Kunst ontdekken op de AIDAsol

Aida-Sol-header-met-kus-mond-©Feliks-Büttner-selfie-Wilma-Lankhorst.De kus-mond op de boeg is een ontwerp van Feliks Büttner  

Kunst ontdekken op de AIDAsol

In de serie ‘Kunst op zee’ verkennen we dit keer het cruiseschip de m.s. AIDAsol. Er zijn ruim 1000 kunstwerken aan boord. In tegenstelling tot mijn ervaringen bij Royal Caribbean Cruises en Celebrity Cruises beperkt de kunstcollectie zich hier vooral tot het aanbod in de AIDA Galerie. In de openbare ruimtes is minder kunst te vinden. Maar als je geduld hebt, goed zoekt, en blijft vragen ontdek je tijdens de reis steeds meer. Ga je mee op mijn kunstverkenning op zee?

Video Kunst op zee

Aidasol-Marfa-op-zonnedek-foto-Wilma-LankhorstBij Marfa in de strandstoel  op het zonnedek van de Aidasol. 

Kunst op het zonnedek

Als we het zonnedek bezoeken, ontdekken we al snel een paar beelden. In een typische Duitse strandstoel zit een Marfa. Deze sculptuur die is ontstaan uit de samenwerking van de kunstenaarsgroep met dezelfde naam. In 2005 richten Susanne Rast, Malte Brekenfeld en Dirk Wunderlich de Kunstgroep Marfa op. Ze maken vooral kunstwerken voor openbare ruimtes. Voor de AIDA-rederij maken zij o.a. een serie zeemeerminnen (Marfa’s) die ze een plekje geven in een strandstoel. Op verschillende AIDA-schepen kun je zo even van de zon genieten naast een Marfa. Naast deze samenwerking blijven de drie genoemde kunstenaars gewoon zelfstandig werken als artiest. Ieder met hun eigen opdrachten en werk.

Aida Sol Weltanschauungsmodell-©Otmar-Hörl-foto-Wilma-Lankhorst. Weltanschauungsmodell van Otmar Hörl op het zonne dek.

Kijk op de wereld

Iets verderop op dek 8 bij de whirpools staan twee mannen, ieder met een verrekijker. De ene kijkt naar de voorkant, de ander naar de achterkant van het schip. Beeldhouwer en conceptkunstenaar Otman Hörl gaf deze beelden de naam Weltanschauungsmodell. ‘Weltanschauung’ staat voor ‘Kijk op de wereld’. Tijdens onze reis hebben deze verrekijk-mannen het hard te verduren. Dagelijks halen ze een nat pak en moeten ze de sterke windvlagen trotseren.

idaSol-impressie-kunstgalerie-met-rechts-onder-werk-van-Ekaterina-Moré-foto-Wilma-Lankhorst.

Overzicht van de AIDA-galerie met r. een schilderij van Ekaterina Moré.

Vrouwelijke kunstenaars

Ik kan het natuurlijk niet laten en wil ook hier graag weten of er werk van vrouwelijke kunstenaars aan boord is. Ik leg deze vraag voor aan de AIDA-galeriehouder. In de galeriecollectie zijn de vrouwelijke kunstenaars relatief goed vertegenwoordigd. Naast verschillende ontwerpers van sieraden zijn dat schilders (o.a. Ekaterina Moré en Sandra Rauch) en beeldhouwers (o.a. Susanne Rast, Petra Bammes en Susanne Kraisser). Veel namen zijn nieuw voor me, maar dat maakt de reis extra leuk.

 Aidasol-galerie-indruk-deel-3-foto-Wilma-Lankhors
Het aanbod in de Aida-galerie wordt tijdens de zeereis steeds gewisseld.

Van verschillende kunstenaars heeft de galeriehouder kaarten met daarop een beknopte biografie en een foto van de artiest. Ze selecteert de vrouwen voor me. Bij het weggaan, attendeert ze me op de speciale documentaires over kunstenaars  die iedere gast in zijn eigen hut op de TV kan volgen. Door het onverwacht slechte weer, heb ik deze week wat extra tijd om deze serieportretten te bekijken. Zo spijker ik spelenderwijs mijn kennis van de Duitse kunstenaars een beetje bij.

Kunst in suites en restaurants

Tijdens de reis ontdekken we ook in de hutten en in enkele restaurants kunst. Lang niet zo veel als we gewend zijn op de schepen van Royal Caribbean Cruises of Celebrity Cruises.  Deze kunstwerken komen bovenop de collectie van 1000 stuks die de galerie in beheer heeft. Ik kan het wel waarderen dat een Duitse rederij ook qua kunstselectie dicht bij zijn kern waarden blijft. Een cruisevakantie op de AIDAsol is een uitgelezen kans om kennis bij te spijkeren van Duitse kunstenaars en de variatie in hun werk.

In de hal bij de voorste serie liften hangen, op iedere verdieping, grote foto’s van Katrin Korfmann. Korfmann is in 1965 in Berlijn geboren, maar woont en werkt sinds 1995 in Amsterdam. Ze laat je op een totaal andere manier naar de wereld kijken.

 

Katrin Korfman exposeert dit najaar ook in Nederland

Maak kennis met haar prachtige fotowerk tijdens de tentoonstelling ‘Ode aan de Bijlmer’.  Van 8 september t/m 20 oktober in Amsterdam. Dit jaar vieren de inwoners van de Bijlmer de 50ste verjaardag van hun wijk. Het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK) heeft 9 kunstenaars uitgenodigd. Zij reflecteren in hun werk op het stedenbouwkundige proces in de Bijlmer en de actuele veranderingen in de wijk. Fotografe Katrin Korfmann is één van de uitgenodigde artiesten.

Aidasol-Foto-impressionisme-in-onze-hut-©Thomas-Zika-en-Patrick-Brandt.
Deze foto van Thomas Zika en Patrick Brandt hing in onze hut.

Foto-impressionisme

In de categorieën binnen- en buiten hut tot dek 8 hangen foto’s van Thomas Zika en Patrick Brandt. De afdruk in onze hut lijkt in eerste instantie niet scherp, maar dat blijkt een bewuste keuze. Het wat vage, dromerige beeld is geïnspireerd om het idee van impressionisme van de fotografen Thomas Zika en Patrick Brandt.

 Aidasol-Geisha-panorama-2010-©Shirin-Donia-foto-Wilma-Lankhorst
Geisha Panorama (2010) ©Shirin Donia

In het Oosterse restaurant hangt, verscholen in het achterste deel, een kleurrijk werk van de vrouwelijke kunstenaar Shirin Donia de Geisha panorama (2010)
In de luxere hutten, de suites hangt werk van Tim, Davies, Feliks Büttner, Roberft Nippolt en Malte Brekenfeld (allemaal mannen). De Spa krijgt extra kleur door de beelden van de Amerikaan James Rizzi.

Feliks Büttner werkt aan boord in Pop-up atelier.

Pop-up atelier op zee

Er zijn ook afvaarten waarop kunstenaars meereizen en aan boord kunst maken. Hun varende Pop-up atelier krijgt dan een plekje in het Theatrium. Liefhebbers kunnen het creatieproces zo op de voet volgen.  In deze sfeer heeft de huiskunstenaar Feliks Büttner zijn 75ste verjaardag aan boord gevierd. Tijdens onze afvaart is dat helaas niet het geval. Op de website  van de rederij kun je hierover meer informatie vinden.

AidaSol-impressie-kunstgalerie-aan-boord-foto-Wilma-Lankhorst.
Impressie kunstgalerie op de Aidasol.

Lees onze ervaringen op de Aidasol op de Canarische eilanden (winter 2018).

Aida-Sol-kunst-Susanne-kraisser_skate_block AidaSol-kunst-kraisser_maedchen_mit_mini

Twee maal vrouwensculptuur van Susanne Kraisser l. skate block r. meisje in mini

Vrouwelijke kunstenaars op de Aidasol

In de galerie is o.a. werk aanwezig van Petra Bammes, Claudia Borchers, Kiddy Citny, Sonja Grimm, Hannelore Heider, Ekaterina Moré, Sandra Rauch, Susanne Rast (dochter van het kunstenaarsechtpaar Jo Jastram en Inge Jastram), Jutta Votteler, Karin Jarausch, Inge Jastram, Susanne Kraisser (beeldhouwer), Simone Mönch, Frederike Lydia Ahrens, Isolde Baumhackl-Oswald*, Hanna Schneider*, Romy Niekammer* en Jutta Lunz*.

* zijn sieradenontwerpers

© foto’s, video en tekst Wilma Lankhorst
© gebruik foto’s kunst aan boord van de AIDAsol met dank aan de AIDA-galerie en speciale dank aan Katrin Korfmann.