Van Kunsthal tot Markthal
Vrienden uit Californië zijn op doorreis en we hebben één dag om samen iets leuks te doen. Ik mag het programma samenstellen en kies voor Rotterdam. We beginnen in de Kunsthal in het spoor van 007. Daarna lopen we via de prachtig uitgelichte Witte de Withstraat naar de nieuwste aanwinst van deze havenstad: De Markthal. Van Bond naar een bonte verzameling, van Kunsthal naar Markthal. Ga je mee?
007 nog tot 08
Als je de eerste maand van 2015 verrassend wit afsluiten, maak dan een rondje Rotterdam. Wie met de trein reist, komt op Rotterdam Centraal aan. Sinds de verbouwing één van de mooiste stations van ons land. Hier pakken we de metro naar Leuvehaven en vanaf deze halte is het nog vijf minuten lopen tot aan de Kunsthal. Het aanbod aan tentoonstellingen is hier altijd overweldigend. Wij komen voor ‘Designing 007’, maar ik kom bijna in de verleiding om ‘De horizon roept’ te bekijken. Nee, nu focussen, dat moet James Bond ook als hij een geheime opdracht krijgt van MI6. Vóór we hal 2 inlopen ontstaat er een opstootje. Er loopt een familie voor ons en alle mannen willen met 007 op de foto voor zijn beroemde zilvergrijze Aston Martin uit Golden Eye (1995).
Laat ik nu toch mijn eigen Martin bij me hebben en even later poseert Martin bij Aston Martin. Daarna wijst het gouden pistool van Scaramanga uit ‘Man with the Golden gun’ (1974) ons de weg.
Dr. No tot SkyFall
We maken een reis van Dr. No in 1962 tot Skyfall in 2012 en zijn te gast in twaalf filmsettings. In een vitrine ligt het ijzeren gebit van Jaws en even later zie ik hem hiermee de dikke staalkabel van de gondellift met gemak doorbijten. Bond bezoekt tijdens het uitvoeren van zijn geheime opdrachten graag casino’s, drinkt daar zijn martini ‘shaken, not stirred’ en gokt er op los. Hier hangt de witte smoking die Roger Moore droeg in Octopussy (1983). In een andere zaal hangt zijn ruimtepak uit Moonraker uit 1979. Wie droeg die oranje bikini en in welke film? “Dat was Halle Berry in ‘Another Day’ in 2002”, roept Alex onze privé Bond-deskundige.
Bonte-verzameling
De expositie die wij bezoeken is in Londen begonnen ter ere van de 50ste verjaardag van de eerste Bond-film, Dr. No in 1962. Sean Connery stelt zich in deze film voor als “Bond, James Bond”. Deze woorden zullen alle andere vertolkers na hem net zo gebruiken. Deze speciale Engelse agent trekt al 50 jaar vele fans naar de bioscoop om zijn geheimen en gadgets te delen. De filmheld ontwikkelde zich tot filmmerk en heeft in de afgelopen vijf decennia een sterke invloed gehad op mode, lifestyle, muziek, design, kunst en technologie. Al deze aspecten komen we tegen in de tentoonstelling ‘Designing 007’. Bij het zien van de meer dan 500 gadgets, vele jurken en filmscènes hoor ik steeds weer ‘ohs en ahs’ om me heen. Mensen stoten elkaar aan, “herken je dat nog?” “met wie heb jij die film gezien?” of lopen ‘Skyfall’ neuriënd door de ruimte. Ik ben geen doorgewinterde Bond-kenner, onze vriend is dat wel, zijn enthousiasme is aanstekelijk. In de Q-afdeling is het een drukte van jewelste. Hilarische gadgets van sprekende bezems tot schietende gipsbenen, explosieve wekkers en schoonmaakhulpen die schoenen dragen met mespunten. In verschillende zalen worden filmfragmenten vertoond, ik pak regelmatig een bankje om mijn geheugen op te frissen of om gewoon te genieten van de mooie beelden.
Designing 007 is nog tot 8 februari 2015 te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Kijk hier bij twijfel. Gratis met Museumjaarkaart.
Spectre, nieuwe Bond film
Voor november 2015 staat de release van de 24ste Bond-film op het storyboard. Daniel Craig en regisseur Sam Mendes zijn deze maand drie dagen in het Oostenrijkse Obertillach geweest voor opnames. Dit kleine Tiroolse bergplaatsje ligt dicht bij de grens met Italië. Ook Rome staat op de locatielijst. Dit is een primeur voor de Eeuwige stad. Italië is vaker aangedaan, Rome nog niet. Begin januari werd bekend dat de Italiaanse autoriteiten een bloedstollende achtervolgingsscène door het centrum van Rome hebben afgekeurd omdat ze bang zijn voor blijvende schade aan historisch erfgoed. De titel van de nieuwste Bond-film wordt SPECTRE dat staat voor ‘Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion’.
Witte de Withstraat
Via het Museumpark lopen we door de Witte de Withstraat naar de Markthal. We hadden ook tram- of metro kunnen pakken, maar ik vind de Witte de Withstraat altijd een leuke straat om te verkennen. Hier vind je leuke galeries, gezellige eettentjes en koffiehuizen. Deze straat heeft een eigen website waarop allerlei adressen zijn verzameld. Als ik hier ben, neem ik altijd even een kijkje in de Bazaar het is dan of ik even uit Rotterdam vertrek en te gast ben bij ‘mijn tante uit Marokko’.
We slaan de hoek om, gaan de Cool singel op tot aan de koopgoot en lopen boven langs richting V&D. Even voorbij dit warenhuis staan we opeens oog in oog met de Markthal.
Vers paradijs
In een stad waar 176 nationaliteiten wonen en dagelijks hun maaltijden bereiden en genieten ligt een bron aan culinaire inspiratie. Sinds het najaar van 2014 is één verzamelpunt voor de grootste variatie aan groente en fruit: De Markthal. Alle smaken onder één dak in het hartje van de wereldhavenstad. Wij genieten eerst buiten van de bijzondere aanblik. We zien een gebogen grijze pui met daarin allemaal ramen en inpandige balkons. Er is vijf jaar gebouwd aan de eerste overdekte markthal van ons land. Tijdens dit proces is veel aandacht besteed aan duurzaamheid
In het centrum van Rotterdam komen wonen en eten op een bijzondere manier samen. Dan lopen we naar de voorzijde. We kijken dwars door het boogvormige gebouw.
Een glazen pui biedt bescherming tegen weer en wind. Het is ijzig koud, de wind giert om ons heen, de warmte en de vele kleuren lokken ons naar binnen. Wat binnen opvalt, zijn de kleurrijke muren doorlopend in het plafond. Eén groot kunstwerk van bloemen en fruit.
Sixtijnse kapel van Rotterdam
Niet alleen het gebouw en het concept zijn prachtig, het grote kunstwerk aan de binnenkant, blijft me het langst bij. Kunstenaar Arno Coenen heeft hier met zijn team het grootste kunstwerk van ons land gerealiseerd: de hoorn van overvloed. Het werk beslaat 11.000 m² en wordt nu al de Sixtijnse kapel van Rotterdam genoemd.
Op de begane grond staat een keur aan markthuisjes met bekende en vooral onbekende groente en fruitvariaties. In delen van de hal kun je naar een verdieping waarop verschillende eet- en drinkgelegenheden zijn gecreëerd. Wij sluiten ons enerverende bezoek aan Rotterdam af bij een Italiaan op de eerste etage. Zo hebben we vanaf onze eettafel en weids uitzicht over de hal, haar bezoekers en het kleurrijke aanbod. Zelfs onze vrienden uit Californië zijn diep onder de indruk van deze markthal.
Winy Maas, de architect van het gebouw zegt over zijn creatie: “Met de markthal maken we stad, het is een icoon. Als je erin staat, ervaar je vooral ruimte, dat is de kunst: er tegelijk zijn en niet zijn. Een prachtige paradox.” Met de Markthalt heeft mvrdv de WAN Mixed Use Award 2014 gewonnen.
Markthal Rotterdam
Ds. Jan Scharpstraat 298, op weekdagen geopend vanaf 10.00 uur op zondag vanaf 12.00 uur
Onder de Markthal is een grote parkeergarage.
Denk eraan dat ze hier een progressief tarief gebruiken. Ieder uur dat je er staat, wordt het parkeren duurder.
© tekst Wilma Lankhorst
© foto’s 007, met dank aan de Kunsthal, foto’s Markthal Wilma Lankhorst