Kunst op de Harmony of the Seas

Varend museum

Harmony of the Seas - Wonderbook of Art

Kunst op de Harmony of the Seas

Afgelopen weekend was ik te gast aan boord van de Harmony of the Seas. Dit is het nieuwste cruiseschip van rederij Royal Caribbean International. Naast een indrukwekkend schip met 18 dekken, 2747 hutten, twee robots in de Bionic Bar, The Ultimate Abyss, een ijsbaan op zee en Broadway Musicals is dit schip een varend museum. Een drijvende kunstcollectie van moderne kunst. Ik zag veel foto’s, collages, mixed media, beelden en installaties. Een kunstcollectie van meer dan 3000 kunstwerken met een waarde van meer dan US $ 6,5 miljoen. Allemaal gratis te bekijken terwijl je een vaarvakantie maakt. Onder de vele internationale kunstenaars, ontdekte ik één Nederlandse artiest: John Breed. Zin in een eerste kennismaking?

Sneak preview

Harmony of the Seas kunst Promenade Deck the Head © David Cerny en licht plafond foto Wilma Lankhorst
Het hoofd © David Cerny op de Royal Promenade coll RCI

Blikvanger – hét Hoofd

Dé artistieke blikvanger op de Harmony of the Seas is zonder twijfel ‘het hoofd’ van de Tsjechische kunstenaar David Cerny (1967). Op de Royal Promenade, de grote winkelstraat aan boord, staat een enorm groot glimmend hoofd. Dit draaiende beeld is gemaakt van roestvrijstaal en ziet er uit als een hoofd dat is opgebouwd uit lagen. Lagen die los van elkaar kunnen draaien waardoor het hoofd steeds in beweging is.

Harmony of the Seas kunst Lichtinstallatie Royal Promenade foto Wilma Lankhorst
Prachtige lichtshow boven de Royal Promenade coll RCI

Lichtshow Royal Promenade

Het plafond boven de Royal Promenade is één grote lichtshow. Op enkele lichtkoepels na is dit kunstwerk tientallen meters lang. Steeds wisselende kleurcombinaties geven de Royal Promenade zowel overdag als ’s avonds een continue veranderende sfeer. Prachtig om naar te kijken, zeker vanaf een hoger gelegen uitkijkpunt bij de grote liftinstallatie. Wat is persoonlijk wel jammer vind is dat de uitstekende punt van deze lichtshow het werk ‘Ivy’ wat verstoort.

Harmony of the Seas kunst Promenade Deck Ivy - the Head en licht plafond
(links voor) detail van Ivy © Marc Fornes coll RCI

Ivy

Van de Franse kunstenaar Marc Fornes (1975)  hangt hier de installatie ‘Ivy. Een 40 meter hoog hangende collage over meerdere verdiepingen samengesteld uit 10.813 stukjes gekleurd aluminium. Vanaf dek 5 kun je met een van de zes glazen liften het hele kunstwerk bekijken tot aan dek 15.

Harmony of the Seas kunst Light Pillars © Studio Ball and Nogues foto Wilma Lankhorst
Light Pillars © Ontwerpstudio Ball & Nogues – coll RCI

Light Pillars

Het vierde grote kunstwerk dat je niet kunt missen is van Studio Ball & Nogues: Light Pillars (2015). Net als ‘Balance of life’ kun je de omvang van dit kunstwerk het best ervaren als je in een van de zes glazen liften stapt. Een installatie van dunne, kleurrijke roestvrij stalen draden, dat er uitziet als een luchtig breiwerk. Heel fragiel en toch heel aanwezig. Het lijkt te zweven tussen de liften.

Harmony of the Seas kunst Medusas schoenen © John Breed foto Wilma Lankhorst
Medusa’s schoenen © John Breed – coll. RCI

Medusa’s schoenen

Last but not least in deze eerste kennismaking is het kunstwerk van de enige Nederlandse artiest die ik aan boord heb ontdekt: John Breed.  Op dek 4 in de foyer bij Studio B en de Diamond Club staan de gouden (dans)schoenen van Medusa. Aan alle schoenen zit nog een stuk been waardoor het geheel iets surrealistisch krijgt. Breed reist graag en zoekt contact met mensen die oude kunsten beheersen en die hem graag de technieken bijbrengen. Hij voedt zichzelf als het ware met de kunst die de wereld hem te bieden heeft en hij bestudeert de technieken die aan het creatieproces ten grondslag liggen.

Zin in een vakantie op een drijvend museum? Op deze site vind je alle gegevens van de Nederlandse vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

Wordt vervolgd ….
In deel twee, vijf andere kunstwerken op de Harmony of the Seas: klein maar fijn!

 

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst
© alle kunstvoorwerpen zijn eigendom van Royal Caribbean International. Gebruik van de foto’s mede met dank aan de genoemde kunstenaars.