Singer Laren Tonia_Stieltjes (detail, 2023) © Iris Kensmil

Kennismaking met Tonia Stieltjes in Singer Laren

Singer Laren Tonia met rode blouse (zonder jaartal) © Jan Sluijters © foto Singer Laren
Tonia met rode blouse (zonder jaartal) © Jan Sluijters © foto Singer Laren.

We kwamen voor Frisse Wind  en ontdekten Tonia Stieltjes in Singer Laren. Tonia, model en activiste is een kennismaking met een model van Jan Sluijter en een hartsvriendin van Piet Mondriaan. Maar ze was veel meer dan dat: ze stond op de barricade voor vrouwenrechten en algemeen kiesrecht. Je hebt nog twee dagen, Tonia ’s levensverhaal is tot en met zondag 17 maart te zien zien in Singer Laren.

Singer_Laren Op bezoek bij Mondriaan (2023) © Iris kensmil © foto Gert-Jan van Rooij
Op bezoek bij Mondriaan (2023) © Iris Kensmil © foto Gert-Jan van Rooij

“Tonia was alles, die alles tot iets maakte.”

Piet Mondriaan (1932)

Jan Sluijter en Piet Mondriaan

De laatste jaren doen museummedewerkers steeds meer onderzoek naar de personen die op schilderijen staan. De vrouw/man achter het model, de muze. De schilder vond het vaak niet nodig om de naam van zijn model als titel te gebruiken voor zijn werk. Jan Sluijters schildert maar liefst twaalf werken met Tonia als model. Esther Schreuder, kunsthistorica en gastconservator schreef de biografie Tonia Stieltjes. Activiste, model en wilskachtdokter. Samen met de hedendaagse kunstenaars Iris Kensmil en Brian Elstak stelde ze op uitnodiging van het team van Museum Singer deze expositie samen. In de Nardinc Galerij, met uitzicht op de beeldentuin, heeft ontwerpster Lyanne Tonk een heldere, informatieve tijdslijn opgesteld over het leven van Tonia die als Gesina Antonia Milgens in Amsterdam werd geboren.

Singer_Laren links Gezin (2023) © Brian Elstak © foto Wilma_Lankhorst
Gezin, links (2023) © Brian Elstak © foto Wilma Lankhorst.

Dochter van tot slaafgemaakte

Ik lees dat Tonia (Amsterdam 1881-1932 Parijs) de dochter is van de in slavernij geboren Afro-Surinamer Anthony Milgens. Hij leeft 24 jaar in slavernij in Suriname. Nadat hij 12 jaar als zeeman de oceanen heeft bevaren, komt hij naar Amsterdam. Milgens wordt bierbrouwer en ontmoet Maria Heidman, dienstbode uit de Nieuwe Looierstraat. Ze trouwen en krijgen drie kinderen. Tonia is de oudste en net als haar moeder wordt ze al jong dienstbode. Zij dient bij de bekende Amsterdamse familie Wilbaut. Floor Wibaut sr. (1859-1936) was een socialistische voorman en later wethouder. Schreuder vermoedt dat Tonia hier haar interesse voor politiek heeft ontwikkeld.

Singer_Laren Tonia op Instituut tot onderwijs voor blinden (r) 2023 © Iris Kensmil © foto Wilma_Lankhorst
Tonia op Instituut tot onderwijs voor blinden (r) 2023 © Iris Kensmil © foto Wilma Lankhorst.

Voorzitter Vakbond voor dienstboden

Tijdens haar werk bij de familie Wibaut sluit Tonia zich aan bij de vakbond voor dienstboden. Ze wordt als snel gekozen tot voorzitter van de Amsterdamse fractie van Allen voor Elkander. Tonia geeft lezingen, schrijft en wordt zo een bekende Amsterdamse. Ze trouwt twee maal, eerst met fotograaf Jan de Meijere, met hem krijgt ze twee kinderen, en later met ingenieur Wim Stieltjes. In 1919 verhuist ze met Stieltjes en haar twee kinderen naar Parijs.

Singer_Laren Impressie van de Nardinc Galerij © foto Wilma_Lankhorst.
Impressie van de Nardinc Galerij © foto Wilma Lankhorst.

Verzamelplek voor kunstenaars

In Parijs wordt hun huis een verzamelplek voor kunstenaars en intellectuelen. Tonia krijgt daar een hechte band met Piet Mondriaan. Hij laat haar zijn schilderijen en schrijfwerk zien en stelt haar oordeel op prijs. Tegen collega kunstenaar Michel Seuphor (1901-1999) zegt Mondriaan dat alleen Tonia hem echt begrijpt. Als Tonia op haar 51ste jaar in Parijs overlijdt, is Mondriaan compleet van slag. Hij  verzucht: “Tonia was alles, die alles tot iets maakte”. (bron: biografie).

Singer_Laren Tonia Stieltjes (2023) © Iris Kensmil © foto Wilma_Lankhorst
Tonia Stieltjes portret r. (2023) © Iris Kensmil © foto Wilma Lankhorst.

Tonia, model en activiste is nog tot en met 17 maart 2024 te zien in Singer Laren. 
De biografie Tonia Stieltjes. Activiste, model en wilskrachtdokter is een uitgave van ‘Waanders en de Kunst’. Het boek is te koop in de museumwinkel, bij je favoriete boekhandel of online bij de uitgever.

Ook te zien: Frisse Wind

Singer_Laren Anna Ancher en Maria Kroyer op het strand van Skagen (1893) © Peder S. Kroyer © foto Wilma_Lankhorst
Anna Ancher en Maria Kroyer op het strand van Skagen (1893) © Peder S. Kroyer © foto Wilma Lankhorst

Frisse Wind, impressionisme van het noorden is nog te zien tot en met 17 maart 2024. Bestel hier je entreebewijs om teleurstelling te voorkomen. 

Singer Laren Zeegezicht © Jochen Hein © foto Wilma_Lankhorst.
Zeegezicht © Jochen Hein © foto Wilma Lankhorst.

Zeegezichten van Jochen Hein

In Van den Brink Galerij, net voor de grote expositiezaal hangen twee grote zeegezichten van Jochen Hein (Husum, 1960). De monumentale doeken zijn eigendom van het Museum Kunst der Westküste uit het Deense Alkersum (Föhr). De werken lijken fotorealistisch, maar als je dichterbij komt, ontdekt je de abstractie.

De Zeegezichten van Jochen Hein zijn nog tot en met 5 mei 2024 te ontdekken in Singer Laren. 

Labyrint of Memories © Levi van Veluw straks in Singer Laren © Singer Laren
Labyrint of Memories © Levi van Veluw straks in Singer Laren © Singer Laren

Wordt verwacht: Levi van Veluw

Vanaf 26 maart tot en met 25 augustus 2024 zijn de grote expositiezalen van Singer Laren het speelveld van kunstenaar Levi van Veluw. Je maakt kennis met zijn indrukwekkende installaties: volledig geënsceneerde werelden waarin je als bezoeker kunt (ver)dwalen. Op zondag 16 juni 2024 heeft museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm een interview met de kunstenaar. Kaarten hiervoor kun je reserveren op de website van het museum. 

Enkele extra’s voor thuis

 Gastconservator Esther Schreuder was 16 oktober jl. te horen in het NPO radio1 programma Met het oog op morgen. Luister hier het fragment (rond 46:00) terug. 

De podcast Gooische museumschatten over Tonia Stieltjes is hier te beluisteren.  

© tekst en foto's Wilma Lankhorst
© gebruik van de foto's met dank aan en met toestemming van Singer Laren, genoemde kunstenaars en alle bruikleengevers.