Voel jij de lentekriebels al? De zon wint aan kracht, de natuur bekent weer meer kleur. De deuren van de musea staan weer open en er zijn mooie collecties te zien. In deze bijdrage een aantal lente tips voor een dagje uit met een vriend of vriendin. Even de gedachten verzetten, tot rust komen en nieuwe inspiratie op doen. Ik wens je energieke dagen.Lees verder Lentekriebels in musea en galerieën.→
De bekendste Engelandvaarder van ons land is zonder twijfel Erik Hazelhoff Roelfzema (1917-2007). Hij werd bekend door zijn boek en later de film ‘Soldaat van Oranje’. Maar er zijn nog 1705 andere Engelandvaarders, mannen en vrouwen die ook de gevaarlijke tocht hebben gemaakt. Allen met het doel actief de strijd tegen de vijand aan te gaan. Noordwijk eert hen nu met het Museum Engelandvaarders. Hier wordt het hele verhaal van de soldaten van oranje verteld.
UPDATE 12 JULI 2024 Vandaag is de de laatst nog levende hashtag#Engelandvaarder mevrouw Ellis Brandon (101) overleden.
Mevrouw Brandon is in 1923 Amsterdam geboren en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze op haar 17de al actief in het verzet. Ze helpt Joodse gezinnen, is betrokken bij diefstal van bonkaarten en ze bracht o.a. het Parool rond. En dan moet ze vluchten! Nadat ze in 1942 in Engeland aankomt, krijg ze aanbiedingen voor, naar haar mening, weinig zinvol werk. Uiteindelijk krijgt ze een militaire functie en speurt ze het luchtruim boven Londen af naar mogelijke aanvullen vanuit de lucht. In 1980 is Ellis Brandon onderscheiden met het hashtag#Verzetsherdenkingskruis.