UPDATE augustus 2022
Museum Het Valkhof gaat verbouwen. Het museum wordt gerenoveerd en krijgt een toegankelijkere uitstraling. Ook de presentaties van de collecties worden vernieuwd.
Vanaf 1 oktober 2022 sluit het museum daarom tijdelijk de deuren van het pand aan het Kelfkensbos voor bezoekers. De benedenverdieping blijft tot het einde van het jaar nog wel open voor scholenbezoek.
Vanaf 1 maart 2023 is een deel van de collectie te zien in het voormalige ABN AMRO gebouw.
In het voorjaar van 2025 opent het vernieuwde Museum Het Valkhof aan het Kelfkensbos.
Op een heerlijke zomerse dag zijn we even terug in onze voormalige woonplaats Nijmegen. Bij een kop koffie ontdekken we een folder met de aankondiging: ‘geel als citroen, rood als tomaat’. De kleurrijke beeldtaal en ontwerpen spreken ons erg aan. We verlaten de Houtstraat en lopen naar Museum Het Valkhof. Daar exposeren product- en meubelontwerper Ineke Hans en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen. Op uitnodiging van het museumteam bekennen zij deze zomer samen kleur. Omdat de expositie een doorslaand succes blijkt, is de termijn verlengd en kun je ‘geel als citroen, rood als tomaat’ nog t/m 31 januari 2021 zien in Nijmegen. AANRADER
Sneak preview: ‘geel als citroen, rood als tomaat’
Wat was de aanleiding voor deze tentoonstelling?
Het team van Museum Het Valkhof in Nijmegen, heeft meubel- en productontwerper Ineke Hans en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen uitgenodigd (uitgedaagd?) om samen een tentoonstelling te maken. Het moest een expositie worden waarin ze duidelijk zichtbaar op elkaars werk reageren. Het resultaat kreeg de titel ‘geel als citroen, rood als tomaat’. Bij deze titel mag je je eigen fantasie volop laten werken. Eén ding is duidelijk: Hans en Mattijssen bekennen kleur.
Hoe is de tentoonstelling ingericht?
Museum het Valkhof heeft maar liefst vijf zalen vrij gemaakt voor ‘geel als citroen, rood als tomaat’. Op de eerste verdieping van het museum ontdek je volop dialogen tussen ontwerpen van Hans en tekeningen en collages van Mattijssen. Het zijn ‘gesprekken’ die je in je dagelijkse omgeving niet vaak ziet of hoort: kapstokken praten met bomen, stoelen nodigen plastic emmers uit, yoga wordt beoefend in een kleurrijke kruidenierszaak. In totaal hebben de kunstenaars samen 26 scènes ingericht. Bij je entreebewijs krijg je een boekje mee dat is, gedrukt op krantenpapier. Elke scène wordt hierin als een tekening aan je voorgesteld. Bij de illustraties staan teksten van IH (Ineke Hans) en EM (Erik Mattijssen).
Wat is de betekenis van deze tentoonstelling?
Zowel Mattijssen als Hans hebben een warme belangstelling voor het object en het interieur. In mijn beleving zijn ze allebei beelddenkers. Hans houdt van duidelijke beeldtaal en Mattijssen roept via zijn tekeningen gedetailleerde beelden op uit zijn persoonlijke herinneringen. In deze tentoonstelling heeft het team van Museum Het Valkhof beide kunstenaars uitgedaagd om een expositie te maken waarin ze duidelijk zichtbaar op elkaars werk reageren. Toen ik door de zalen met de 26 scènes liep, bekroop me regelmatig het idee dat de getoonde taferelen/installaties misschien toch in gezamenlijkheid zijn ontworpen? Maar dat is zeker niet het geval! De symbiose tussen de artistieke werelden van Ineke Hans en Erik Mattijssen is erg inspirerend.
Wie zijn Ineke Hans & Erik Mattijssen?
Ineke Hans is geboren in de Achterhoek (Zelhem, 1966). Na haar middelbare school ging ze naar Arnhem naar de Academie voor Beeldende Kunsten en Kunstnijverheid (nu ArtEZ). Ze begon in de richting ‘vrije kunst’ maar stapte al snel over naar 3D-Design. Hans studeert in 1991 af en verhuist in 1993 naar Londen voor een vervolgstudie aan de Royal Collage of Art. Met haar Master in Future Design sluit ze deze studie in 1995 ook succesvol af. De winkelketen Habitat UK benadert haar voor een baan als meubelontwerper, hier komen als snel accessoires bij. Nog geen twee jaar later, zet ze haar eigen lijn op. Hans zet hiervoor zelf een presentatie op in The Tramshed in Oost-Londen.
Ontwerpstudie in Arnhem
In 1998 komt Hans terug naar ons land en opent ze een eigen ontwerpstudio in Arnhem: Studio Hans. In eerste instantie richt ze zich volledig op haar eigen ontwerpen. vanaf 2003 werkt ze steeds meer samen met fabrikanten zoals Arco, Ahrend en Royal VKB in ons land en verschillende andere internationale bedrijven. Ineke Hans laat zich voor haar gebruiksobjecten inspireren door zowel traditionele als door nieuwe materialen en technieken. Ze streeft naar een heldere beeldtaal. Ook musea zijn dol op de ontwerpen van Hans. Ineke Hans is een graag gevraagde gast/spreker bij internationale debatten over vormgeving. In 2014-2015 was de gasthoogleraar Product Design aan de Universiteit in het Duitse Kassel. In oktober 2017 is ze begonnen als professor ‘Design and Social Context’ aan de Universiteit der Kunsten in Berlijn.
Ineke Hans streeft in haar ontwerp altijd naar een heldere beeldtaal.
Daarnaast gaan bij haar praktisch en mentaal functionalisme hand-in-hand.
Erik Mattijssen
Erik Mathijssens geboortegrond ligt in de Gelderse Vallei (Veenendaal 1957). Na de middelbare school verhuist hij naar Amsterdam voor zijn studie aan de Rietveld Academy (1979-1984). Zijn eerste expositie na zijn opleiding heeft Mattijssen bij galerie Wiemelink in Doetinchem. Vanaf 1987 tot heden verblijft Erik Mattijssen met grote regelmaat ergens op deze mooie planeet als ‘artist in residence’. Als werkend kunstenaar op locatie woonde hij tijdelijk in Ierland, Spanje, Frankrijk (Parijs) en in Duitsland (Berlijn). Anno 2020 woont en werkt hij in Amsterdam.
Sweet memories
Als beeldend kunstenaar werkt Mattijssen graag met (olie-)krijt, gouache en pastel. Mattijssen laat zich inspireren door de (dagelijkse) dingen om hem heen. Van een pak koekjes, tot een cactus, van een fles jenever tot een stapel plastic emmers. Hij tekent veel en maakt ook collages en installaties. Op zijn vele reizen laat hij zich o.a. inspireren door het interieur en/of de etalage van talrijke pittoreske eenmanszaakjes. Hij weet al tekenend en schilderend zeer gedetailleerde herinneringen op te roepen. Beelden die weer refereren aan ons collectieve geheugen. Als je voor zijn werk staat, is het alsof je wordt meegevoerd naar plekken en herinneringen die je vaag voorkomen. En soms zelfs een glimlach op de gezicht toveren … ‘sweet memories’.
‘Ineke Hans & Erik Mattijssen staan voor:
tekeningen, meubels, comfort, muziek & plezier!
Mijn ervaringen met ‘geel als citroen – rood als tomaat’:
- ‘geel als citroen, rood als tomaat’ is een feest voor het oog, de scènes zijn verrassend, ze prikkelen je zintuigen;
- Toen ik door de zalen met de 26 scènes liep, bekroop me regelmatig het idee dat de getoond taferelen in gezamenlijkheid zijn ontworpen. Dat is niet het geval, maar de symbiose tussen Hans en Mathijssens werk is inspirerend;
- Na twee uur ‘geel als citroen, rood als tomaat’ voelde ik me blij en vol energie. Ik begrijp helemaal waarom het museumteam heeft besloten deze tentoonstelling te verlengen tot het begin van 2021.
‘geel als citroen, rood als tomaat’ is nog tot en met 31 januari 2021 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.
© tekst, foto en video Wilma Lankhorst
© gebruik van het beeldmateriaal met dank aan Museum Het Valkhof, Ineke Hans, Erik Mattijssen en alle bruikleengevers.
Meer weten over Studio Ineke Hans? Lees dan hier verder.
Meer weten over Erik Mattijssen? Klik dan hier.
video Ineke Hans en de Toonkamer
Leuke weetjes…
Onderzoek leerde me dat
- Ineke Hans net als ik in de Achterhoek, in Zelhem, is geboren;
- Erik Mattijssen zijn eerste expositie had in mijn huidige woonplaats Doetinchem;
- Dat Hans & Mattijssen nu samen exposeren in mijn voormalige woonplaats Nijmegen.