Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum

Rembrandt Saskia-en-profil-1633-1642-Museumslandschaft-Hessen-Kassel-Gemäldegalerie-Alte-Meister

Saskia (1633-1642) Rembrandt – Museumslandschaft Hessen-Kassel

Liefde in de Gouden Eeuw
in het Fries Museum

Naast het leven van Saskia en Rembrandt staat Liefde in de Gouden Eeuw  centraal in het Fries Museum. Leeuwarden was is die dagen een ontwikkelde en vervarende stad. Ook hier lieten families hun huwelijksportretten en kinderen vastleggen op het canvas. In vier seizoen loop je door de cyclus van de liefde. Schilderijen, zilveren huwelijksharten en doosjes vertellen het verhaal van de liefde in de Gouden Eeuw. Heb jij zin in een feestje? Je bent t/m 17 maart 2019 te gast in het Fries Museum bij Saskia & Rembrandt, liefde in de Gouden Eeuw.

Deel 2

Rembrandt zelfportret-met-Saskia-1629-1633
Rembrandt (zelfportret 1629) en Saskia (1633)

Het beroemdste Friese bruidspaar

Door de eeuwen heen hebben veel Friezen nationale en/of internationale bekendheid gekregen. Voor mij staan Saskia & Rembrandt met stip op één, als het gaat om beroemde Friese echtparen. De liefde van Saskia en Rembrandt vormt de inleiding op de tentoonstelling die je t/m 17 maart 2019 in het Fries Museum kunt zien.

Vier symbolische seizoenskleuren leiden je door de zalen: Groen staat voor de lente en verliefdheid, blauw voor de zomer en het huwelijk. De herfst straalt in geelgoud en laat het gezinsleven zien. In het vierde seizoen, de winter, gloort het avondrood. Ouderdom en afscheid nemen, staan in deze fase centraal. En daarna begint de cyclus weer opnieuw. Bij een vroeg afscheid, hertrouwt de wede-vrouw of weduwnaar. En worden de kansen op een nieuw gezin opnieuw bekeken.

Gouden Eeuw Saskia-en-Rembrandt-laatste-deel-huwelijkshart-portret-3-jarige-Willem-van-Loon-1646-Dirck-D.Santvoort-foto-Wilma-Lankhorst
Het Fries Museum heeft drie zilveren huwelijksharten in haar collectie.

Een mooi symbool dat drie keer terug komt in dit liefdesverhaal is het zilveren huwelijkshart. In de eerste zaal, die gloeit van de liefde, danst een zilveren hart voor je ogen. Halverwege de tentoonstelling hangt er een exemplaar boven een opengeslagen hemelbed. Het laatste beeld dat je ziet voor dat je de tentoonstelling verlaat is een derde zilveren 17e eeuws huwelijkshart. Zo’n hart kreeg de aanstaande bruid (van goede huize) cadeau tijdens de huwelijksaanzoek. De bruidegom in spe reikt zijn geliefde het vurige hart letterlijk aan. Zo kunnen ze het samen vasthouden en koesteren.

 Huwelijksmaal-Eraert-van-Pipenpoy-met-Jel-van-Liauckema-in-de-grote-zaal-van-Liauckemastate-te-Sexbierum-1616

Huwelijksmaaltijd ter eren van het huwelijk van Eraert van Pipenpoy en Jel van Liauckema. Sexbierum (1616).

Liefde & romantiek, bedrog & overspel

In Friesland duik je in het liefdesleven van de rijken uit onze Gouden Eeuw. Je ziet hier de prille, ontluikende verliefdheid en je bent getuige van sprookjesachtige bruiloften. Je bent te gast op societyhuwelijken tijdens de 17e eeuw. Er worden kinderen geboren en verschillende van hen sterven helaas al weer op jonge leeftijd.

Gouden Eeuw Saskia-en-Rembrandt-begin-expo-goudgeel-de-herfst-Fries-Museum-foto-Wilma-Lankhorst
Overgang van de herfst (goudgeel) naar de winter in het Fries Museum.

Gebroken hart

Niet alleen kindersterfte laat een donkere kant van het huwelijk zien. Ook overspel en bedrog komen in het Fries Museum aan bod. Let goed op de symboliek die in verschillende werken wordt gebruikt. Zo staat een hond voor trouw, de papegaai voor een goede opvoeding en verwijzen gebroken eierschalen naar bedrog. Je ontdekt hier hoe het liefdesleven al eeuwenlang spannend én ingewikkeld is. Je ziet hier hoe harten worden veroverd en hoe ze weer worden gebroken. In het Fries Museum deel je lief en leed in de Gouden Eeuw. Je maakt een romantische reis langs het verleden van ons land.

Saskia-en-Rembrandt-begin-kinderportretten-Fries-Museum-foto-Wilma-Lankhorst
Links de kleine Sixtus, luister op de audiotour naar zijn verhaal.

Veel kinderen was het ideaal

Het belangrijkste doel van een huwelijk in de 17e eeuw was het krijgen van kinderen. Alleen bij het krijgen van een nageslacht was de missie volbracht. In de tentoonstelling zijn verschillende werken te zien met kinderrijke gezinnen. Op de rode wand hangen allerlei kinderportretten. Je ziet hier dat kinderen in de 17e eeuw als kleine volwassenen worden afgebeeld. Zowel in hun kleding als in de accessoires is veel symboliek verwerkt. Kijk en luister maar eens goed naar het verhaal van de kleine Sixtus.

Saskia-en-Rembrandt-zaal-overzicht-foto-Wilma-Lankhorst

Audiotour vol liefdesleven

Schrijver en columnist Aaf Brandt Corstius is gevraagd de audiotour in te spreken voor deze tentoonstelling. Brandt Corstius schrijft in haar stukken vaak over relaties. Ze deelt volop leuke details met je over de opzienbarende liefdeslevens die schuil gaan achter de portretten die hier hangen. Voor € 1,50 vertelt Aaf kleurrijke verhalen vol verovering, hartstocht, verdriet en verlies.

Uniek huwelijksalbum

Rembrandt-Saskia_NL

 

 

 

Als je de vele trouwerijen thuis nog eens wilt herbeleven is de kleurrijke catalogus een perfect souvenir. Het boek is te koop in de museumwinkel en hier online te bestellen.

 

 

Guden Eeuw Saskia-en-Rembrandt-beeldwand-Fries-Museum-foto-Wilma-Lankhorst

Saskia & Rembrandt Liefde in de Gouden Eeuw is t/m 17 maart 2019 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

 

Gouden logo Rembrandt jaar 20192019 Rembrandt en de Gouden Eeuw

Saskia & Rembrandt: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum mag je gerust de prelude noemen van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw. In 2019 herdenken we het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn. De meester-schilder wordt geëerd met vele exposities en activiteiten. Het fijne is dat de evenementen over het hele land zijn verspreid. Op deze link staan alle data en activiteiten. Ik wens je een inspirerend, gouden jaar!

Tentoonstelling-Alle-Rembrandts_LR_-Coll-RijksmuseumVolg de Rembrandt-blog special

Op dit blog zal ik je actief op de hoogte houden van het Rembrandt-nieuws in onder andere Den Haag (Mauritshuis), Leiden (Museum de Lakenhal), Leeuwarden (Fries Museum) en Amsterdam (Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum). Ervaar hoe Nederland er uit zag in de 17e eeuw en hoe de mensen leefden in de tijd van Saskia en Rembrandt.

l. campagnebeeld ‘All Rembrandts’ Rijksmusuem.

Ook te zien in Leeuwarden

Fries Museum

 ferhaal-van-frysland-gedicht-Obe-PostmaFerhaal van Fryslân

Op de eerste verdieping kun je kennismaken met Friesland en de Friezen. Weet jij hoe Friesland is ontstaan? Kun jij een paar typische Friese dingen benoemen? In het ‘ferhaal van Fryslân’ ontdek je hoe filmmakers, dichters, zangers en kunstenaars de provincie Friesland in beeld hebben gebracht. Het ‘ferhaal van Fryslân’ is t/m 31 december 2019 te zien.

 Made-in-Holland-zaal-Dutch-Design-foto-Wilma-Lankhorst

Keramiek Museum de Princessehof

Made in Holland neemt je mee door vier eeuwen keramiek geschiedenis in ons land. Het begint allemaal met de productie van Delfts Blauw. Voor velen zal het nieuw zijn dat onze nationale betaalbare, Delfts Blauw, een soort kopie is van het toentertijd veel duurdere Chinese porselein. Nu eens geen made in China, maar Made in Holland als het betere kopieerwerk.

Ook uit Maastricht komt prachtig aardewerk. Tijdens de wereldtentoonstellingen in o.a. Parijs was het aardewerk uit Den Haag en de art-nouveau-keramiek erg gewild. De ceramische rondreis eindigt hier in de zaal met Dutch Design.

Made in Holland, 400 jaar wereldmerk is nog t/m 30 juni 2019 te zien in Keramiekmuseum de Princessehof in Leeuwarden.

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan het Fries Museum, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister, Keramiek Museum de Princesehof en alle andere bruikleengevers.