D-Day in het Franse Arromanches

Normandie - boekenrekOnze oren spitsen zich, horen we een doedelzak? 
Hoe kan dat op dit vroege uur op dit stukje Franse kust?
Waar is de speler?
We zien boven het graanveld een kop van een bunker. Als we doorlopen zien we er daarna nog een. We hebben een week in Normandië doorgebracht om de stranden van D-Day, de vele musea en de erevelden te bezoeken. Een week terug in de tijd, om meer te leren over de helden van toen. Aan hen hebben we onze vrijheid te danken en dat is een groot goed.

Arromanches richting

Lopen op het klif

In de vroege ochtend vertrekken we te voet vanuit Port en Bessin via de hoge rotsen aan de kust noordwaarts. De zon komt langzaam op en brengt warmte met zich mee. We lopen hoog boven de zee, rechts van ons afwisselend gemaaide weilanden, bospercelen en akkers. Hier en daar liggen nog restanten van bunkers in het landschap. En dan horen we flarden muziek, we staan stil, spitsen onze oren en kunnen het geluid eerst niet goed thuis brengen. De begint de muziek weer en als we doorlopen wordt het geluid steeds sterker. Ja, het is een doedelzak, maar waar dan? We zien alleen een bunker, en dan nog een. Komt het geluid dan uit de bunker?

Batterie de Longues-sur-Mer
Batterie de Longues-sur-Mer © foto Wilma Lankhorst

Batterie de Longues-sur-Mer

We staan aan de voet van een bunker, die hier ‘batterie’ heet. We lopen erom heen en zien de loop van een kanon op zee gericht. En dan opeens weer die muziek. We lopen de bunker in en zien daar de doedelzakspeler die ons met zijn muziek heeft verleid. Het feit dat we hier alleen met de muzikant staan in het vroege ochtend uur maakt de sfeer nog intenser.
Deze bunker lag middenin de aanvalszone van de geallieerden, bovenop een klif aan het Kanaal. De ‘batterie’ heeft een belangrijke, strategische  rol gespeeld tijdens de landingen op D-Day, 6 juni 1944.

Arromanches gezien vanaf de Atlantische klif © foto Wilma Lankhorst.
Arromanches gezien vanaf de Atlantische klif © foto Wilma Lankhorst.

Resten van kunstmatige haven

We lopen terug naar het klif en lopen verder noordwaarts. Na ruim twee uur lopen zien we in de verte in de zee verschillende obstakels. Wat is dat? Een privé gids met Amerikaanse gasten bij zich legt het uit. Wat we zien zijn de resten van de kunstmatige haven die de Britten hier direct na D-Day hebben aangelegd. De geallieerden hadden een haven nodig voor de bevoorrading van hun troepen en aanvulling van voertuigen en tanks. De Duitsers hadden op dat moment de Fransen en Belgische havens nog stevig in handen. Er was maar één optie en dat was zelf een haven  bouwen.

Musée du Debarquement in Arromanches © foto Wilma Lankhorst.
Musée du Debarquement in Arromanches © foto Wilma Lankhorst.

Museum op de vloedlijn

‘Musée du Débarquement’ ligt bijna op de vloedlijn in Arromanches. Hier worden de aanleg, de werking en de vernietiging van dit unieke bouwproject belicht. Als we de film bekijken, krijgen we een beter beeld van de aanleg en de werking van de noodhaven. De collectie bestaat uit een indrukwekkende 30 meter lange maquette en meer dan 2.000 voorwerpen die eer brengen aan de strijders van toen. In de tijd dat wij museum bezoeken, komt de vloed opzetten en veranderd het hele strandbeeld. Deze overgang en later op de dag het terugtrekken van het water is hier een hele bijzondere belevenis.

‘Musée du Débarquement’ Place du 6 Juin, F 14117 ARROMANCHES-les-BAINS
Via drie webcams op de site van het museum kun je live meekijken naar de activiteiten in Arromanches. Wie weet spot je Koningin Maxima vandaag?!

Arromanches 360 graden

Extra:

Boven op de rotsen, iets buiten het centrum ligt het 360° museum. Hier genieten we van een film waarin beelden van nu zijn gecombineerd met historische filmmateriaal. Dit museum is een echte aanrader. Klik hier voor een historisch filmfragment. 

kaarsen we will rememberLees meer over de Nederlanderse landing in Arromanches