Kunst wandelroute in de Achterhoek

Enghuizen kunstroute 2016 Voorjaarsbouquet © Ute van Aalst - foto Wilma Lankhorst
Wilma bij voorjaarsbouquet © Ute van Aalst

Kunst wandelroute in de Achterhoek

De lentezon lokt ons naar buiten. Het mooie weer daagt je uit om een kunst wandelroute te volgen. Dat kan op Landgoed Enghuizen in Hummelo. Samen met een jeugdvriendin heb ik deze route verkend en enorm genoten. 33 Kunstwerken en veel gedichten verstopt in het ontluikende groen in het Achterhoekse bos bij Hummelo. Je kunt de route nog lopen t/m, maandag 16 mei 2016 (Tweede Pinksterdag). Mag ik je uitdagen?

Videoclip voor een eerste indruk

Programma boekje en gedichtenbundel Kunstroute Enghuizen 2016
Gedichtenbundel en wandelroute kunst op Enghuizen 2016

Routeboekje met gedichten

Jaarlijks organiseert Stichting het Web een kunstwandelroute in Hummelo. Voor mij is dit de eerste kennismaking met dit initiatief en met dit kunstenaarsnetwerk. Vóór we beginnen kopen we een routeboekje (€ 4) waarin alle kunstwerken worden beschreven. Hierin staan ook de namen van de kunstenaars en een serie gedichten maakt het cadeau compleet. Je hoeft het boekje niet te kopen want de route is goed aangegeven. Maar met de extra informatie én de gedichten geven de wandeling wel extra kleur en beleving. De omgeving waarin de kunstwerken staan, liggen, drijven of hangen is erg mooi. De natuurlijke variatie op Landgoed Enghuizen is zeer divers. Jaarlijks stelt Graaf van Rechteren Limburg zijn landgoed ter beschikking voo dit artistieke evenement. Het woonhuis/kasteel is niet in de route op genomen, dat zie je liggen als je van Hummelo naar Toldijk rijdt.

Landgoed Enghuizen Hummelo Achterhoek foto Wilma LankhorstLekker het bos in

Je kunt op twee locaties beginnen: bij café ff naar Steef en bij restaurant de Gouden Karper. Beide locaties aan de Dorpstraat hebben een parkleerplaats, die bij Steef biedt meer mogelijkheden. Het is nog niet gemakkelijk om voor dit blog een keuze te maken uit de 33 kunstwerken. Maar ik kan ze je onmogelijk alle 33 laten zien, bovendien is dan de spanning eraf en beslis je misschien wel om deze editie aan je voorbij te laten gaan. Dat zou echt jammer zijn! Je mist dan het koetshuis, de mooie bruggen over de verschillende waterpartijen, het prachtige uitzicht over het coulissen landschap, de tuinmuur met de heilige huisjes en de Oranjerie van het Landgoed. Daarom hier een samenvatting met mijn persoonlijke Top 5 (in willekeurige volgorde) én de uitnodiging om je eigen favoriet te ontdekken.

Enghuizen kunstroute 2016 Mirror Mirror © Iris Burghout - foto Wilma Lankhorst
Spiegel spiegel © Iris Burghout laat je naar jezelf kijken

Mirror Mirror

De bijdrage van Iris Burghout heet ‘Mirror mirror’ en bevindt zich aan het begin van de route. Het geheel bestaat uit meerdere onderdelen. Het is alsof Burghout ’s een tekening in het bos heeft gemaakt. Wat je hier ziet is een ‘spiegel van het bos’. Ik neem even plaats op de boomstam voor de cirkel en laat de energie van deze plek op in me inwerken. Deze plek gaat als het ware de dialoog met je aan: het gaat hier om de reflectie van de omgeving op de bezoeker, en omgekeerd.

Enghuizen kunstroute 2016 De Zoete Heilige Huisjes © Rik de Ridder - foto Wilma Lankhorst
Plezier bij de Zoete Heilige Huisjes © Rik de Ridder

De zoete Heilige Huisjes

Als we bij het koetshuis rechtsaf slaan, zien we de oude tuinmuur. Rik de Ridder heeft deze mooie locatie gekozen voor zijn serie ‘De zoete heilige Huisjes’ Ik tel 14 witte huisjes, die me aan een kruiswegstatie doen denken. De huisjes staan op een houten stam en zijn gemaakt van witte suiker dat is gefixeerd met gehard palmvet. Het stralende wit van de suiker symboliseert de verleiding van de blanke architectuur. Suiker staat voor het nieuwe gif en palmvet voor een milieuramp. De natuur werkt op de huisjes in. Op zonnige plekken zijn delen al gesmolten. Tussen Pasen en Pinksteren (de looptijd van deze expositie) zal het oude plaats maken voor het nieuwe. In de 14 huisjes ontdek ik allerlei leuke verrassingen. De Ridder omschrijft dit als vertegenwoordigers van het moderne lijden.

Enghuizen kunstroute 2016 Lentelicht © Almende College - foto Wilma Lankhorst
Lentelicht © Almende College

Vreugdelamp

Helemaal blij word ik van het Lentelicht, gemaakt door leerlingen van het Almende College (locatie Bluemers).  Het lentelicht ervaar ik als een vreugdelamp. Een kroonluchter gemaakt van wel honderd kleine roze flesjes. Het lentelicht straalt tussen de ontluikende voorjaarsbomen en lijkt te dansen op het ritme van de wind. In de catalogus lees ik dat de lampen symbool staan voor de lentebloesem en als een wervelwind het licht verspreiden.

Enghuizen kunstroute 2016 Voorspoed © José Botterhuis - foto Wilma Lankhorst
Voorspoed bolt op in de lentewind © José Botterhuis

Voorspoed

Van ver af zie ik kleur vlakken fladderen tussen de bomen langs de bosrand. Voiles van felle kleuren, voorzien van gouden lijntekeningen en hier en daar een belletje. Door de wind verspreiden de koperen klokjes een eigen geluid. Het zijn kleine klokjes waardoor het ijle tonen zijn die prachtig passen bij het frisse voorjaar. José Botterhuis heeft zich voor het maken van deze installatie laten inspireren door gebedsvlaggen. Op de acht vlaggen staan Tibetaanse voorspoedsymbolen die worden verspreid door de wind. Ontdek zelf wat de betekenis is van de lotus, de vaas, de parasol, het Dharmawiel, de vissen of de knoop zonder begin of einde.

Enghuizen kunstroute 2016 Boomspiraal © Jan Opdam - foto Wilma Lankhorst
Boomspiraal © Jan Opdam met op voorgrond varenknop (Koru)

Boomspiraal

Een van de laatste kunstwerken op deze route is de Boomspiraal van Jan Opdam. Sinds ik 15 jaar voor het Verkeersbureau van Nieuw-Zeeland heb gewerkt, heb ik iets met de spiraalvorm. Voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Aotearoa (het Land van de Lange Witte Wolk) staat de Koru (Maori voor spiraal) voor het zich steeds vernieuwende leven. Hier ligt een spiraal opgebouwd uit stukken boom. Jan Opdam zegt dat hij én de boom dit kunstwerk samen hebben gemaakt. De een heeft de materie aangeleverd en de ander heeft er iets speels mee gedaan. De spiraal is een oervorm in de natuur en altijd op weg naar het volmaakt evenwicht.

Tot slot nog een jachttrofee

Zoals gezegd vind je op deze route naast beeldende kunstwerken ook verschillende woordkunstwerken. Zo ontdek je op de route twaalf jachttrofeeën met gedichten en even voorbij boerderij de Klevenhorst  heeft Rolf Wolters de Poëzieplek gecreëerd. Dit laatste is een plek om poëzie te laten klinken, een plek om naar muziek en gedichten te luisteren. Maar ook een plek om gewoon even lekker te zitten. Ik eindig dit inspirerende bezoek graag met een gedicht uit de serie Jachttrofeeën:

Enghuizen kunstroute 2016 Jachttrofeeën © Jan Opdam - foto Wilma Lankhorst
Enghuizen laan met jachttrofeeën en gedichten © Jan Opdam & De Omsmeders

Klinkplek

(door Lidwiene Vermeij)

In het lichte landschap loopt
een kleine zanger met groene benen
op een bloemige bekleding
bewegend in de wind als muziek.

Een tapijt van gras ligt in het verschiet
maar grillige paden houden het tegen
omdat er onvermoede afgronden liggen
met een diepe, diepe blauwe zee.

Ieder moment vallen er tonen
regelrecht naar de woorden
die klinken langs het pad
op een plek waar de poëzie zingt.

Enghuizen kunstroute 2016 Zie jij ze vliegen (detail) © Jacqueline van Seters - foto Wilma LankhorstJe kunt de wandelroute ‘een landgoed vol kunst’  nog tot 16 mei 2016 zelf verkennen in Hummelo. Wie een catalogus koopt, kan meedoen aan de publieksprijs waarmee je een waardebon twv € 100 kunt winnen. Deze prijs kun je verzilveren bij ‘het Web’ het organiserende kunstenaarscollectief.

Detail van 'Zie jij ze vliegen?' Jacqueline van Seters

Verras me …met je keuze!

Vertel met welk kunstwerk jou favoriet is. Zet je foto (als reactie) op dit blog, en vertel me waarom juist dit kunstwerk je belangstelling heeft wekt.

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© gebruik van de foto’s (en gedicht) met dank aan de betreffende kunstenaars en het Web