Istanbul betovert

Lichtjestour over de Bosporus

Ready for take off? De gezagvoerder geeft ons de laatste vluchtdetails en de bemanning maakt zich klaar voor het vertrek. Het laatste dat we van Istanbul zien, zijn duizenden lichtjes. Een tas gevuld met lekkere souvenirs en een hart vol dierbare herinneringen gaan mee terug naar Nederland. Wat is jouw mooiste lichtpuntje van Istanbul? 

Avond in Istanbul -foto André Kuipers vanuit ISS - ESA
Zo ziet Istanbul er uit vanuit de ruimte © André Kuipers

Sneak preview met historische tram door wijk Perra

Bosporus populaire excursie

De Turkse deelneemsters van Femin Art zijn er al de hele dag vol van. We gaan een boottocht maken op de Bosporus. Dit is niet alleen voor bezoekers een populaire excursie ook de inwoners van de metropool zijn dol op hun rivier, de bruggen en de lichtjes. De bus wringt zich door het dagelijkse verkeersinfarct en zet ons na twee uur filerijden af aan de kade. Boot en bemanning zijn klaar voor de afvaart. Als de gastheer aan boord onze oren vol toetert, wordt het buiten langzaam donker.

We worden getrakteerd op een lichtjestour met diner, muziek en zang. Wie wil kan na het dessert met de sultan van één nacht op de foto. Als we de ‘mezze’  op hebben, vluchten we naar boven, weg van de herrie. Op het voordek vinden we naast enkele stoelen de rust om van het steeds indrukwekkender uitzicht te genieten. 

Paleis van de laatste sultan Bosporus © Wilma Lankhorst
Romantische lichtjestour op de Bosporus, paleis van de laatste sultan
De laatste sultan

Direct na vertrek zien we één van de hoogtepunten, het paleis van de laatste sultan. Nu nog in de schemer, na twee uur varen als toetje vol verlicht. We varen op de eerste van de twee Turkse ‘Golden Gate bruggen’ af. De vele lampjes die de hangvorm accentueren, veranderen regelmatig van kleur. Wij genieten intens op het voordek terwijl we aan een glas wijn nippen.

Verlichte hangbrug over de Bosporus in Istanbul © Wilma Lankhorst
De twee hangbruggen wisselen steeds van kleuren
Schreeuwende schepen

Onze rederij stort alle decibels exclusief uit over de binnenzitters. Op het bovendek krijgen we geen uitleg van de bezienswaardigheden op beide oevers. Voor ons maakt het ‘zwijgen’ van de spreekstalmeester de ervaring buiten nog intenser. We komen er snel achter dat de vele rederijen op dit druk bevaren deel van de Bosporus er een eigen muzikaal beleid op na houden. Soms passeren we een ‘fluisterboot’ waar gasten binnen dansen als in een ‘silent disco’, om even daarna te worden ingehaald door een drijvend festivalschip waarbij de DJ zijn muziekkeuze de avondlucht in schreeuwt. Kijk goed welke type lichtjestour je boekt, want een sprookje kan hier snel omslaan in nachtherrie.  Ook de verschillende discotheken aan de wal verrassen ons ongevraagd op hun geluidsoverlast. Eerlijk is eerlijk, soms trakteren ze je ook op vuurwerk.

Vuurwerk boven de Bosporus in Istanbul © Wilma Lankhorst
Naast muziek soms ook mooi vuurwerk
East meets West

De Turken zijn echte bruggenbouwers. San Francisco gaat prat op zijn Golden Gate, maar hier liggen er zelfs twee! Ze verbinden Europa en Azië en dat allemaal in één stad. Een metropool waarin meer mensen wonen dan in ons hele land. Dit is bijna niet te bevatten. Je moet er geweest zijn om hier iets van te kunnen voelen. Deze avondtocht ervaar ik als adembenemend mooi en ik begrijp nu waarom de vrouwen uit Istanbul vandaag zo opgewonden waren.

Lichtjestour Bosporus Istanbul favoriete excursie © Wilma Lankhorst
Twee hangbruggen verbinden Europa met Azië

Tip
Je hoeft niet speciaal een lichtjestour te boeken om van een romantische avond op de Bosporus te genieten. Je kunt ook voor een paar lira ’s avonds een van de vele veerboten pakken die over de rivier varen. Koop een heerlijk glaasje Turkse thee met een ‘simit’ en ga fijn aan dek zitten. Succes verzekerd!

Istanbul praktisch

Transavia purser Koen exposeert gewilig voor gadget fish eye lens © Wilma Lankhorst
Attente bemanning van TransaviaIstanbul praktisch

Vanuit Eindhoven ben ik met Transavia naar Istanbul gevlogen. In Istanbul heb ik voor het openbaar vervoer veel gebruik genaakt van de ‘Istanbul Card’. Deze OV-kaart koop je voor 10 lira bij het busstation of op de kade bij de veerboten. Deze prijs is inclusief 4 lira reistegoed. Je kunt de kaart op dezelfde punten opwaarderen en je hebt maar één kaart nodig als je met meerdere mensen reist. Leuke tips kwam ik tegen op de site van Nomad & Villager. Als je graag een papieren reisgids in de hand hebt, is de Capitool uitgave Istanbul een aanrader.  Voor mij is dit altijd een reisgids én herinneringsalbum in één.

Mail me jouw dierbaarste herinnering aan Istanbul… imaginewilma @ gmail.com. Graag tot ziens!

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst