Andy Warhol in Beurs van Berlage

Andy-Warhol-entree-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-foto-Wilma-Lankhorst
Let’s go bananes

ANDY WARHOL in Beurs van Berlage

Wat hebben Andy Warhol en oud radio DJ Lex Harding met elkaar gemeen? Waarom begon mediaondernemer Harding aan het verzamelen van PopArt? Deze en nog meer vragen kom je tegen in de expositie Andy Warhol in de Beurs van Berlage. Tot en met 30 september 2017 kun je in Amsterdam alle antwoorden vinden. Krijg je de unieke kans om ’The Factory’ van Warhol te betreden, kun je Mick Jagger horen zingen en door een ere haag van koninginnen wandelen.

Sneak preview

Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-deel-uit-serie-Mick-JAgger-1975-foto-Wilma-Lankhorst
Deel uit serie zeefdrukken Mick Jagger (1975). Harding heeft ze allemaal!

Lex Harding

Zonder Lex Harding was deze expositie er niet geweest. Daarom een korte terugblik op zijn leven en werk. Mijn eerste herinneringen aan de nu 72-jarige Harding gaan terug naar mijn tiener- en studentenjaren. De kleurrijke kunststroming PopArt begon op het moment dat ik het levenslicht zag. Begin jaren zestig, Harding was toen net twintig en hij maakte de ontwikkeling van PopArt bewust en van dichtbij mee. Als diskjockey en later als presentator van de Top 40 zag hij LP-hoezen die waren ontworpen door PopArt-artiesten. Aan het einde van de tentoonstelling kun je bijna alle albums zien waarvoor Warhol tussen 1960 en 1987 hoesontwerpen heeft gemaakt.

Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-Marilyn-Monroe-is-natuurlijk-ook-van-de-partij-foto-Wilma-Lankhorst
Marilyn Monroe en Andy Warhol, een sterk duo.

Marilyn & de iconische banaan

De hoes met de banaan van The Velvet Underground (1967) is hiervan een iconisch voorbeeld. Deze en andere platen hoezen zijn hier in Amsterdam te zien, het is een heerlijke reis terug in mijn jeugdjaren. Ik ben blij met Harding’s instelling: ‘Kunst moet niet verstoffen achter gesloten deuren’. De Beurs van Berlage is deze zomer extra kleurrijk door het werk van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en andere PopArt-artiesten. Na de Top 40 werd Harding mede-initiatiefnemer van Sky Radio en Radio 538. Jongere luisteraars & kijkers zullen hem misschien kennen als de man achter TMF. Geld verdiend met muziek is door de jaren heen omgezet in een unieke PopArt collectie en daar kun jij nu van mee genieten.

Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-Ruud-de-Wild-op-de-gevoelige-plaat-foto-Wilma-Lankhorst
In The Factory, krijg je een idee hoe Warhol te werk ging.

Dwalen door de ondergrondse gangen

Exposities in de Beurs van Berlage vind ik altijd extra leuk omdat de sfeer in het gebouw zo totaal anders is dan in een regulier museum. Bij de Banksy tentoonstelling was het net of je zelf door de metrogangen liep http://wilmatakesabreak.nl/street-art/banksy-naar-beurs/ Ik ben nog maar net binnen als mijn oor de zang van Mick Jagger opvangt. Binnen de uitgebreide collectie van Harding is de volledige serie ‘Mick Jaggers’ zijn persoonlijke trots. Iets verderop blinkt het zilverpapier van The Factory, het atelier van Warhol in New York. Daar staat een drukpers en wie ligt er onder de plaat? Harding’s jongere dj-collega Ruud De Wild. Net als Harding een kunstliefhebber.

Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-serie-Reigning-Queens-Koning-NtombiTwala-van-Swaziland-1985-foto-Wilma-Lankhorst
Koningin Ntombi Twala van Swaziland (1985)

Koninklijke erehaag

De meeste weken die je hier ziet zijn zeefdrukken, ruim 100 zijn er van de hand van Andy Warhol. Beroemd is zijn serie ‘Regerende koninginnen’ uit 1985. Naast onze toenmalige koningin Beatrix zie je hier zeefdruk portretten van Koningin Elizabeth van Engeland, Koning Margrethe van Denemarken en hun kleurrijke collega Koningin Ntombi Twala van Swaziland. De zeefdrukken van Koningin Beatrix zijn toentertijd in ons land aangekocht voor allerlei overheidsgebouwen, ambassades, banken en het Rijksmuseum.

Andy Warhol in Beurs-van-Berlage-Amsterdam-Keith-Haring-l.-Andy-Mouse-1986-foto-Wilma-Lankhorst.
Andy Mouse en nog andere werken van Keith Haring

Keith Haring

Haring zei ooit: ‘Van alle mensen die ik heb ontmoet, maakte Andy de grootste indruk op me”. Hij was degenen die Haring in staat stelde kunst te bedrijven. Net als Warhol wilde Haring een kunstenaar voor het volk zijn. Dat zagen we ook in de tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam in 2015. http://wilmatakesabreak.nl/nieuws/keith-haring-terug-in-rotterdam/ Als eerbetoon aan Warhol maakte Keith Haring in 1986 een serie werken met de titel ‘Andy Mouse’. Een ervan hangt hier, een hele grappige, vrolijke prent. Harding heeft meer werken van Keith Haring (1958-1990) aangekocht en daarvan kun je hier dus fijn mee genieten. Bijzonder vind ik in dit deel de foto’s die Patricia Steur destijds heeft gemaakt van Haring’s bezoek aan Amsterdam in 1986.

Andy Warhol in Beurs-van-Berlage-Amsterdam-deel-uit-serie-CAmpbell-soep-foto-Wilma-Lankhorst
Andy Warhol begon als reclameman, welke soep vind jij het lekkerst?

Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein (1923-1997) was Andy Warhol in 1960 een paar stappen voor. Lichtenstein had in die dagen al naam gemaakt als reclamekunstenaar en zijn werk hing al in de galerie van de new Yorkse kunsthandelaar Castelli. De stripafbeeldingen van Lichtenstein zijn overtuigend en provocerend, maar het is ook licht. In tegenstelling tot Warhol heeft Lichtenstein een universitaire opleiding afgerond en werd hij daarna universitair docent in Fine Arts. Hij specialiseerde zich later in de rastertechniek en de ‘Benday-stippen’. Beide elementen komen uit de drukwereld. De combinatie van strakke zwarte lijnen en grote stippen werd het ultieme kernmerk van Lichtenstein’s (latere) werk. Andy Warhol begon zijn loopbaan als reclametekenaar. Voorbeelden hiervan zie je hier in de serie Campbell-soepblikken

Andy Warhol in Beurs-van-Berlage-Amsterdam-serie-platenhoezen-foto-Wilma-Lankhorst
Aan het einde nog even een rondje muziek. Welke hoezen herken jij?

Rondje muziek

Deze boeiende én vrolijke tentoonstelling eindigt met een rondje muziek. Op de vloer is en grote langspeelplaat getekend en daarboven hangen LP-hoezen. Met de woorden: “Hallo, met Andy … ik zou graag een record jacket voor u maken”, bood Warhol (toen nog onbekend) zijn diensten aan. Als reclameman wist Warhol dat hij zijn werk via platenhoezen snel en op een breed terrein zou kunnen verspreiden. Het is een feestje om dit rondje muziek te beleven. Ik ontdek platenhoezn van Aretha Franklin, Paul Anka, Debbie Harry, John Lennon, Liza Minelli, Diana Ross en vele anderen. De muziek van deze LP’s wordt hier ook gedraaid. Ik zing automatisch mee en verlaat vrolijk deze expositie.
Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-pop-up-museumwinkel-foto-Wilma-LankhorstIn de Pop-up museumwinkel zijn allerlei inspirerende souvenirs te koop. De meeste, gesigneerde zeefdrukken, zijn al verkocht. Maar als je snel bent, kun je vast nog een paar leuke cadeaus kopen. De catalogus kan ik je van harte aanbevelen. Hierin staan veel foto’s en een aantal leuke achtergrondverhalen.

Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-uitspraak-Warhol-foto-Wilma-Lankhorst

De Lex Harding Collectie van Andy Warhol en andere PopArt artiesten is nog tot en met 30 september 2017 te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik afbeeldingen met dank aan de Lex Harding Collectie.

Andy-Warhol-Beurs-van-Berlage-Amsterdam-uitspraak-oveer-Beauty-Warhol-foto-Wilma-Lankhorst

Eerder gzien in de Beurs van Berlage