Kunstenaar van de maand Josie Debije

Kunstenaar van de maand: Josie Debije

update 12 maart 2019

Op zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019
exposeren Josie en Jo in het sfeervolle kerkje van Persingen bij Nijmegen. Je bent welkom van 11.00 tot 17.00 uur

   jo-en-josie-over-monstrans_      3e woensdag van de maand: rubriek: 7 vragen aan vrouwelijke kunstenaars

Nieuw in dit eerste lustrum jaar van mijn kunstblog zijn drie vaste rubrieken op woensdag. Naast De Stijl (1), mijn ontdekkingen van hedendaagse niet-westersekunst (2) , stel ik je iedere derde woensdag van de maand voor aan een vrouwelijke kunstenaar (3). Aan de hand van 7 vragen, maak je kennis met bekende en (misschien wat) minder bekende artiesten. In deel drie is het podium voor Josie Debije.

josie Debije -busy-birds-III1. Waar liggen je wortels en hoe zou je het gezin willen omschrijven waarin je opgroeide?

Josie Debije: Ik in 1968 in Bergen op Zoom geboren. Als kind sliep ik bijna letterlijk tussen de tekentafels van het architectenbureau van mijn vader. Geef me een doos met kleurpotloden en je hebt geen kind aan me. Ook mijn moeder was erg creatief; ze werkte met leer, maakte ons interieur op poppenhuis formaat na en bouwde met mij samen hele steden van tandpasta doosjes. Mijn ouders hielden van mooie spullen zoals de Eggchair van Jacobsen en Leerdammer vazen. We gingen vaak naar tentoonstellingen en concerten. In mijn ouderlijk huis was (en is nog steeds) bijna altijd muziek te horen. Ik heb meer dan tien jaar balletles gehad en mocht naar muziekschool. Eerst vioolles, later altviool. Ik heb in een strijkkwartet en diverse orkesten gespeeld.

jo-en-josie-spelen-met-lijnen-I-en-II2. Kun je iets vertellen over je (kunst) opleiding(en) en/of je artistieke vorming? 

Ik wilde graag architect worden. Na drie jaar wiskunde was duidelijk dat dit toch niet echt iets voor mij was. Ik wisselde van middelbare school en koos tekenen als eindexamenvak. Daarnaast volgde ik tekenlessen bij de Bergse kunstenaar Joop Mijsbergen. Toen ik na mijn eindexamen, toelating bij diverse kunstacademies ging doen, had ik een flink gevulde tekenmap. Ik werd overal aangenomen en koos voor de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag, richting grafisch- en typografisch. Na het behalen van mijn diploma heb ik me nog gespecialiseerd in bewegend beeld (Beeld- en mediatechnologie aan de HKU). Aan deze faculteit heb ik later ook les gegeven. Na een hele carrière in de mediawereld, leef ik nu van ‘gewoon’ schilderen.

 Jo en Josie Debije klaasberend

3. Wie inspireert je het meest in je artistieke werk en waarom?

Mijn grootste inspirator is Jo Debije, mijn man. We werken samen als ‘Jo en Josie’ Debije. Jo is de creatiefste persoon die ik ooit heb ontmoet. Hij is zo gedreven, bezeten bijna. Hij bedenkt doorlopend iets, wat nog nooit is bedacht is en wat nog nooit is verzonnen. Jo heeft een enorme wil én de oerkracht om dat wat in zijn fantasie ontstaat ook vorm te geven. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat: doen, doen en doen. Dat motiveert me enorm. Ik ben van nature geneigd om afstand te nemen, te beschouwen. Van Jo leerde ik uitproberen: “als het niet goed uitpakt schilder je er gewoon weer overheen!”

jo-en-josie-tekens-XVIII

4. Hoe ziet een atelier/werkdag er voor je uit?

Na het ontbijt gaan we aan de slag. We werken samen aan meerdere doeken. Dat zijn er meestal een stuk of vijf, zes. We bespreken wat is er die dag nodig is, wie gaat er met wat aan de slag? Regelmatig zet ik een schilderij in de computer en experimenteer met vorm en kleur. Dat is niet hetzelfde als wanneer je dat op het echte doek zou doen. Het gaat veel sneller en geeft een goed beeld of het idee zo uitpakt als we graag willen.

Serie digitaal werk

Daarnaast ben ik bezig met een hele nieuwe serie digitaal werk. Dat zijn combinaties van schilderijen, fotowerk en tekeningen. Ik zit dus iedere dag achter de computer. Echt schilderen doe ik maar een paar uur per dag. Jo maakt de meters op het doek.
’s Middags onderbreken we het werk voor een flinke boswandeling met de hond. Na het avondeten doen we nog een sessie, meestal stoppen we pas tegen elf uur. En dan kijken we nog een film… even wat anders.

jo-en-josie-signs-XVI

5. Heb je ooit een boek gepubliceerd?

Ieder jaar maken we een boek met alle schilderijen die we in dat jaar hebben gemaakt. We exposeren regelmatig, op dit moment lopen er drie expo’s zoals in het Hilton hotel in Stockholm. Begin april gaat werk naar een galerie in Stuttgart. De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) huurt nu voor het derde jaar op rij 17 werken.

jo-en-josie-signs-XIV

6. Welke galerie heb je recent bezocht en waarom zou je mij een bezoek hieraan willen aanraden?

De laatste galerie die we bezocht hebben is Sociëteit Arti et Amicitiae aan het Rokin 112 in Amsterdam. Het was ontzettend leuk om daar te zijn, dat begon al met het monumentale trappenhuis en het lopen over het prachtige tapijt van Barbara Broekman. Er is heel veel te zien, alles hangt op, onder, boven en naast elkaar. Grappig werk, mooi werk.

jo-en-josie-incisie-in-wit

7. Welk boek of film zou je me willen aanbevelen en waarom?

Jasons Wereldgeschiedenis van de kunst, het standaard naslagwerk over de kunstgeschiedenis. Jo en ik hebben het allebei. Het is een heerlijke pil om doorheen te bladeren en bij weg te dromen.
Films die me raken zijn: Amelie, As it is in Heaven en The Notebook.
Wat een liefde! De warmte die er is als mensen echt zijn. Liefde kan alles aan. Dat positieve gevoel, dat geven we ook mee in onze schilderijen. Voor mij stralen onze ‘Jo en Josie’s’ een warme kracht uit. En ik vind het heerlijk om ons werk dat mee te geven!

jo-en-josie-over-het-begin-en-daarna-groen

Mijn relatie met de kunstenaar

Op de zondag vóór de start van 100ste vierdaagse heb ik samen met mijn lief het kerkje van Persingen bezocht. Juist in dat weekend hadden Jo & Josie en een expositie. We hebben eerst wat rond gekeken en kwamen later met Josie in gesprek. De energie spat van hun doeken en we waren allebei direct in de ban van ‘over het begin en daarna  (groen)’. Voor ons staan de kleuren oranje en groen symbool voor de Nijmeegse vierdaagse. We hebben het werk gehuurd en het hangt nu in de hal van onze B&B aan de St. Annastraat.

 

Hier kun je het werk van Jo & Josie Debije in 2017 zien

HAN Faculteit Economie en Management (FEM): Nijmegen, Laan van Scheut 10: nog t/m 15 juli 2017
Hilton Stockholm: Zweden, Guldgränd 8, 104 65 Stockholm: februari en maart 2017
Landeinwaerts: Fellbach / Stuttgart – opening op zondag 2 april: van 3 april t/m 14 mei 2017
Hotel De Molenhoek: Molenhoek, Rijksweg 1 (bij de Mookerheide): van 1 september t/m 1 november 2017
Hotel Ara: Zwijndrecht, Veerweg 10 van 1 november t/m 28 december 2017

Kijk hier voor alle details.

jo-en-josie-tekens-IVwordt vervolgd…

Op woensdag 21 april 2017 maak je op dit blog kennis met de fotograaf Simone Scholtens

Eerder verscheen in deze rubriek het verhaal van

Monique Wolbert
Doro Krol 

© tekst Wilma Lankhorst
 © foto’s met dank aan Jo & Josie Debije