Step into the Sixties in het Tropenmuseum

Een jaar lang kunst uit 1960
step into the Sixties gevel Tropenmuseum Amsterdam met Eva © James Barnor
Eva is het campagnebeeld van Step into the Sixties © James Barnor

Step into the Sixties

Wat weet jij van 1960?
Droeg jij hippie kleren? Was je een dolle Mina of balde je je vuist voor ‘Power to the people’? Wat gebeurde er in ons eigen land en hoe zag de wereld om ons heen eruit? Naast algemene beelden ben ik opzoek naar meer specifieke vragen zoals welke kunstenaars bepaalden het beeld van 1960? Wie voerde de hitlijst in dat jaar aan, wat was de mode? Welke boeken werden er gepubliceerd, welke beelden horen bij 1960? In de expositie
The Sixties’ krijg je antwoorden op allerlei vragen over de roerige jaren 60.
Wat wil je leren over de jaren 60?

vlog ‘Step into the sixties’ in het Tropenmuseum in Amsterdam

 

Step into the Sixties slogan Power to the People © Tropenmuseum Amsterdam
Bekende spreuken uit de jaren 60 © Tropenmuseum AMS

The Sixties in het Tropenmuseum

Op de eerste verdieping van het Tropenmuseum stap ik de jaren zestig binnen. Leuzen als ‘Power to the people’, ‘Black Power’, Get out of Vietnam’ schreeuwen me toe. Kunstenaars ontwierpen politiek getinte affiches waardoor er een nieuw wereldwijd bewustzijn zichtbaar werd. Het nieuwe element dat het Tropenmuseum met deze tentoonstelling toevoegt aan ons collectief jaren zestig geheugen is het beeld van de niet-westerse wereld. Ieder volk herinnert zich een tijdperk primair vanuit zijn eigen perspectief. Dolle Mina en de opkomst van het feminisme zijn trends in de westerse wereld. Maar wat gebeurde er in bijvoorbeeld Azië en Afrika? Kolonies kregen uiteindelijk hun vrijheid terug. En wat wil je dan met je land en de herwonnen vrijheid?

blog Sixties - Wat deed je in 1960 - Tropenmuseum Amsterdam
Vrije vogels in de jaren 60 © Tropenmuseum AMS

Eigen beleving

In verschillende delen van de wereld werd de dynamiek van de jaren zestig op eigen specifieke manier beleefd. Zo werden in het Caraïbische gebied een aantal landen onafhankelijk. De bevolking keek hoopvol naar een nieuwe toekomst. Ook in de Arabische wereld was de stemming in eerste instantie optimistisch en hoopvol. Nederland probeert opnieuw grip te krijgen op Nieuw-Guinea en stuurt het vliegtuigschip De Karel Doorman naar Indonesië. In België trouwen koning Boudewijn en zijn Spaanse geliefde Fabiola. Rusland schiet een Amerikaans spionage vliegtuig uit de lucht boven de Oeral, Kennedy wordt president van Amerika en de Nederlandse film ‘Glas’ van cineast Bert Haanstra krijgt een Oscar.

Sixties muziek in de jaren 60 Tropenmuseum Amsterdam
Kies je favoriete muziek uit de jaren 60

Sixties in vijf thema’s

Door de toevoeging van de oost- en zuid-visie op de wereld, is deze tentoonstelling verrassend divers. Door de veelheid soms ook weer wat oppervlakkig, maar als je dat ervaart als een kennismaking met een nieuwe kijkwijze dan krijg je toch iets extra’s. De tentoonstelling is verdeeld in vijf grote thema’s waardoor voor mij losse delen weer bij elkaar komen. Je verkent de Sixties hier vanuit het gezichtspunt van de globalisering, de dekolonisatie, het utopisme, de tegenculturen en de protestbewegingen.

Step into the Sixties - globalisering - wat gebeurde er toen in Afika
De Sixties vanuit Afrika bekeken in Tropenmuseum in Amsterdmam

Opkomst globalisering

In het begin van de jaren zestig komt de globalisering op gang. Hierdoor kregen nationale trends opeens internationale navolging. Dit zie je onze andere terug in de mode. De mini rok die in de jaren zestig een grote hit werd in Londen werd ook graag gedragen in Nigeria en in Thailand.
In een andere vitrine zie ik allerlei voorwerpen van hergebruikte verpakkingen. Westerse producten in blik zoals Coca Cola, Heineken en Brasso werd in de voormalige koloniën opnieuw verwerkt tot gebruiksvoorwerpen die terplekke werden gebruikt zoals een olielamp of kinderspeelgoed. Fotografen maakten kennis met nieuwe culturen en gebruikten mensen van de straat als nieuwe frisse blikvangers voor hun werk.

blog Sixties Wilma in Tropenmuseum Sixties selfie actieMijn ervaring

The Sixties is een beknopte maar inspirerende tentoonstelling. Erg leuk vind ik de persoonlijke uitspraken en ervaringen van enkele Amsterdammers. Samen met hun bewaarde hippiekleding geven ze een heel herkenbaar beeld van de bewogen jaren 60. Even verderop ligt een rode broek van rocker Jimi Hendrix. Het verhaal gaat dat de rocker tijdens een optreden uit de broek scheurde en hem later uit een auto raampje gooide. Een fan pakte de broek en nam hem mee naar huis. Via de radio beluister ik enkele muzikale hits uit deze periode.

Met zevenmijlslaarzen zie ik even verderop een afbeelding van hotel l’Amité dat het resultaat is van een samenwerking tussen Afrikaanse bedenkers en bouwexperts uit Egypte en Mali en de utopische architectuur voor regeringsgebouwen in Brasilia, de nieuwe hoofdstad van Brazilië. Ik laat me op verschillende locaties in de expositie, bijpraten onder een haardroogkap. De extra uitbreiding met de ontwikkelingen in de niet-westerse wereld ervaar ik als een verrijking.

Step into the Sixties’ geef je een wereldwijde blik op de jaren 60 en is nog tot 13 maart 2016 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.
Gratis met de Museumkaart
Voor liefhebbers van de jaren zestig is de lezenswaardige catalogus met mooie foto’s en verhalen een interessant aandenken aan deze middag terug in de tijd.

© tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s met dank aan en met toestemming van het Tropenmuseum.

blog Sixties rode fluwenbroek Jimi hendrix 4 juni 1967 concert Londen

Jimi Hendrix gooit na concert in Londen (4 juni 1967) zijn gescheurde fluwelen broek uit het autoraam. Nu te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.