Rembrandt en de Gouden Eeuw

Museumnacht-Amsterdam-RembrandtHuis-het-grote-atelier-foto-Wilma-Lankhorst.
Sfeer impressie van het grote atelier in het Rembrandthuis foto WL

Rembrandt en de Gouden Eeuw
2019 Feestelijk Rembrandt-jaar 

2019 gaan we in ons land vieren als het grote Rembrandtjaar.  350 Na zijn dood worden alle registers weer eens open getrokken. De Randstad loopt al warm voor een bijzonder themajaar: Rembrandt en de Gouden Eeuw. Bij het lezen van dit overzicht is me direct duidelijk dat er juweeltjes tussen zitten. De opening van dit jubeljaar is in het Fries Museum. De makers van de Culturele Hoofdstad van Europa, dragen de fakkel over aan Saskia van Uylenburgh, de eerste vrouw van Rembrandt. Geniet er van!

2019 Internationaal Rembrandt-jaar

logo-Rembrandt-jaar.In 2019 staat in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. De aanleiding is de 350ste sterfdag van de Rembrandt op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er allerlei activiteiten in onder meer Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar zelf het Nederland in de tijd van Rembrandt in de Gouden Eeuw. Musea die meedoen aan Rembrandt & De Gouden Eeuw 2019 zijn: Museum De Lakenhal; Het Fries Museum; Het Mauritshuis ; Museum Het Rembrandthuis; Het Rijksmuseum.

Op deze speciale website vind je alle informatie over het Rembrandt-jaar

Street-Art-in-Leeuwarden-_-Saskia-van-Uylenburgh-©-Klaas-Lageweg-foto-Wilma-LankhorstStreet art in Leeuwarden Saskia van Uylenburgh door ©Klaas Lageweg.

Saskia en Rembrandt : Liefde in de Gouden Eeuw

Fries Museum, Leeuwarden
24 november 2018 – 17 maart 2019

Met de expositie Saskia & Rembrandt, begint het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw (2019). Saskia, zijn eerste vrouw was de dochter van de eerste burgemeester van Leeuwarden. In de begin dagen stond de jonge schilder in Friesland bekend als ‘de man van…’ In het Fries Museum neemt het bekende bruidspaar ons bij de hand. Zij laten ons zien hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk in de 17e-eeuw. Van de eerste hofmakerij, de sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw. Hier vind je de bezoekersinformatie van het Fries Museum.

December 2018

Haags Historisch Museum, Den Haag

s

  • Johan van Oldenbarnevelt. Man, macht en moord, Haags Historisch Museum, 1 december 2018 – 14 april 2019

Januari 2019

Zeeuws-Museum-Middelburg-Zeeuw Museum in Middelburg

Rondleiding door de Gouden Eeuw
Zeeuws Museum
1 januari – 31 december 2019

 Dordrechts Museum, Dordrecht

Werk, bid, bewonder
Dordrechts Museum
november 2018 – mei 2019

 Rembrandt_van_Rijn-LR_-Portret-van-Eleazar-Swalmius-17e-eeuw-Collectie-KMSKA-Antwerpen
Portret Eleazar Swalmius (17e-eeuw) ©Rembrandt Coll. KMSKA Antwerpen

In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld. ook worden enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling in Dordrecht laat de relatie zien tussen calvinisme en kunst in een brede context. Naast schilderijen en videokunst komen ook literatuur, muziek en kerkarchitectuur aan bod.

Geniet van het werk van schilders van de 17de tot begin 20ste eeuw, zoals Rembrandt van Rijn, Ferdinand Bol, Vincent van Gogh, Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Foto- & videokunstenaar Ahmet Polat geeft een hedendaagse vertaling van het begrip calvinisme in onze huidige samenleving.

Rembrandt en het Mauritshuis

Mauritshuis Den Haag
31 januari – 15 september 2019

 Rembrandt-jaar-Mauritshuis-zaalimpressie.Antoon François Heijligers, Interieur van de Rembrandtzaal in het Mauritshuis in 1884, 1884

Voor het eerst in zijn bestaan toont het Mauritshuis de hele collectie-Rembrandt van Rijn in één tentoonstelling. Van elk werk wordt het verhaal verteld hoe het in de verzameling van het museum terecht is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ Achttien schilderijen vertellen 350 jaar fascinerende geschiedenis

Februari 2019

Rembrandt’s Social Network 

Rembrandthuis – Amsterdam
1 februari 2019 – 19 mei 2019

De eerste expositie in de serie van drie in Rembrandt’s woonhuis in Amsterdam is Rembrandt’s Social NetworkHier worden Rembrandts sociale netwerk in kaart gebracht aan de hand van een aantal hoofdrolspelers. Je maakt o.a. kennis met zijn jeugdvriend Jan Lievens, kunstkenner Jan Six, redder in nood Abraham Francen, zijn kunstenaarsvriend Roelant Roghman. Ook de familie van zijn vrouw Saskia van  Uylenburgh komt aan bod. Op deze tentoonstelling ontdek je werk van Rembrandt dat zelden of nooit in Nederland te zien is.

&

Rembrandt en de Gouden Eeuw High-Society-Marten-Oopjen-Rembrandt-foto-David-van-Dam-Rijksmuseum

Alle Rembrandts

Rijksmuseum Amsterdam
15 februari – 10 juni 2019

Nog nooit pakte het Rijksmuseum zo massaal uit met alle werken van Rembrandt in een tentoonstelling. In het Rembrandt Jubileumjaar kun je alle 22 schilderijen, 60 tekeningen en 300 prenten uit de eigen collectie in één bezoek zien. Alle Rembrandts geeft een fantastisch beeld van Rembrandt als mens, van wat hij om zich heen zag, wat hem fascineerde, hoe hij zijn verhalen vertelt en hoe vernieuwend hij daarin was.

&

April 2019

Mauritshuis, Den Haag

 Rembrandt-jaar-Mautitshuis-Portret-Johan-Maurits.Beeldvorming over Johan Maurits,
Mauritshuis,
4 april – 7 juli 2019

Portret van Johan Maurits (1604-1679)
Graaf van Nassau-Siegen, bouwer van het Mauritshuis, c.1668-1670 door Jan de Baen.

Gouden Eeuw in Den Haag. Glans, glorie en misère.

28 april 2019 t/m 8 september 2019

In de Gouden Eeuw was Den Haag hét centrum van de macht en het politieke middelpunt van ons land. Hier woonden de Oranjes, die als stadhouders een machtspositie genoten. Rond het Binnenhof, het oudste regeringscentrum ter wereld, werden indrukwekkende stadspaleizen voor diplomaten en rijke burgers gebouwd.  In de tentoonstelling de Gouden Eeuw in Den Haag krijg je een scherper beeld van de maatschappij in deze periode. Is het beeld dat we van deze periode hebben wel de realiteit. Is alles wel ‘goud’ dat er blinkt?

Juni 2019

 2019_06_Glenn-Brown-en-Rembrandt Twee doeken van Glenn Brown – Rembrandthuis Amsterdam

 Inspired by Rembrandt 

Rembrandthuis Amsterdam
7 juni – 1 september 2019

350 Jaar na Rembrandt en de Gouden Eeuw, worden nog steeds kunstenaars van over de hele wereld geïnspireerd door zijn werk. De expositie Inspired by Rembrandt laat ons opmerkelijke voorbeelden zien uit de museumverzameling. Het is een verrassende selectie van oud en nieuw, groot en klein, fijn en los. Naast werk van de meester zelf ontdek je bijdrages van Hercules Segers, Edgar Degas en Pablo Picasso, Horst Janssen, Willem den Ouden, Charles Donker én Glenn Brown.

&

September 2019

Rembrandt’s meesterwerk uit het Israël Museum
Joods Historisch Museum Amsterdam
13 september 2019 t/m  10 november 2019

 JCK_AMS_Rembrandt_St-Petrus-in-de-gevangenis_1631_Museum-IsraelTijdens het Rembrandt-jaar organiseert het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam de tentoonstelling ‘Rembrandt’s meesterwerk uit het Israël Museum. Centraal in deze expositie staat Rembrandts werk  St. Peter in Prison (St. Peter Kneeling). Je ziet hier een voorbeeld van Rembrandts talent waarin hij gemoedstoestanden en spiritualiteit afbeeldt door middel van licht en schaduw. Het doek is onderdeel van de Nederlandse kunstcollectie van het Israël Museum in Jeruzalem. Dit mooie schilderij is voor het eerst sinds 120 jaar weer te zien in Nederland.

Rembrandt en de Gouden Eeuw Museumnacht__Amsterdam-RembrandtHuis-het-grote-ateleir-foto-Wilma-Lankhorst.

Impressie van Rembrandts atelier in AmsterdamLaboratorium Rembrandt
Rembrandthuis Amsterdam
21 september 2019 – 16 februari 2020

De laatste expositie in de serie van drie in het Rembrandthuis heet Laboratorium Rembrandt. Hierin komt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. Verschillende wetenschappers en restauratoren hebben in de afgelopen jaren kunstwerken van Rembrandt onderzocht. Daarbij maakten zij gebruik van nieuwe onderzoeksmethoden onderworpen. Dit leverde vaak verrassende en baanbrekende inzichten op.

Oktober 2019

 Mauritshuis-Den-Haag_Nicolaes-Maes-De-oude-kantwerkster-c.-1655
De oude kantwerkster (ca 1655) ©Nicolaes Maes – collectie Mauritshuis Den Haag

Nicolaes Maes  

Mauritshuis – Den Haag
7 oktober 2019-19 januari 2020

Tijdens het feestelijke Rembrandtjaar 2019 maak je in Den Haag kennis met Nicolaes Maes. Hij was één van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. Maes begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen. In dit werk herken je duidelijk de invloed van Rembrandt. In de jaren daarna schilderde Maes vooral intieme huiselijke taferelen. Deze waren meestal afbeeldingen met vrouwen en hun huishoudelijke taken. Vanaf 1660 ontwikkelde Maes een eigen, elegante stijl van portretschilderen. Hiermee werd hij populair bij zijn klanten in Dordrecht en Amsterdam. Dit is de eerste, grote internationale tentoonstelling over Maes. De meer dan 30 schilderijen belichten alle aspecten van zijn oeuvre.

&

Rembrandt end e Gouden Eeuw Rijksmusem_-Nachtwachtzaal-Erik-Smits-2015
De Nachtwachtzaal in het Rijksmuseum, foto Erik Smits

Rembrandt- Velázquez

Rijksmuseum Amsterdam
11 oktober 2019 – 19 januari 2020

In het najaar van 2019 is het weer bal in het Rijksmuseum. De tentoonstelling Rembrandt- Velázquez bevat topstukken van dé grote meesters uit de 17de eeuw. Kunstenaars uit zowel Nederland als uit Spanje. Ontdek schilderijen van de Hollandse meesters Vermeer, Rembrandt en Hals. Verken hun Spaanse tijdgenoten Velázquez, Murillo, Zurbarán  en Ribera. In deze tentoonstelling komen de werken van deze grote meesters voor het eerst samen. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme. De Spaanse en Nederlandse meesterwerken worden in paren gepresenteerd en gaan zo met elkaar in dialoog.

 &

Delft

  • Pieter de Hooch, Museum Prinsenhof, 11 oktober 2019 – 16 februari 2020

Hoorn & Enkhuizen

  • Koele Wateren, Westfries Museum, 26 oktober 2019 – 26 januari 2020

November 2019

Rembrandtj en de Gouden Eeuw Zelfportrett_De-jonge-Rembrandt-1628-De-Lakenhal-Leiden-coll.-Rijksmuseum-AMS
Zelfportret van de jonge Rembrandt (1628) coll. Rijksmuseum Amsterdam

Jonge Rembrandt. 1624-1634

Museum De Lakenhal Leiden
3 november 2019 – 9 februari 2020

Het sluitstuk van het Rembrandtjaar vindt plaats in zijn geboortestad Leiden (1624). Dit is ook de eerste grote tentoonstelling in het volledig gerenoveerde én uitgebreide Museum De Lakenhal. De focus ligt hier op het vroegste werk van Rembrandt, op de eerste tien jaar van zijn kunstenaarschap. Voor deze tentoonstelling wordt een unieke verzameling vroege werken van Rembrandt bijeengebracht. In Leiden zette hij de eerste en cruciale stappen in zijn kunstenaarscarrière. Niet eerder werd een zo complete presentatie georganiseerd over het vroegste werk van Rembrandt. De expositie telt ruim 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen. Naast werk van Rembrandt kun je ook werken zien van zijn tijdgenoten Jan Lievens, Pieter Lastman en leermeester Jacob van Swanenburg.

Rembrandtjaar De-Lakenhal-in-Leiden-impressie-van-de-nieuwe-voorgevel.
Impressie van de nieuwe voorgevel Museum De Lakenhal.

Na  de heropening van Museum De Lakenhal (late voorjaar van 2019) ligt in de vaste opstelling de nadruk op Rembrandt & De Gouden Eeuw.

Saskia-en-Rembrandt-beeldwand-Fries-Museum-foto-Wilma-Lankhorst
Saskia, de grote liefde van Rembrandt. Deze kerstvakantie te zien in het Fries Museum.
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan de genoemde musea - Portret Eleazar Swalmius ©Rembrandt KMSKA Antwerpen, St.Peter in Prison Rembrandt
Gift of Michael and Judy Steinhardt, New York to AFIM, The Israel Museum Collection Photo © The Israel Museum, Jerusalem by Elie Posner