Basel Shirley_Jaffe in Kunstmuseum Basel r. Traffic (2007) © foto Lankhorst_Productions

Summer in the City @ Basel

Basel Interrail reisschema eerste Tienertoer voor 60plussers © collage Wilma_Lankhorst

We doen het dit jaar voor het eerst een Tienertoer-voor-60plussers. Met een Interrail Global Card vanuit Nederland via Zwitserland naar Italië en terug over Oostenrijk en Duitsland. Onze eerste stop op deze treinreis was de Zwitserse grensstad Bazel. We hebben ons laten verrassen door Museum Tingueley, Foundation Beyeler en het Kunstmuseum Basel. Met de (gratis) Basel Card waren we snel overal waar graag wilden zijn. Heb jij wel eens aan Bazel gedacht als bestemming voor een stedenreis? Ik deel graag zeven tips met je.

Basel Collage van stadsbeelden © collage Wilma_Lankhorst
Basel, een collage van stadsbeelden © collage Wilma Lankhorst.

Tip 1: de Basel Card

Onze eerste verrassing bij aankomst in ons appartement was de gratis Basel Card. Met deze kaart heb je zolang je een hotel, B&B, hostel of appartement hebt geboekt recht op gratis openbaar vervoer. Voor ons was dat een kaart waarmee we vier dagen onbeperkt mochten reizen. En dat nodigende extra uit tot leuke verkenningen. Naast het gratis OV krijg je ook kortingen op entrees van musea en andere attracties en kun je een fiets huren voor 20 Zw Fr. ((€ 20.50 koers 14 juni 2023) per dag. Door dit aanbod van de stad Bazel hebben wij veel meer van de stad en omgeving gezien dan we vooraf hadden gepland. Naast een leuk presentje voor de bezoeker is het ook een goed cadeau voor onze planeet.

Basel Museum Tinguely © collage Wilma_Lankhorst_
Museum Tinguely © collage Wilma Lankhorst.

Tip 2: Museum Tinguely

Een bezoek aan dit museum was voor mij de primaire reden om Bazel te bezoeken. Ik ben al lang gefascineerd door het (kinetische) werk van deze Zwitserse kunstenaar. Daarnaast was Jean Tinguely (1925-1991) de partner van beeldende kunstenaar Niki de Saint Phalle (1930-2002).  Ook al is het museum in Bazel aan Tinguely opgedragen, in de tuin voor het kunsthuis staan ook beelden van de Saint Phalle en van hen samen. Naast de vaste collectie met ingenieuze draaiende en bewegende installaties van Tinguely biedt het museum tijdelijke exposities. Toen wij er waren was geluid in de kunst een van de thema’s. Deze zomer kun je de tentoonstelling ‘Call of the Void’ van de Amerikaanse fotograaf Roger Ballen (1950) verkennen. Dance macabre No. VIII is tot en met 29 oktober 2023 te zien. De tweede tijdelijke expositie is van het Canadese kunstenaarskoppel Janet Cardiff en George Bures Miller. Dream Machines is tot en met 24 September 2023 te verkennen. 

Basel Jean-Michel Basquiat serie Modena Paintings (1982) © collage Wilma_Lankhorst
Jean-Michel Basquiat, 7 van de 8 werken uit serie Modena Paintings (1982) © collage Wilma L.

Tip 3: Foudation Beyeler

Overal in de stad hangen posters voor een tentoonstelling in Fondation Beyeler. Met de Basel card is dit een mooie kans want dit museum ligt een aardig stukje uit het centrum, bijna tegen de grens met Duitsland. Deze zomer kun je de tentoonstelling ‘de Modena schilderingen’ van Jean-Michel Basquiat (1960-1988).   Deze New Yorkse (street-art) kunstenaar (1960–1988) bezocht in de zomer van 1982 op uitnodiging van galeriehouder Emilio Mazzoli de Italiaanse stad Modena. Mazzoli nodigde Basquiat uit om nieuw werk te maken. In slechts enkele dagen schilderde de jonge kunstenaar acht grote werken. Deze serie was na de expositie in 1982 nooit meer op één locatie, samen te zien. Tot nu in Fondation Beyeler. Pak deze kans, je hebt tot en met 27 augustus 2023. 

Elke vrijdagavond is dit museum tot 21.00) uur open, het ernaast gelegen museumrestaurant tot 22.00 uur. 

Basel Museum Foudazion Beyeler © foto Wilma_Lankhorst
Museum Fondation Beyeler © foto Wilma Lankhorst.

Een museale déja vu?!

Als ik Museum Fondation Beyeler  inloop, is het alsof ik Voorlinden in Wassenaar binnenwandel. Wat in Wassenaar als nieuwe, innovatieve ideeën werd gepresenteerd tijdens de opening in 2016, blijkt grotendeels gebaseerd op de inspiratie en ervaringen van de Italiaanse architect Renzo Piano. Hij tekende voor het ontwerp van Beyeler dat al in 1997 is geopend.

Basel Het rode raadhuis (Roothuus) in het historische centrum © collage Wilma_Lankhorst
Het rode raadhuis (Roothuus) in het historische centrum © collage Wilma Lankhorst.

Tip 4: Het Raadhuis van Basel

In de historische binnenstad staat een indrukwekkend raadhuis (Roothuus) van rode bakstenen. Als je een van de (gratis) wandelroutes door het centrum volgt, kom je er zonder twijfel langs. De voorloper van dit complex werd tijdens de aardbeving van 1356 vernietigd. Het duurt dan tot 1501 tot er een plan komt voor de herbouw van een nieuw bestuurscentrum. Tussen 1504 en 1514 is de voorgevel met drie grote poorten gebouwd. In de periode 1517-1521 wordt hier de nieuwe Grote Raadzaal aan toegevoegd. De derde uitbreiding volgt tussen 1606 en 1608. De noordzijde wordt dan uitgebreid, waarbij elementen van het oude raadhuis worden gekopieerd. Zo ontstaat de uniforme voorgevel die je nu ziet. In dit bestuursgebouw vergaderen zowel de regering als het parlement van het kanton Basel-Stadt.  Elke zaterdag kun je mee op een rondleiding. Op weekdagen staan er verschillende food-trucks en marktkramen op het marktplein voor het raadhuis. De pop up terrasjes zijn geliefde pauzeplekken in het historisch centrum.

Basel Enkele sfeerbeelden van de stad © collage Wilma_Lankhorst
Enkele sfeerbeelden van Basel © collage Wilma Lankhorst.

Tip 5: AltStadt en de kathedraal

Op allerlei punten in de stad, vind je op muren logo’s van gratis stadswandelingen. Wij volgen de muurbordjes voor de historische AltStadt. Eén van de mooiste gebouwen op deze route is de kerk, de Basler Munster. Dit rode gebouw van zandsteen met zijn twee slanke spitsen zie je overal bovenuit. Na de hitte in de stad is de koelte in de voormalige bisschopskerk van Bazel een heerlijke oase. De bouw begon in 1019 en ging tot 1500 door. In verband met de lange bouwperiode ontdek je zowel Romaanse als Gotische stijlelementen. Bezienswaardigheden hier zijn De crypte, het koor, het graf van Erasmus van Rotterdam, de Galluspoort en de twee kruisgangen. Vanuit de kruisgangen heb je een prachtig uitzicht over de rivier en de andere oeverzijde van de stad. Het plein voor de kerk is een echte ontmoetingsplek, zowel voor toeristen, bewoners als voor studenten. De universiteit van Bazel ligt op loopafstand. Volg de bordjes ‘Pflaz’ en geniet op dit terras van een van de mooiste uitzichten op de Rijn. 

Basel Kunstmuseum Basel Shirley Jaffe en Charmion von Wiegand © collage Wilma_Lankhorst_
Kunstmuseum Basel Shirley Jaffe en Charmion von Wiegand © collage Wilma Lankhorst.

Tip 6: Kunstmuseum Basel

Dit museum was voor ons echt een verrassing. De collectie en het museum kennen een hele lange geschiedenis. In 1661 werd de eerste collectie, het Amerbach kabinet, aangekocht. Dit is een verzameling van kostbare kunstwerken uit de vijftiende en zestiende eeuw. Hiermee kreeg de stad zijn eerste openbare kunstcollectie. Dit is de oudste openbare kunstcollectie ter wereld. Het hoofdgebouw waar wij voorstaan in St. Alban-Graben is in 1936 geopend. Omdat de collectie gestaag bleef groeien, volgde in 1980 de eerste uitbreiding (Kunstmuseum Bazel) en in 2016 volgde een tweede uitbouw. In deze zogenaamde ‘Neubau’ is tot en met 30 juli 2023 een prachtige expositie ‘Vorm als experiment’ van Shirley Jaffe (1923- 2016) te zien. Lees hier mijn ervaring met deze tentoonstelling.

Charmion von Wiegand

Op dezelfde verdieping is tot en met 13 augustus 2023 een groot deel van het werk van Charmion von Wiegand (1896-1983) te zien. Zij was journalist, kunstcriticus en kunstenaar in New York en kende Piet Mondriaan. Ze vertaalde teksten voor Mondriaan en vertelt op een geestige manier over hun samenwerking. Via een link op deze pagina kun je de pdf downloaden met de zaalteksten van de Charmion von Wiegand-expositie.

Basel Markthalle, een leuke plek om iets te eten en te drinken © foto wilma_Lankhorst_
De Markthalle in Basel, een leuke plek om iets te eten en te drinken © foto Wilma Lankhorst.

Tip 7: Twee eettips: Markthalle & Tell 3 Tell Platz

Tot slot twee eettips. Bazel is net als andere Zwitserse steden geen goedkope bestemming. Uit eten gaan is hier aanzienlijk duurder dan in ons land. Een voorbeeld wij namen twee vrienden mee naar een Mexicaans restaurant en aten daar alleen een hoofdgerecht. Alle vier dronken we twee biertjes. De eindafrekening was ruim 145 Zwitserse Frank. In Bazel ontdekte we twee opties waar je lekker en betaalbaar kunt eten. De eerste locatie is de Markthalle tegen over Basel Centraal. In de oude fabriekshal staan rondom een gezamenlijk plein allerlei eetkramen. Het culinaire aanbod varieert van Afghaans tot Israëlisch, van Mexicaans tot Zuid-Afrikaans. In de Bierstube heb je de keuze uit verschillende frisse biertjes, wijn of frisdranken. In Restaurant Tell 3 op het Tell Platz heb ik de lekkerste linzensoep ooit gegeten. Als je na deze maaltijdsoep een kop koffie (of thee) met worteltaart besteld, heb je uitgebreid gegeten.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de foto’s met dank aan Tinguely Museum, Fondation Beyeler, Kunstmuseum Basel, genoemde kunstenaars en alle bruikleengevers.