Het was ‘TOL’ op de AIDA Sol

 AIDA Sol met-1069-hutten-een-prima-formaat-cruiseschip-foto-Wilma-Lankhorst

Het was ‘TOL’ op de AIDA Sol

Een weekje varen in de zon op de AIDA Sol , dat was ons plan. Het pakte anders uit, storm, regen en flinke wind tegen waren ons deel. Een heerlijk schip verzachte de verstoorde droom. Een kennismaking met het cruiseschip met de kussende mond van kunstenaar Feliks Büttner op de boeg. Ogen zo groot als walvissen aan bak- en stuurboord. Een warm welkom door onze cabineman Jervie, de bagage aan boord: de trossen kunnen los.

Sneak preview

AIDA Sol header-deel-1-foto-Wilma-Lankhorst

 Level 6 op Aida Sol

Om manlief te verwennen met het bereiken van ‘level 6’ heb ik als verrassing een cruise langs de Canarische eilanden geboekt. De kers op de taart tijdens deze reis is voor ons het eiland Madeira. Na een snelle check in en een warm welkom door onze hut steward Jervie, gaan we op zoek naar de Ocean Grill, voor een salade. Na de (onverwacht) lange reisdag brengt de sportschool die middag uitkomst. De ruimte is niet echt groot, maar alles wat je nodig hebt, lijkt er te zijn. Op de roeimachine na, kunnen we volop cardio- en fitnesstoestellen uit proberen.

AIDA-Sol-Brauhaus-aan-boord-©foto-Wilma-Lankhors

Bierbrouwen op zee

We sluiten de eerste dag af in het Brauhaus. Ja, je leest het goed, de brouwerij. Aida Sol heeft een eigen bierbrouwerij en er wordt echt bier gebrouwen op zee. Zowel het bier als de maaltijd smaken prima. Het maaltijd is gratis voor het bieren betalen we hier € 2,20 voor een fluitje. Dat is nog eens een verrassende prijs op zee.

Aida-Sol-Fuerteventua-street-art-©Derque-foto-Wilma-Lankhorst.
Street-art op Fuerteventura – ontwerp @Derque foto Wilma Lankhorst

Street art op de Canarische eilanden

Omdat we op La Palma na, alle Canarische eilanden op deze cruise al eens hebben bezocht, hebben we aan boord geen excursies geboekt. Waar mogelijk zoeken we naar lokale kunst én naar street art. Door het wegvallen van Madeira (door windvlagen van 108 km kunnen we de haven niet in) krijgen we het eiland Fuerteventura als alternatief. Na aankomst in een haven, ligt er bij de receptie (op dek 5) een A4 klaar met wat basis informatie. Soms ligt er ook een kopie van een plattegrond bij. Dat laatste is het geval op Fuerteventura en daarop ontdekken we dat er op allerlei locaties in deze stad muurschilderingen zijn aangebracht.

Aida-Sol-Fuerteventura-Casa-museo-Unamuno-foto-Wilma-Lankhorst
De typemchine van Miguel de Unamono in Casa Museo Unamono

Porte del Rosario

In de hoofdstad, Porte del Rosario, bezoeken we o.a. het huis van de Spaanse schrijver Miguel de Unamono. De toegang is gratis, en het museum ligt pal naast de kerk van de Maagd (Virgin). Iets verderop zien we op een plein de eerste muurschilderingen. Door onverwacht heftige regenbuien die dag zit een uitgebreide wandeling er helaas niet in. Als het even droog is, snellen we de straat op om wat kleur op te vangen.

 Aida-Sol-Fuerteventua-street-art-©Derque-aan-het-werk-foto-Wilma-Lankhorst.
Street art kunstenaar ©Derque aan het werk op Fuerteventura

We drinken een heerlijke (echte Italiaanse) cappuccino bij “la Chica Local” en dwalen daarna nog wat door het havengebied. Daar ontmoeten we street art artist Derque. Hij heeft een opdracht van de stad om het leven van Miguel de Unamono uit te beelden. In allerlei zwart- en grijstinten zien we zijn leven langzaam verschijnen. Ons bezoek aan zijn museum kwam hierbij prima van pas.

Aida Sol Lanzarote-tegelplateu-met-een-vis-©Cesar-Manrique-foto-Wilma-LAnkhors
Tegelplateau met vis ©Cesar MAnrique ©foto Wilma Lankhorst

Lanzarote en César Manrique

Het zwarte, vulkaan eiland Lanzarote heeft vooral kleur gekregen door de vele kunstwerken van César Manrique . Er wordt een excursie aangeboden waarbij je verschillende locaties kunt bezoeken. Voor liefhebbers is dit zeker een aanrader. Omdat wij al eerder op dit eiland waren en de route hebben gemaakt, bezoeken we op het oude, gerestaureerde fort, Castillo de San José. Dit ligt op loopafstand van het schip. Je hoeft alleen de blauwe bordjes maar te volgen.  In 1976 kreeg César Manrique de opdracht om dit fort te restaureren en om er daarna het (internationale) museum voor moderne kunst in onder te brengen.

Aida-Lanzarote-The-rising-Tide-©Jason-DeCaires-foto-Wilma-Lankhorst.
Installatie The rising Tide ©Jason De Caires op Lanzarote

Hedendaagse Spaanse kunst

Het museum is relatief klein, de entree bedraagt € 4,80. De aangeboden collectie is mooi en afwisselend. Naast werken van Manrique zelf ontdekken we o.a. bijdragen van Spaanse kunstenaars als Picasso, Tàpies, Miró, Mompó, Millares en Zóbel. Eén ruimte is exclusief ingericht met werk van Lasso. Vanaf het terras zien we buiten in de haven een onderwaterkunstwerk The Rising Tide van de Engelse kunstenaar Jason DeCaires (Kent 1974).

Aida-Sol-Tenerife-La-Laguna-32-werken-van-José-Luis-Pérez-Navarro-foto-Wilma-LankhorstZaalimpressie expositie José Luis Pérez Navarro – 32 werken

Tenerife en La Laguna

laatste eiland op deze cruisevakantie is Tenerife. We leggen aan in de havenstad Santa Cruz en pakken daar de tram naar de oude hoofdstad La Laguna (€1,35 enkele reis). Op het centrale marktplein gaan we terug in de tijd tijdens ons bezoek aan de kathedraal. Een audiogids hoort bij de entreeprijs (€ 4,80). De hele zeevaartgeschiedenis trekt aan ons voorbij. Na dit bezoek even een koffiemoment bij La Cafeïna, dat rechts schuin tegenover de kathedraal op de hoek ligt. Net voor de volgende regenbui komen we bij het Instituto de Canarias. Hier vallen we met de neus in de culturele boter. We ontdekken een tentoonstelling van de op Tenerife geboren schilder José Luis Pérez Navarro. Over verschillende zalen verdeeld, hangen hier 32 doeken van hem. Zijn oeuvre is divers en varieert van portretten, stillevens met fruit, hyperrealisme in de serie eierschalen tot het meest recent, natuurimpressies op Tenerife.

Aida Sol Weltanschauungsmodell-©Otmar-Hörl-foto-Wilma-Lankhorst.
Kunst op het zonnedek_ Weltanschauungsmodell ©Otmar Hörl foto Wilma Lankhorst.

Semi all inclusive

AIDA biedt haar gasten een cruise-concept op basis van semi all inclusive. Wij kennen het niet en het gaat als volgt: er zijn geen verplichte zittingen meer zoals we gewend waren bij Royal & Celebrity. We kunnen dagelijks kiezen uit het ruime aanbod van drie buffet restaurants waarbij tijdens de lunch en het diner frisdranken, water, bier en huiswijn zijn inbegrepen. Er staat ook een wijnkaart op tafel waarbij liefhebbers wijn naar persoonlijke voorkeur kunnen bestellen.

In de eerder genoemde brouwerij kun je ook dagelijks gratis eten. In het Brauhaus wordt het eten wel uitgeserveerd, maar betaal je voor de consumpties. Naast dit aanbod, kun je a là carte diners boeken in drie specialiteiten restaurants. Hier betaal je zowel voor de maaltijd als voor de drankjes. De toeslagen voor de speciale maaltijden variëren per dag, het thema heeft vaak een relatie met de bestemming van die dag.

AIDA-Sol-prachtige-shows-aan-boord-©-foto-Wilma-Lankhorst
Prachtige shows aan boord van de AIDA Sol ©foto Wilma Lankhorst

Er is geen apart theater aan boord, maar wel een ‘Theatrium’. Waar je op andere schepen aan atrium hebt, kun je hier op drie verdiepingen, die open zijn in het midden, ’s avonds genieten van shows of ander entertainment. Ook de kunstveilingen worden in het Theatrium gehouden.

 Aida-Sol-header-met-kus-mond-©Feliks-Büttner-selfie-Wilma-Lankhorst.

Onze ervaring

 • Doordat je geen vaste zitting en geen vaste tafel hebt, ben je optimaal vrij in de keuze van het tijdstip waarop je wilt eten.
 • Er zijn geen formele avonden aan boord van de Aida Sol, de sfeer is erg informeel. We leggen heel gemakkelijk contact met medevakantiegangers.
  De voertaal aan boord is Duits, alleen de shows zijn vaak in het Engels om dat het internationale artiesten, dansers, acrobaten en zangers zijn.
 • Door het semi-all-inclusive aanbod is de rekening aan het einde van de cruise beduidend lager dan op onze vorige zeevakanties. Niet alleen het feit dat er tijdens lunch en diner gratis drankjes worden verstrekt, ook de drankjes in de bars, koffiehoeken en de in de brouwerij zijn veel aantrekkelijker geprijsd dan op de door ons zo gewaardeerde Amerikaanse schepen.
 • Ondanks het bizar slechte weer was het TOL op de AIDA Sol: heerlijk schip, fijne bemanning, gezellig & informeel, top sauna, fijne sportruimte, super eten, mooie shows, aantrekkelijke kunstgalerie én bovenal fijn geprijsd.
Aida-Sol-impressie-kunstgalerie-aan-boord-foto-Wilma-Lankhorst
Impressie Kunstgalerie aan boord van de Aida Sol

Enkele reistips

 • We hebben deze reis geboekt bij Stip Reizen. Als onderdeel van Cor&Don vlieg je dan met deze maatschappij. Helaas voor ons, was dat een vlucht met op de heen reis een tussenstop op Fuerteventura. Hierdoor duurde de vliegreis bijna net zo lang als een intercontinentale vlucht naar New York. Als je een losse cruise boekt, kun je er zelf een rechtstreekse vlucht bij boeken naar Gran Canaria. Dat is het overwegen waard.
 • Wij hadden een balkon hut aan bakboordzijde. Alleen tijdens de overtocht naar Madeira hadden wij wat zon op ons balkon. In alle havens lag onze hut in de schaduw en aan de drukke kadekant. Als je een balkon hut boekt op dit traject, vraag dan om een cabine aan stuurboordzijde.

Aida-Sol-Tenerige-La-Laguna-kathedraal-©foto-Wilma-Lankhorst.

 • Op Tenerife kun je zelf een leuke excursie maken met tram naar La Laguna (eindpunt Trinidad). Dit is de oude hoofdstad van dit eiland. Een enkele reis kost € 1,35 (een set van 5 kaartjes samen € 6).
 • Op La Palma hebben we buslijn 300 genomen naar Los Llanos. Een enkele reis naar de zon kost hier maar € 2.40. In de haven hebben we die dag zes regenbogen gezien, de een nog mooier dan de ander. Het echt blije nieuws voor ons was de zon aan de andere kant van de tunnel.
 • De Aida Sol is een middelgroot schip in de Aida vloot, met 1069 hutten en 600 bemanningsleden vonden wij het een heel aangenaam schip. Ervaren Aida-gasten waarschuwden ons voor de grote schepen zoals de Aida Prima en de Aida Nova. de Nova wordt later dit jaar gepresenteerd.

AIDAsol_Marfa-op-het-dek-1-©foto-Aida-Sol.

© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s kunst aan boord van de AIDA Sol met dank aan de AIDA-galerie.

Marfa op het zonnedek van de Aida Sol