de tuin ligt Long’s Snake in the water (2023). Door het lichtspel tussen het water en de zon lijkt de slang langzaam over de bodem te sluipen. Aan de zijde van de Stadhouderskade ligt From space to earth (2023). Doorlopend kom ik bij de cirkel met Maas rivierstenen (2023). Als deze stenen konden praten, zouden ze ons alles vertellen over hun reis van Noord-Frankrijk, door België en ons land naar de monding van de rivier in de Noordzee.

Binnen ontdek ik nog twee werken van Long.In de hal voor de Eregalerij ligt een rivier van rode stenen uit India. Deze rivier is een variatie op Long’s eerste versie in 2021 in Jaipur. In het atrium ligt een cirkel van stenen, black white blue purple circle (2023). Als je de trap op loopt, krijg je een beter zicht op deze cirkel en dat geldt voor meer werken van Long. Als je even afstand neemt zie je meer. Richard Long in de Rijksmuseumtuinen is nog tot en met 29 oktober 2023 te zien.

Amsterdam Museum STRAAT, Anne Frank © Eduardo Kobra © foto Wilma_Lankhorst
Entree van Museum STRAAT, Anne Frank © Eduardo Kobra © foto Wilma Lankhorst

Tip 3: Street art museum STRAAT

Amsterdam heeft als enige stad in ons land een street art museum. Museum STRAAT ligt op het NDSM-eiland, vanaf het Centraal Station pak je de meest linkse veerboot naar dit eiland. Het gebouw zie je vanaf het water al liggen, de 240 m² grote muurschildering van Anne Frank gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra wijst je de weg. 

Amsterdam Museum STRAAT, halimpressie © foto Wilma_Lankhorst
Museum STRAAT, halimpressie © foto Wilma Lankhorst.

Binnenkort …. Shepard Fairey in Amsterdam

De zomer komt kunstenaar en activist Shepard Fairey naar STRAAT! Shepard is bekend van zijn ‘Andre The Giant Has A Posse’-serie en Barack Obama’s ‘Hope’-campagneposter. Samen met het team van STRAAT is er een soloshow in de STRAAT Gallery samengesteld. Naast 130 werken van Shepard maakt hij met zijn team ook twee muurschilderingen op locatie. Een op de westelijke buitenmuur van het museum en een groot werk voor de permanente collectie binnen. 

De galerietentoonstelling “Printed Matters: Raise the Level” loopt van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023. Hier vind je alle details.

Amsterdam Vincent meets Rembrandt in de Noorderkerk © foto Wilma_Lankhorst
Vincent meets Rembrandt in de Noorderkerk © foto Wilma Lankhorst.

Tip 4: Vincents meets Rembrandt

In de Noorderkerk in de Jordaan ben je getuige van een bijzondere ontmoeting tussen Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn. Een kleurrijke 360 graden presentatie geeft een impressie  hoe Rembrandt de jonge Vincent inspireerde in zijn werk. Het interieur van de Noorderkerk wordt onderdeel van een verhaal over talent en inspiratie, over kleur, diepgang en toewijding. Ontmoet Vincent en Rembrandt en ontdek het ‘nooit vertelde verhaal’ in een licht- en klankspel. Waar tijdens de kerkdienst stoelen staan, liggen nu kussens om op de rug naar het plafond van het Griekse kruis te kijken. De muren en het plafond vormen het canvas voor deze kleurrijke vertoning.

Amsterdam Sfeerbeeld Vincent meets Rembrandt in de Noorderkerk © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeeld Vincent meets Rembrandt in de Noorderkerk © foto Wilma Lankhorst.

Je zit in de wereld van Vincent en Rembrandt

We zoeken een plekje op het hoogste niveau in de kerkbank onder het orgel. In het midden van kerk liggen tientallen bezoekers op hun rug op dikke kussens en volgen de ontmoeting horizontaal. Het begint met twee molens, een door Rembrandt en de ander door Vincent geschilderd. Dan krijgen we een korte introductie over het leven van Rembrandt, de Meester tussen licht en donker.

Sterrenhemel

Na de intro spatten de kleuren van de wanden. Werken van Rembrandt en Vincent volgen elkaar snel op, soms vloeien ze in elkaar over. Terwijl wij ons overgeven aan deze kleurexplosie luisteren we naar ‘the untold story’. We horen brieffragmenten die deze beleving een extra dimensie geven. Vincent neemt je in zijn brieven mee in zijn wereld, zijn ontdekkingen en zijn dromen.

“Ik ga vandaag weer eens een lange wandeling maken, door de buurt, Ik heb nog niet veel van Amsterdam gezien. Ik heb nu wel het huis van Rembrandt in de Breestraat gevonden”, aldus Vincent in brief L144 aan zijn broer Theo in Parijs. Na een hevige onweersbui ervaart Vincent een soort mist over de stad. Zie ziet een vreemd effect van licht en wolkenschaduw. “Dit doet me denken aan de schilderijen van Rembrandt”. (L152)

Kijk hier voor alle details over Vincent Meets Rembrandt, the untold story

AMSTERDAM ARTZUID 8ste editie © foto Wilma_Lankhorst
ARTZUID 8ste editie © foto Wilma Lankhorst.

Tip 5: Gratis beeldenroute ARTZUID

 In de groene longen van Amsterdam, langs de Apollo- en Minervalaan kun je 50 kunstwerken verkennen in de gratis beeldenroute ARTZUID. Dit is de achtste editie van het kunstinitiatief. De sculpturen zijn gemaakt door internationale kunstenaars en jong Nederlands talent. Onder de titel ‘Transfer’ staan op Berlages lanen in Amsterdam Zuid vijftig beelden van kunstenaars uit de stromingen (Neo)-Popart, Arte Povera en Nouveau Realisme. Tien kunstenaars kregen een opdracht voor nieuw werk, zoals de Amsterdamse streetartist Frankey

Jasper Krabbé, gast curator

Kunstenaar Jasper Krabbé (Amsterdam, 1970) is curator van deze achtste editie. Krabbé begon zijn carrière in de jaren 1980 als graffitischrijver ‘JAZ’ op de Amsterdamse straten.  Hij heef ook een speciaal leerprogramma voor kinderen 5 tot 12 jaar opgezet en er zijn schoolkampen. 

AMSTERDAM ARTZUID Sfeerbeelden uit de 8ste editie © foto Wilma_Lankhorst
Sfeerbeelden uit de 8ste editie ARTZUID © foto Wilma Lankhorst.

Een rustmoment in Amsterdam

Op het snijpunt van de Minervalaan en de Apollolaan staat het ontmoetingspaviljoen van ARTZUID. Hier kun je een papieren versie van de routemap kopen, er is ook een onlineversie. Hier kun je onder het gemak van een kop koffie of iets fris de catalogus bekijken, kaarten van de sculpturen kopen en er zijn verschillende mini-versies te koop van beelden die je hier kunt zien

ARTZUID is een gratis evenement (beeldenroute) dat 7 dagen per week 24 uur per dag open is. Je hebt tot en met 24 september om de 50 beelden te verkennen. In een serie ‘artist talks’ kun je deze zomer nader kennis maken met 14 van de deelnemende kunstenaars. Kijk hier voor alle informatie

Amsterdam Begin de tentoonstelling met het eerste diorama van Rita Maasdamme © foto Wilma_Lankhorst
Begin de tentoonstelling met het eerste diorama van Rita Maasdamme © foto Wilma Lankhorst

Tip 6: De Maasdamme Collectie

Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt met 200 creaturen (poppen) over ons koloniale verleden. In de expositie in museum de Hermitage vertelt Bianca Maasdamme (audiotour) het levensverhaal van haar zus. Rita Maasdamme is in 1944 op Aruba geboren. Hun ouders komen uit Suriname, ze emigreren later naar Aruba. Als negenjarig meisje begint Rita poppen te maken van stof, die ze kleedt in verschillende klederdracht. In haar collectie diorama’s vertelt Maasdamme op een persoonlijke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën.

Amsterdam Impressie van enkele creaturen © Rita Maasdamme © foto Wilma_Lankhorst
Impressie van enkele creaturen © Rita Maasdamme © foto Wilma Lankhorst.

Maasdamme vertelt de verhalen vanuit het perspectief van tot slaafgemaakten, de marrons en de inheemse bevolking. Maasdamme laat ons een stuk gedeelde geschiedenis zien die zij en haar leeftijdsgenoten, hier en in de voormalige koloniën, nooit op school hebben geleerd. De thema’s variëren van de slavenhandel in de haven van Paramaribo, een marrondorp, de opstand van Tula, het uitdragen van het christelijk geloof tot meer eigentijdse scènes als een verbeelding van prostitutiedorp Campo Alegre op Curaçao.

Je kunt het verhaal van Rita Maasdamme en haar 200 creaturen nog tot en met 3 september 2023 verkennen in het Amsterdam Museum aan de Amstel (tijdelijk in het gebouw van de Hermitage). 

Amsterdam Rembrandt Amsterdam Experience, sfeerbeelden uit de eerste ruimte © foto Wilma_Lankhorst
Rembrandt Amsterdam Experience, sfeerbeelden uit de eerste ruimte © foto Wilma Lankhorst.

Tip 7: Rembrandt Amsterdam Experience

Er is al veel over het leven van Rembrandt van Rhijn vertelt en geschreven. Zijn schilderijen zijn wereldberoemd en zijn museale tentoonstellingen trekken veel bezoekers. Een parel in deze Rembrandt-mania is de Rembrandt Amsterdam Experience in hartje Amsterdam. Een gastheer in 17de -eeuwse kleding heet ons welkom aan de Weteringschans. Na een korte uitleg lopen we door naar de eerste kamer. De volgende 25 minuten reizen we door middel van videoprojecties en speciale effecten naar het Amsterdam van de 17de eeuw.

Amsterdam Rembrandt Amsterdam Experience, sfeerbeelden uit de tweede ruimte © foto Wilma_Lankhorst
Rembrandt Amsterdam Experience, sfeerbeelden uit de tweede ruimte © foto Wilma Lankhorst.

Titus, Hendrickje en Cornelia

Rembrandt zoon Titus en zijn minnares Hendrickje vertellen ons over het leven in Amsterdam. In de tweede zaal staan we opeens in het verloren gewaande atelier van de Meesterschilder. Een voor een komen zijn beroemde werken voorbij. Hier maak je ook kennis met Rembrandt’s dochter Cornelia. Het verhaal wordt in maar liefst acht talen aangeboden. Naast Nederlands kun je je vrienden uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Spanje, Italië en China gerust meenemen. Lees hier alle details

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruikt van de afbeeldingen met dank aan en toestemming van alle genoemde musea de erven van Rita Maasdamme, productie ‘Vincent Meets Rembrandt’ productie Rembrandt Amsterdam Experience en alle genomede kunstenaars en bruikleengevers.