Vincent’s prentenwereld digitaal

kunstnieuws

De zittende clown (1896) Prentenserie Elles Henri Toulouse_Lautrec Collectie Van Gogh Museum nu digitaal te zienVincent’s prentenwereld digitaal

Het Van Gogh Museum heeft prentencollectie Parijs ‘fin de siècle’ online gezet. Vanuit een gemakkelijke stoel kun je nu op elke gewenste plek, de Parijse wereld van bijvoorbeeld Van Gogh verkennen. Je kunt digitaal op reis, terug in de tijd, naar de periode 1890 tot 1905. Parijs in het ‘fin de siècle’ bruist als nooit te voren, dat wil je toch meemaken?

Lichtgevoelig

In 2000 kocht de Van Gogh Stichting voor het museum een prentencollectie van een particulier bestaande uit 786 prenten en 18 kunstenaarsboeken. Omdat prenten en affiches erg lichtgevoelig zijn, is het onmogelijk om ze permanent te laten zien. Toch koesterde het museumteam de wens om hun prentencollectie van ruim 1800 afbeeldingen, te delen met liefhebbers. Dat is nu gelukt met behulp van met digitale ontwikkelingen. Het Parijs dat Vincent van Gogh opsnoof, kun je nu thuis herontdekken.

Reine de Joie par Victor Joze (1892 Henri Toulouse-Lautrec collectie Van Gogh Museum nu ook digitaal
Detail campagneposter ‘Reine de Joie – Vincent Joze’ (1892) Henri de Toulouse-Lautrec

Hoe werkt het?

Je opent hier  de speciale prenten afdeling van de website. Als je op een afbeelding klikt, komt deze vergroot op je beeldscherm. Om de afbeelding heen, zie je kleinere illustraties en enkele steekwoorden. Door het gebruik van tags en links worden allerlei artistieke en historische dwarsverbanden zichtbaar. Als je meer beelden van een bepaald thema wilt zien, klik je op die betreffende naam en verschijnen de aanverwante afbeeldingen. Je kunt net zo lang door de Parijse prentenwereld dwalen als je zelf wilt. Door steeds op andere woorden te klikken, verandert je reisroute.

2016_De kleine schrijftmachines Hermann Paul (1896) collectie  Van Gogh Museum

De kleine schrijfmachines - Hermann Paul (1896) © collectie Van Gogh Museum

Prent als Social Media kanaal

In eerste instantie werd de prentkunst in de 19e eeuw in Frankrijk vooral gebruikt om schilderijen en beelden relatief goedkoop te reproduceren voor een groot publiek. In de tweede helft van de 19e eeuw verandert dit idee. Dan gaan kunstenaars zelf volop experimenteren met prent- en druktechnieken. Hierdoor wordt elke druk nu gezien als een apart kunstwerk. Door de oplage bewust klein te houden, gingen de prijzen van de prenten omhoog. Tijdens het einde van de 19e en begin 20ste eeuw, omarmde een nieuwe generatie kunstenaars de prentkunst als een modern medium in hun tijd. Net als nu op Social Media, deelden de artiesten van toen hun uitgangsleven, huiselijke taferelen, ideeën en nieuwe stromingen zoals de Japanse prentkunst, met elkaar en de wereld via prenten. Deze ontwikkeling maakt een digitale reis door de Parijse prentenwereld tot een bijzonder feestje.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan en toestemming van het Van Gogh Museum - Prentencollectie