Genieten in een groen Frankfurt

Frankfurt__kaart Wallanlage © Wilma Lankhorst
De groene muur nodigt uit voor een wandeling

Het worden een paar groene dagen, ons verblijf in Frankfurt. Als gastheer Tom ons welkom heet in zijn airbnb aan de Sandweg, vertelt hij dat Frankfurt de meest groene stad van Duitsland is. Hij vouwt de kaart voor ons open en wijst de verschillende stadsparken aan. Dat spreekt ons wel aan. We pakken onze fietsen en sturen richting de Main. Als we de Sandweg uitrijden, fietsen we zo het eerste park in. Wanneer we ’s avonds de dag afsluiten aan de Berger Weg met een echt Frankfurter maaltijd stroomt de groene saus rijkelijk over ons bord. Ga je mee op ons groene avontuur?

anl.3-synagoge-paalGroene vestingsmuren
Groen is volop in beweging in Frankfurt. Onder de noemer ‘Park in Progress – Stadtlabor unterwegs in den Wallanlagen’ kun je tot en met 21 september genieten van een stadswandeling/fietstour. De basis van dit creatieve ‘stadslaboratorium’ is de oude vestingmuur van de stad. De oorspronkelijke muur werd in de 14e eeuw gebouwd en vormde de grens tussen ede zogenaamde Altstadt (de oude stad) en de Neustadt (de nieuwe stad). Twee eeuwen later begonnen de inwoners met de afbraak van de stadsomwalling. Dit proces kwam in de 17e eeuw tot stilstand waarna het restant van de stadsmuur werd uitgebreid tot een schans. Vroeg in de 19e eeuw moet de muur het toch ontgelden. Het mooie anno 2014 is dat de vorm van de oude stadsmuur als een groene stervormige gordel in de plattegrond terug te vinden is. Deze zogenaamde ‘Wallanlagen’ vormen een ringvormig park rond de twee oude stadsdelen en bieden nu een podium voor kunstenaars en muzikanten.

Tijdelijke expositie in het park-liefde voor de bomen © Wilma LankhorstGroen moet je eren
De 4e editie van het project ‘stadslabor’ telt 60 objecten over een lengte van 5,2 kilometer. Inwoners van de stad zijn uitgenodigd om hun visie te delen. Al fietsend ontdekken we overal kunstwerken en historische foto’s. Je ziet ze goed door de gele palen en informatieborden die de plek markeren. Onze eerste stop is bij een historische foto in een kijkdoos die verwijst naar een voormalige synagoge. In dit oostelijk deel van de Anlagen (Friedberger Anlage) ligt het accent op de Joodse geschiedenis van de stad. In klapboeken lezen we van allerlei weetjes.

anl.-synagoge anl.4-synagoge-klapboek anl.2-synagoge

Kijk en luister naar de verhalen van de synagogen in Frankfurt © WL

Weet jij bijvoorbeeld waarom de Joden graag in de buurt van hun synagoge wonen? Omdat tijdens de sabbat de streng gelovigen geen gebruik mogen maken van het openbaar vervoer of hun eigen auto. Het is dan praktisch als je in de buurt van het godshuis woont. Verderop in het park bij de Bockenheimer Anlage zien we kleurrijke totempalen die verwijzen naar de nabijheid van ‘die Alte Oper’. Er is ook een stilte plek om even een moment te nemen om de bomen te eren. Als je tijdens de wandeling of fietstocht behoefte hebt aan een pauzemoment dan kan ik je ‘Good times for good people’ met uitzicht op het Operagebouw van harte aanbevelen. De sfeer is super relaxt en het aanbod bestaat vooral uit streekproducten. Wil je meer weten over het project ‘Park in Progress’ lees dan hier verder.

Frankfurt flaneren langs de Main-oever is een populaire bezigheid © foto Wilma_Lankhorst.
Flaneren langs de Main-oever is een populaire bezigheid © foto Wilma_Lankhorst.

Groene oevers

De rivier de Main verbindt de Altstadt met de wijk Sachsenhausen. Op beide oevers is het groen rijkelijk voorradig, overal zien we mensen in strandstoelen en op picknickdekens. Er wordt gewandeld, gegeten & gedronken, gespeeld en lief gehad. Wij volgen met onze fiets de bordjes ‘Groene gordel’ en verkennen de rivier in oostelijke richting. Na de bouwplaats met de nieuwe Europese Bank wordt het steeds groener en rustiger langs de rivier. Goethe kwam hier blijkbaar graag, er is een wandelweg naar hem vernoemd. De ‘Main Radweg’ en de R3 lange afstandsfietsroute voeren je verder langs de Main door de deelstaat Hessen.

Frankfurt Het Stadler museum heeft een duurzaam, groen dak © foto Wilma_Lankhorst.
Het Stadler museum heeft een duurzaam, groen dak © foto Wilma_Lankhorst.

Groen museumdak

Aan de Sachsenhausen kant van de Main ligt ook de wereldberoemde ‘Museumoever’. Liefhebbers van kunst- en cultuur kunnen hier hun portie ‘vitamine K’ aanvullen. Het aanbod aan musea is heel divers. Hier kom ik later in een aparte post graag op terug. In de lijst van groene attracties mag het groene dak van de Stadler nieuwbouw niet ontbreken. Voor de afdeling moderne kunst van het Stadler is in 2009 een nieuw onderkomen gebouwd. Ondergronds en voorzien van veel lichtkoepels ervaar je de kunstwerken op een hele bijzondere manier. Buiten maakt het groene koepeldak onderdeel uit van de beeldentuin van het museum.

Frankfurt, het Strandcafé is een populair ontbijtcafé © foto Wilma_Lankhorst.
Het Strandcafé is een populair ontbijtcafé © foto Wilma Lankhorst.

Geboortestad van Die Grünen

Joschka Fischer gaf eind jaren zestig van de vorige eeuw zijn stad en land een extra groen tintje. Hij richtte de eerste groene partij (Die Grünen) van Duitsland op. In de wijk Nordend kun je van een heerlijk ontbijt of lunch genieten op het terras van Strandcafé (Koselstrasse 46) dat mede door Fischer is opgezet. Streekproducten dicteren hier de kaart.

Frankfurt Park Berger Strasse-2 © foto Wilma_Lankhorst.
Park Berger Strasse-2 © foto Wilma_Lankhorst.

50 tinten groen

Het aanbod aan stadsparken is enorm. Zo kun je als Marco Polo naar de Chinese Tuin op de hoek van Friedberger Anlage en de Berger Straße. Deze tuin is onderdeel van het grotere Bertmann Park. Dit is een oase van rust, bezaaid met bloemperken, lommerrijke grasvelden en schaduwrijke bankjes. Op de hoek van de Bockenheimer Anlage met de Bockenheimer Landstraße zagen we het Rothschild-Park. Wij volgden met onze fiets de Bockenheimer Landstraße en komen zo bij de Palmengarten aan de Siesmayerstraße 61. Als je dit park (uit 1871) met de kassen en vijvers wilt bezoeken betaal je € 7. Voor liefhebbers is er ook nog de dierentuin aan de Alfred BrehmPlatz.

FRA_Groene kamer Goethe

Om je collectie van 50 tinten groen compleet te krijgen, bezoek je Goethe’s dichterkamer in het Goethe-huis aan de Großer Hirschgraben 23-25.

Frankfurt Alle kruiden die we nodig hebben voor de groene saus.
Alle kruiden die we nodig hebben voor de groene saus.

Groene saus

Onze groene dag in Frankfurt, sluiten we in stijl af met een streekgerecht voorzien van groene saus. Als we de Frankfurters moeten geloven was dit Goethe’s favoriete gerecht. De groene saus wordt koud geserveerd. Het traditionele recept bestaat uit een mix van zuring, peterselie, bieslook, kervel, bernagie, tuinkers en kleine pimpernel. Er is ook een populaire alternatieve variatie waarbij het recept bestaat uit esdragon, dille, salie, lavas en citroenmelisse. Deze kruidencombinatie werd ons in de versmarkt (An der Kleinmarkthallen) volop aangeboden. Als je het zelf eens proberen, kijk dan hier en ga de uitdaging aan. Voor nu alvast ‘Smakelijk eten’

 Groene tips

  • Als je met de auto naar Frankfurt gaat, denk dan aan de verplichte milieusticker.    Deze sticker is in ons land o.a. te koop bij de ANWB of online .
  • Frankfurt is perfect met de trein te bereizen. Vanaf Amsterdam-Utrecht-Arnhem reis je per ICE in enkele uren naar de financiële hoofdstad van Europa. Meer weten? Kijk hier .
  • Huur een fiets op neem hem mee in de trein en verken de groene oevers en de vele parken.

Nuttige links
VVV  Frankfurt
Duits Verkeersbureau  Amsterdam

Op mijn Facebook pagina staat een fotoalbum met nog meer groen genieten in Frankfurt. Viel Spaß! Enjoy! Veel plezier.

© foto's en tekst Wilma Lankhorst
© foto Dichterkamer - Goethe-huis van Holger Ullmann met dank aan Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main
© foto Groene saus met hard gekookte eieren - met dank aan Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main

FRA_Groene-saus