Dat street art en graffiti serieuze zaken zijn in Den-Haag , zie je direct als je het The Hague Street Art Magazine openslaat. Dit voorjaar is de zevende editie van dit kleurrijke tijdschrift verschenen. 72 Pagina’s vol foto’s, tips en verhalen van nieuw werk in de Hofstad. Ontdek gratis het Haagse museum-op-straat in de wijk Binckhorst Den-Haag. Ik wens je een inspirerende dag.
The Hague Street Art
Dat onze Hofstad ook internationaal aan de weg timmert met street art & graffiti blijkt wel uit de keuze voor een internationale naam: The Hague Street Art (THSA). THSA is één van de twee platforms van de Stichting Aight, het kenniscentrum over hiphop en street art in de regio Haaglanden. THSA stimuleert beeldende kunst in de openbare ruimte. Daarnaast zetten ze zich in voor het professionaliseren van jonge kunstenaars en het promoten van deze artiesten. THSA heeft mede als doel het klad- en plakvandalisme in de Regio Haaglanden te voorkomen. Het stimuleren van kunst in de openbare ruimte is hiervoor een effectief middel. THSA zet kunstenaars in voor educatieve projecten en workshops. Ze verbinden ook artiesten een potentiële opdrachtgevers en stimuleren (jonge) kunstenaars om mee te doen aan evenementen en exposities.
Street art routes
Om een eerste indruk te krijgen van de potentie van het aanbod van street art & graffiti in een stad schrijf ik me vaak in voor een (persoonlijke)rondleiding. THSA biedt drie opties aan door de wijk Segbroek, variërend van een tot drie uur waarbij je respectievelijk 32 tot 81 kunstwerken te zien krijgt. Deze optie wordt in verband met corona tijdelijk niet aangeboden. De Binckhorst route die het THSA op haar website voorstelt is een mooi alternatief. Je kunt deze route met je app lopen of thuis een papierenversie uitprinten.
Street art Binckhorst route
De Binckhorst route is met het openbaar vervoer prima bereikbaar. Je stap op Den Haag Centraal uit de trein en naar wens huur je daar een Ov-fiets. Of hier HTM stadsbus (28) pakken naar halte Zonweg, op twee minuten lopen van de Binckhorstlaan. We gaan het liefst op een zondag(morgen) op pad, dan is het in de meeste steden nog relatief rustig. Het vroege opstaan wordt ook dit keer beloond. Op de Binckhorst route ontdekken we street art en graffiti op soms heel verrassende plekken. Naast blinde muren van gebouwen en transformatiehuisjes is hier ook een muurschildering op een begraafplaats te vinden. Wie meer tijd heeft dan een dag, kan ook een kamer in street art sfeer boeken in het Teleport Hotel op de Binckhorstlaan 131.
Panter, kippen en een Solex
Komend vanaf Den Haag centraal is het werk van Collin van der Sluis de blikvanger. Maar vóór we deze muurschilderingen bekijken, nemen we tijd voor kleiner werk zoals het stencil met de panter (2018) van Patrick de Leede. Op een elektriciteitskast jaagt een panter op kippen die van oudsher op de Binckhorst rondscharrelden.
Ook voor kunstenaar Angst is de geschiedenis van de Binckhorst een inspiratiebron. Zijn gestencilde Solex (2018) is een eerbetoon aan de bromfiets die hier in de Binckhorst werd gemaakt.
Nationale en internationale street art artiesten
En dan komen we bij het grote werk. Op nummer 151 is de Franse illustrator Darry Perier helemaal los gegaan in zijn ‘retro eighties stijl’. In dit gebouw is werk te zien van de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Zesta en Page 33. Helaas hebben wij dit werk niet gezien omdat het bedrijf dat hierin werkzaam is op zondag gesloten was. Op de blinde muur van de Umbrella Acadamy trakteren Collin van der Sluijs en zijn collega Stefan Thelen (artiestenaam Super A) ons op een prachtig portret (2019). We zagen eerder werk van dit duo in Heerlen.
Fokkerhaven met Bier & Brood, Zesta & Page 33
We lopen de Fokkerstraat in, aan het einde ligt een kleine binnenhaven. Aan beide zijden is een horecazaak. Op de gevel van wine- en foodbar Glaswerk is rechts boven de aanbouw nog een deel van de zwart-wit creatie te zien van Bier & Brood. Onder de naam ‘Bier & Brood’ werken twee illustratoren Koen Harmsma en Jelmer Noordeman samen. Zij werken graag in zwart wit en proberen daarbij de toeschouwer het gevoel te geven dat hij/zij kan verdwalen in het werk. Iets verderop aan de Fokkerhaven, op de achtermuur van de Fokkerterminal brengen Zesta en Page een ode aan de koffie. In 2018 hebben zij hier een muurschildering gemaakt waarop de koffie uit de kopjes swingt.
Planet Bick en ‘the flying lady’
Na ons koffiemoment lopen we terug naar de Binckhorstlaan en vervolgen onze route. Na de entree van de Fokkerterminal zien we een groot werk ‘Planet Binck’ (2019, een gezamenlijke productie van drie kunstenaars Erwin Verkade, Ringo Mollinger (Den Haag, 1984) en Sergio Andrea (artiestenaam Mr. Wany) (Brindisi, 1978). Links van dit werk vliegt de ‘flying lady’(2019) voorbij. Dit is een co-productie van verschillende vrouwelijke street art kunstenaars Sophia den Breems, Marilou Klapwijk, Page 33 en Dünya Atay.
Skatepark Sweatshop
We lopen langs de vliegende dame en komen op nummer 271 bij Skatepark Sweatshop. Op deze locatie worden street art en graffiti gecombineerd met skaten en hiphop. Als wij er zijn schijnt de zon en wordt de ‘half pipe’ intensief gebruikt door jonge skaters. Op de binnenbaan worden filmopnames gemaakt. Ik krijg even de kans, om in stilte, enkele foto’s te maken in deze hal. Op deze locaties worden ook graffitilessen voor de jeugd aangeboden. In de winkel liggen gratis exemplaren van het The Hague Street Art Magazine. Aanrader! Neem hier even de tijd, ontdek de uil en de ooievaar en laat je verleiden door ‘more street art’.
Welkom in de Binckhorst
Het WELKOM van Ringo Mollinger (1984) op de Binckhorstlaan is bijna ons vaarwel op deze route. Iedere letter van dit werk vertelt een eigen verhaal over de Binckhorst. Om het geheel leesbaar te houden, heeft Mollinger gekozen voor vierkante letters, met daarin grafisch werk. Welke verhalen herken jij?
Bidkapel op begraafplaats St. Barbara
De laatste plek waar je street art zou verwachten is op een begraafplaats. Hier in Den Haag vind je een muurschildering op de katholieke begraafplaats St. Barbara. Kunstenaar Patrick Goos heeft onder zijn artiestennaam ‘Patrick Artdrenaline’ in 2018 op verzoek van de begraafplaats een sfeervolle muurschildering in de bidkapel aangebracht. Wij steken op deze mooie locatie een kaars aan voor onze vriendin in Mexico die op de dag van ons bezoek haar verjaardag viert.
Het leger des Heils in stripvorm
Naast de ingang van de begraafplaats ligt het gebouw van het Leger des Heils. Op de muur richting de Binckhorstlaan heeft grafisch vormgever en illustrator Sophia den Breems (1990) het werk en de missie van ‘het Leger’ in stripvorm getekend. In 2017 heeft het team van het Leger Sophia benaderd met de vraag om verschillende facetten van ‘het Leger’ te laten zien. Je ziet hier onder andere een heilsoldaat, een duif (symbool van de vrede), een stapelbed, voedsel dat wordt uitgedeeld en een mooi eerbetoon aan Leger-icoon Majoor Bosshardt (1913 – 2007). ‘Het Leger’ is onze laatste stop op de Binckhorst route. Er zijn meer schilderingen te zien dan hier beschreven. Hier kun je de kaart downloaden waarop de Binckhorst-route staat.
Onze laatste stop: de Kattensteeg
Eén van de projecten die mijn aandacht trok in het THSA magazine is de Kattensteeg (2020) aan het Achterom in het centrum van de stad. Vóór we Den Haag verlaten, koersen we nog een keer naar het Binnenhof, via de Passage komen we op de Achterom. Een daar is het een beestenboel. Marilou Klapwijk, SOGOshow (artiestennaam voor kunstenaarsduo Sophia den Breems & Gordon Meuleman), Dünya Atay, Zesta en Page 33 hebben zich hier helemaal uitgeleefd op het thema katten. Katers, poezen en kittens liggen, spelen, klauteren en spinnen op de Achterom. Verschillende krabpalen en rode draden verbinden de spelende viervoeters tot een grote familie in deze kattensteeg.
Meer weten over street art in Den Haag, bezoek dan de website van THSA. Via deze link kun je online de 7e editie van het THSA magazine bekijken.
StudioZepa is de naam voor de nieuwe samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse street art kunstenaars Zesta en Page 33. Klik op deze link en bekijk hun creaties. Veel plezier!
© tekst en foto’s Wilma Lankhorst.
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan de genoemde kunstenaars en THSA.